CDU/CSU’nun `Jamaika koalisyonu’ umudu söndü

Güncelleme Tarihi:

CDU/CSU’nun `Jamaika koalisyonu’ umudu söndü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2005 00:00

Merkel ile Stoiber dün Berlin’de Yeşiller’le bir araya gelerek FDP ile oluşturulması planlanan ``Jamaika koalisyonu’’ için nabız yokladı. Ancak Yeşiller’in böyle bir ortaklığa sıcak bakmadığı açıklandı.

Haberin Devamı

Almanya´da geçen hafta pazar günü yapılan genel seçimlerde oy kaybına uğramalarına rağmen ``Seçmen hükümet kurma görevini bize verdi’’ diyen Hıristiyan Demokrat/Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin CDU/CSU) başbakan adayı Angela Merkel’in Yeşiller’i de yanlarına alarak Hür Demokrat Parti (FDP) ile birlikte ``Jamaika koalisyonu’’ oluşturma umudu söndü.

Merkel ile CSU’nun Genel Başkanı Edmund Stoiber, Yeşiller’in Eşbaşkanları Claudia Roth ve Rainhard Bütikofer’le dün Berlin’de yaptıkları 1.5 saate yakın süren görüşmeden sonra `Büyük koalisyon’ (CDU/CSU-SPD) olasılığı ağırlık kazanmaya başladı.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Merkel ile Stoiber, Yeşiller’le aralarında dünyalar kadar fark olduğuna dikkat çekerken, ``Kapıları tamamen kapatmadık. Ancak yeniden görüşmek için de bir takvim belirlemedik’’ dediler.

Gelecek hafta Çarşamba günü yeniden SPD ile biraraya geleceklerini belirten Merkel ve Stoiber, bu görüşmeden sonra Yeşiller’le yeniden görüşmenin mümkün olacağını da söylediler. Ancak iki liderin de yaptıkları açıklamalarda Yeşiller’e kapıların kapatılmamasına özen gösterdikleri gözden kaçmazken, `Büyük koalisyon’ olasılığının ağır bastığı da ortaya çıktı.

Merkel, ``Gelecek hafta SPD ile yapacağımız görüşme şüphesiz son görüşme olmayacaktır’’ diyerek `Büyük koalisyon’ sinyali verdi.
Siyah-sarının yedek motoru

Görüşmeden sonra Yeşiller’in Eşbaşkanları Claudia Roth ile Rainhard Bütikofer ortaklaşa yaptıkları açıklamada, CDU/CSU ve FDP’nin programlarıyla kendi programları arasında uçurumlar bulunduğuna dikkat çektiler.

Roth ve Bütikofer, ``Politikalarımız çok farklı. CDU/CSU sosyal adalet ilkesini yok etmek, FDP de neoliberal politika savunuyor. Biz Yeşiller olarak CDU/CSU ile FDP’nin bu politikalarını hayata geçirmeleri için yedek motor olmayız’’ dediler.

Roth ve Bütikofer, azınlık hükümetinden de, erken seçimden de yana olmadıklarının altını çizerken ``Biz yapıcı ve güçlü bir muhalefete hazırız’’ açıklamasında da bulundular.

Büyük koalisyon

Yeşiller’in meclis grubunda da parti yönetiminde de görev almayacağını ve milletvekili olarak arka sıralara geçip olup biteni oradan izleyeceğini açıklayan Federal Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, ufukta ``Büyük koalisyon’’ gördüğünü belirtirken, CSU’dan da aynı yönde öneriler gelmeye başladı.

CSU’lu Federal Sağlık eski Bakanı Horst Seehofer, Birlik Partileri ile Yeşiller arasında uçurumlar bulunduğuna dikkat çekerken, ``Seçim sonuçlarına göre büyük koalisyon oluşturmak en doğrusu olacaktır’’ dedi. Öte yandan, CSU tabanından da Yeşiller’le ortaklık edilmemesi için parti yönetimine baskı gelmeye başladığı da öğrenildi.

Büyük koalisyon tercihi

Alman seçmenlerin de önemli bir bölümünün `Büyük koalisyonu’ tercih ettiği saptandı. Alman İkinci Televizyonu’nda (ZDF) yayınlanan ``Politika Barometresi’’ programı adına yapılan kamuoyu yoklamasında, seçmenlerin yüzde 45’inin CDU/CSU ve SPD’nin büyük koalisyon oluşturmasını istediği, yüzde 43’ünün ise buna karşı olduğu belirlendi.

CDU/CSU-FDP ve Yeşiller’in koalisyon oluşturmasına seçmenlerin yüzde 50’sinin karşı oludğu, yüzde 36’sının ise destek verdiği de kaydedildi.

Seçmenlerin yüzde 30’unun SPD-Yeşiller ve FDP’nin oluşturacağı koalisyona destek veridği, yüzde 54’ünün ise buna karşı çıktığı da saptandı. Öte yandan aynı kamuoyu yoklamasında Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU’nun yüzde 37, SPD’nin yüzde 35, Yeşiller’in, FDP’nin ve Sol Parti.PDS’nin yüzde 8 oy alacağı belirlendi.

Pazar günü yapılan genel seçimlerde CDU/CSU yüzde 35.2, SPD yüzde 34.3, Yeşiller yüzde 8.1, FDP yüzde 9.8 ve Sol Parti.PDS yüzde 8.7 oy almıştı.

FDP’de kavga bitti

FDP’de meclis grup başkanlığı yarışı tatlıya bağlandı. FDP Genel Başkanı Guido Westerwelle ile partinin Meclis Grup Başkanı Wolfgang Gerhardt arasında yaşanan sürütşme uzlaşmayla giderildi. Wolfgang Gerhardt’ın görevi gelecek yıl mayıs ayına kadar sürdürmesi ve sonra da yerini Guido Westerwelle’ye bırakması kararlaştırıldı.

Ahmet KÜLAHÇI / BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!