CDU kurultayında ‘kadın kotası’ tartışması: Kadınlarsız seçim kazanamayız!

Güncelleme Tarihi:

CDU kurultayında ‘kadın kotası’ tartışması: Kadınlarsız seçim kazanamayız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2022 11:32

Hannover’de bugün başlayan CDU kurultayında, enerji ve enflasyon nedeniyle vatandaşa yardım önerileri ile partide kadın kotasının da karara bağlanması öngörüldü. Kurultay öncesi kadın kotasına CDU lideri Friedrich Merz tam destek verirken, partinin gençlik teşkilatı ‘Genç Birlik’in (JU) karşı olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

HIRİSTİYAN Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) Hannover’de bugün başlayan ve yarın da devam edecek olan kurultayında, partinin ileriye dönük hedeflerini içeren ‘yeni politikası’nı belirleyeceği açıklandı. Kurultayda, partiyi 2025 yılında yeniden iktidara taşıyacak politik hedeflerin yanı sıra CDU’nun kendisini yenilemesini içeren önerilerin de detaylı bir biçimde tartışılması öngörüldü. Aynı zamanda, pandeminin yanı sıra Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle yaşanan enerji krizi, doğalgaz, elektrik ve akaryakıt fiyatlarındaki atış ve enflasyon nedeniyle vatandaşının yükünün azaltılması için öneri ve taleplerin de görüşülüp karara bağlanacak.
‘BU YANLIŞTAN DÖNÜN’
CDU’nun kurultayında yıllardır süregelen ‘kadın kotası’nın da ele alınıp karara bağlanmasının beklendiği belirtildi. “Kadınlarsız seçim kazanamayız” diyen CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, kademeli olarak 2025 yılına kadar yüzde 50 kadın kotası hedefine ulaşılmasından yana olduğunu yineledi. Merz, 2023’te yüzde 30, 2024’te yüzde 40 ve 2025’te de yüzde 50 kadın kotası uygulanmasına delegelerin destek vermesini istedi. Başbakan Olaf Scholz’a da seslenen Merz, faaliyette olan son 3 nükleer santralın kapatılması kararından dönülmesi çağrısında bulundu. Enerji krizinin yaşandığı bir dönemde Almanya’nın tüm enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu belirten Merz, “Bizim maden kömürü, taş kömürü ile üretim yapan termik santrallere de rüzgâr ve güneş enerjisine de nükleer santrallara da ihtiyacımız var. O nedenle yaptığınız yanlıştan dönün” dedi. Başbakan Scholz’un Rusya’ya enerji bağımlılığı nedeniyle CDU/CSU’yu suçlamasına da tepki gösteren Merz, “Evet, CDU/CSU son 16 yıldır iktidardaydı. Ama SPD’de de 3 dönem bu iktidarın ortağıydı. O zaman Scholz neredeydi?” diye sordu. Yanıtını da, “Scholz, Merkel kabinesinde hem Federal Çalışma Bakanı hem de Federal Maliye Bakanı olarak iki dönem görev yaptı” diyerek kendisi verdi. 2024’te yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri ve 2025’te Almanya’da yapılacak genel seçimler için CDU’lulara şimdiden aktif bir şekilde çalışma çağrısında bulunan Merz, Almanya’yı ancak CDU ile CSU’nun yeniden düzlüğe çıkarabileceğini vurguladı.
‘DAYANIŞMA SERGİLEMELİYİZ’
CDU’lu Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth da kadınların politik katılımının daha görünür hale gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Yeşiller, SPD ve Sol Parti’nin tüzüklerinde yer alan kadın kotası sayesinde hem Federal Meclis’te hem de eyalet parlamentolarında kadın milletvekili sayısının arttığını hatırlatan Süssmuth, CDU’nun da bunu hayata geçirmesini istedi. Rita Süssmuth, “Kadın kotası tartışmaları partide bölünmelere yol açıyor. Bu kurultayda hepimiz bir araya gelip tam bir dayanışma sergilemeliyiz. Partimizin, sorunları çözecek kadınlara ihtiyacı var” dedi. Merz, kadın kotasını savunurken, CDU gençlik teşkilatı ‘Genç Birlik’ (JU) ile partinin ‘ekonomi kanadı’nın buna karşı olduğu açıklandı. CDU Genel Sekreteri Mario Czaja ise kurultayda kadın kotasına onay verilmesini beklediklerini söyledi.
‘PARTİ KENDİSİNİ YENİLEMELİ’
JU Başkanı Tilman Kuban, 2025 yılında yapılacak genel seçimleri beklemeden CDU’nun kendisini yenilemesi gerektiğini söyledi. Almanya’da politika sahnelerinin küçük partilere bırakılmaması gerektiğini savunan Kuban, Almanya’da toplumsal yapının değiştiğine dikkati çekerken, “CDU bu değişikliği göz ardı etmemeli. Bugün artık ülkede yaşayan insanların nerede doğduğu, nereden geldiği, inançlarının ne olduğu, kimi sevdikleri önemli değil. CDU bu gerçeği görmeli ve ona göre hareket etmeli” dedi. Kuban, bu sözleriyle partinin başka kökenden ve farklı dinden olanlara da kapılarını sonuna kadar açmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!