Güncelleme Tarihi:
HRW yöneticilerinden Wenzel Michalski ve Philippe Dam tarafından yapılan yazılı açıklamada, EPP’nin üyesi olan Fidesz’e karşı ‘pasif bir tutum’ benimsemesinin partinin ‘yabancı düşmanı’ politikalarını teşvik ettiğine işaret edildi. EPP grubunun önde gelen üyeleri Almanya Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partilerinin Fidesz’e karşı taviz verdiği savunulan açıklamada, bu iki partinin demokratik değerlere karşı sorumluluklarını tam anlamıyla yerine getirmediği kaydedildi.
CİDDİ TEPKİ GÖSTERİLMELİ
EPP’nin Fidesz’in politikaları karşısında sessiz kalmasının Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı ‘baskıcı politikalarını’ sürdürmesi konusunda cesaretlendirdiği belirtilen açıklamada, CDU ve CSU’nun birlikte hareket ederek Fidesz’i EPP’den atması için harekete geçme çağrısında bulunuldu. Açıklamada ayrıca, Fidesz’in ‘gazeteci ve sivil toplum kuruluşlarını korkutması’, ‘yabancı düşmanı’ ve ‘popülist’ siyaset izlemesine rağmen, EPP’nin ciddi bir tepki göstermemesi eleştirildi.
İLİŞKİLER GERGİN
AB ve Macaristan arasındaki ilişkiler gergin seyrediyor. AB, Macaristan’ı ‘hukukun üstünlüğünü ihlal ettiği’ gerekçesiyle AB Konseyi’ndeki oy hakkını elinden almakla tehdit ediyor. Ülkede 8 Nisan’da yapılan genel seçimlerde, iktidardaki Macar Yurttaş Birliği (Fidesz) ve Hıristiyan Demokratik Halk Partisi (KDNP) ittifakı oyların yüzde 49’unu alarak Meclis’te 3’te 2’lik çoğunluğu elde etmişti. Fidezs’in genel başkanlığını aynı zamanda başbakanlık görevini yürüten Viktor Orban yapıyor.