CDU’nun büyük hüsranı

Güncelleme Tarihi:

CDU’nun büyük hüsranı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2012 11:03

CDU’nun 42 yıllık kalesi Karlsruhe’de önceki gün yapılan anakent belediye başkanlığı seçimini SPD’li aday Dr. Frank Mentrup kazandı. CDU, Frankfurt ve Stuttgart’tan sonra bir büyük bir kentte daha hüsrana uğradı. Almanya genelinde 20 büyük kentten sadece Wuppertal, Dressden ve Düsseldorf’u elinde tutan CDU, Hessen’de de hafta sonu yapılan dört belediye başkanlığı seçimini kaybetti.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Karlsruhe Anakent Belediye Başkanlığı seçiminde yedi aday yarıştı. Baden Würtemberg Eyalet Kültür Bakanı Müsteşarı Sosyal Demokrat Parti (SPD) adayı Dr. Frank Mentrup, oyların yüzde 55.26’sını alarak şehrin yeni belediye başkanı oldu.

Uzun yıllar CDU’nun kalesi olarak görülen Karlsruhe’de CDU adayı Federal Milletvekili ve KSC Spor Kulübü Başkanı İngo Wellenreuther, oyların sadece yüzde 35.1’ni alarak seçimi kaybetti.

Baden Württemberg Maliye ve Ekonomi Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nils Schmid, Mentrup’u ilk kutlayan kişi oldu. Schmid, “Çok iyi bir kültür bakanlığı müsteşarını kaybettik ama o kadar iyi bir Belediye Başkanı kazandık, arkadaşımı kutluyorum” dedi.

SIRA İSPATLAMAYA GELDİ
Sonuçların açıklanmasından sonra partililerle sevincini paylaşan 48 yaşında evli ve dört çocuk babası Dr. Frank Mentrup, “Kendimi çok hafiflemiş hissediyorum. Bugün ben değil, hepimiz kazandık. Herkese desteği için çok teşekkür ediyorum. Şimdi sıra kendimi bu görevde ispatlamakta” dedi.

Diğer 5 adayın oyları ise yüzde 5’in altında kaldı. Stuttgart’tan sonra Karlsruhe’de de CDU iktidarının yıkılmasının sevinçle karşılandığı parti kutlamasında, SPD’liler Mentrup’u büyük alkışlarla karşıladı. Seçimde 218 bin 700 seçmenin yüzde 42.2’si sandığa gitti. Türk kökenli seçmenler de seçime ilgi gösterdi.

HESSEN’DE DE HÜSRAN
Geçen pazar günü Hessen Eyaleti’nde dört belediye başkanlığı seçimi yapıldı. CDU bu seçimlerde de yenilgiye uğradı. Marburg-Biedenkopf bölgesindeki Cölbe kentinde yapılan seçimde oyların yüzde 75’ini alan bağımsız aday Volker Carle belediye başkanı oldu. Kassel’e bağlı Nieste kentinde ise SPD’nin adayı oyların yüzde 87,4’ünü aldı. Giessen bölgesine bağlı Langgöns kentinde de yine SPD’li aday Horst Röhring oyların yüzde 59’unu alarak belediye başkanlığı koltuğuna oturdu. Sadece Reingau-Taunus bölgesinde bulunan Hünstetten’de adaylar yüzde 50 barajını aşamadığı için seçim ikinci tura kaldı. İkinci turda SPD’li Steffan Erdenmüller ile ‘HÜLİ İnisiyatifinden' Jan Kraus yarışacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!