Güncelleme Tarihi:
SPD yöneticileri, CDU/CSU arasındaki anlaşmayı inceledikten sonra onay vereceklerini açıkladı. SPD lideri Andrea Nahles, uzlaşmada yer alan ‘Mülteci Transit Merkezleri’ kavramına karşı çıktı. Bu kavramı reddettiklerini söyleyen Nahles, anlaşmayı ‘karşılıksız çek’ olarak niteledi. SPD’nin isyankar çocuğu ve Jusos Başkanı Kevin Kühnert de mülteciler için ‘kapalı kamplar’ fikrine kesin karşı çıktığını söyledi. Ancak tüm bu karşı çıkmalara rağmen SPD’nin anlaşmaya onay vermesi bekleniyor.
KRİZ ÖNLENDİ Mİ?
Başbakan Angela Merkel ile CSU Lideri Seehofer’in uzlaşması varması Almanya’yı rahatlattı. Ancak hükümeti kurtarmak için taviz vermek zorunda kalan Merkel güç kaybetti. Mülteci akınının yaşandığı 2015’ten beri araları açılan Merkel ile Seehofer’in tüm bu olup bitenlerden sonra birbiriyle samimi bir ortam içinde çalışıp çalışmayacakları da soru işareti.
İçişleri Bakanı Seehofer, gazetecilerin, “İstifa tehdidiyle Merkel’e şantaj mı yaptınız” sorusuna, “Bu artık geçmişte kaldı” yanıtını verirken, “İyi bir havada çalışabilecek misiniz” sorusuna da, “Hiç endişeniz olmasın” dedi. Fakat Seehofer’in mülteciler konusunda Merkel’i her fırsatta köşeye sıkıştıracağı yorumları da yapılıyor. Bu açıdan “Hükümet krizi önlendi mi” sorusunu, siyasi gözlemciler “Şimdilik” diye yanıtlıyor.
ANLAŞMADA NELER VAR?
CDU/CSU’nun Avusturya ile yeni bir sınır politikası üzerinde vardığı anlaşma ise şöyle;
* Daha önce başka Avrupa ülkelerine giriş yapmış olan mültecilerin Almanya’ya girmesi engellenecek.
* Almanya’nın Avusturya sınırı civarında ‘Mülteci Transit Merkezleri’ kurulacak.
* Almanya’ya sınırdan giren mülteciler transit merkezlerine yerleştirilecek.
* Mültecilerin hangi Avrupa ülkesine önce giriş yaptıkları belirlenecek. Bu mülteciler kaydı bulunan yetkili Avrupa ülkelerine geri gönderilecek.
* Almanya geri gönderme işlemi için ülkelerle ikili idari anlaşmalar yapacak.
* İkili anlaşma bulunmayan Avrupa ülkesinden gelen mülteciler doğrudan Almanya sınırından geri çevrilecek.
AVUSTURYA ÖNLEM ALACAK
Almanya’da kardeşler arasında varılan uzlaşmanın ardından Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, Başbakan Yardımcısı aşırı sağcı FPÖ Lideri Heinz Christian Strache ve İçişleri Bakanı Herbert Kickl de ortak bir açıklama yaptı. Kurz, “Bu anlaşma Alman hükümetinin ortak kararına dönüşünce, biz Avusturya halkına vereceği zararı önlemek için harekete geçeceğiz” dedi. Ortak açıklamada, Avusturya’nın özellikle güney sınırlarını korumak için sıkı kontroller başlatacağı kaydedildi. Almanya’da SPD’nin de anlaşmaya onay vermesi durumunda Avusturya’nın İtalya ve Slovenya sınırlarında sıkı kontroller başlatması gerekiyor.
KURZ’LA GÖRÜŞECEK
Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer ise ikincil mültecilerin yetkili Avrupa ülkelerine geri gönderilmesi uygulamasına hızla başlamak için Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’la Viyana’da görüşme yapacağını söyledi. Seehofer, ayrıca Almanya olarak, kalifiye iş gücü göçü için bir ‘göç yasası’nı sonbaharda hazır edeceklerini açıkladı.