Güncelleme Tarihi:
Bakan Eker, Çaykur Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, ÇAYKUR'un bu yıl uygulayacağı yaş çay alım fiyatının 2009 yılına göre yüzde 12,3 artışla, 88,5 kuruş taban fiyat, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira olacağını belirtti.
Bu rakamın 65 cente karşılık geldiğini ifade eden Eker, “Hükümete geldiğimizde yaş çay fiyatı 22 cent 32 kuruştu. Bunu bugün itibariyle yaklaşık 3 kat artırmış olduk” dedi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ÇAYKUR'un 2010 yılında 600 bin ton yaş çay almayı, 110 bin ton kuru çay üretmeyi, bunun 108 bin tonunu iç piyasaya sunmayı, 2 bin tonunu ise ihraç etmeyi planladığını bildirdi.
Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin çay üretiminde önemli bir aktör olduğunu, dünyadaki toplam çay üretim alanının yüzde 3,3'ünün Türkiye'de bulunduğunu belirtti.
Türkiye'de 200 binin biraz üzerinde üreticinin 760 bin dekar alanda yılda 1 milyon ile 1.2 milyon ton arasında yaş çay ürettiğini ifade eden Eker, “Dünyada kuru çay üretimi bakımından beşinci, tüketimde ise dördüncü sıradayız. Bu önemli ürünün yüzde 62'si Rize'de, yüzde 24'ü Trabzon'da, yüzde 11'i Artvin'de, yüzde 3'ü de Giresun ve Ordu'da üretiliyor” dedi.
Bölge ve Rize'nin ekonomik hayatında önemli yer tutan çay üretiminin sürdürülmesi, kalitesinin artırılması, standardının yükseltilmesi için sürdürülebilir bir fiyat anlayışıyla üreticilerin hayatını devam ettirmesinin hükümetleri için önemli olduğunu vurgulayan Eker, şöyle devam etti:
“Bu anlayışla 2003 yılından beri hükümetimizce çay üreticilerine prim ödemesi getirdik. 2003-2009 yılları arasında çay üreticisine 619 milyon lira destekleme primi ödedik. Bu bizim başlattığımız bir uygulama idi. Sadece 2009 yılında ise 179 bin üreticiye 126 milyon lira destekleme primi ödedik. Çay bahçelerinin ıslahı konusunda yapılan budama tazminatı kapsamında ise hükümetimiz döneminde üreticiye 265 milyon lira ödedik. Yine sadece 2009 yılında da 56.5 milyon lira budama tazminatı ödendi.”
ÇAYKUR'un Türkiye'de üretilen kuru çayın yaklaşık yüzde 55'ini ürettiğini bildiren Eker, çay fabrikalarının, bölgede üretilen çayı işlemenin yanında on binlerce insanı istihdam ederek bölgenin sosyo ekonomik hayatına ciddi katkı sağladığını kaydetti.
“DESTEKLERİMİZ SÜRECEK”
Bakan Eker, ÇAYKUR'un 2009 yılında yaklaşık 594 bin ton yaş çay alarak, 112 bin ton civarında kuru çay elde ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
“ÇAYKUR 2009 yılında ilk defa organik çay üretti. Organik Hemşin ve Organik Rize çayları adları altında piyasaya sundu. ÇAYKUR'un 2009 sonu itibariyle 87 bin ton siyah kuru çay stoku bulunuyor. 2010 yılında ise 600 bin ton yaş çay almayı, 110 bin ton kuru çay üretmeyi hedefliyor. Bunun 108 bin tonunu iç piyasaya sunmayı, 2 bin tonunu ihraç etmeyi planlıyoruz. Kaliteden ödün vermemek suretiyle çayın bölgede üretiminin sürdürülmesi son derece önemli. Bu anlayışla her zaman çay üreticinin yanında olduk. Üreticimizin mağdur olmaması için desteklerimizi bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da sürdüreceğiz.”
Eker, çay üreticisinin sağlanan desteklerle birlikte tarım sektörü içinde ayrı ve önemli bir yere sahip olduğunu dile getirerek, “Gerek üreticinin maliyetleri, ÇAYKUR'un durumu ve diğer ekonomik şartlar dikkate alındığında bu yıl ÇAYKUR'un uygulayacağı fiyat, 2009 yılına göre yüzde 12,3 artışla, 88,5 kuruş taban fiyat, 11,5 kuruş da destekleme primi olmak üzere 1 lira olacak. Bunun dolar olarak karşılığı 65 centtir. Hükümete geldiğimizde yaş çay fiyatı 22 cent, yani 32 kuruştu. 32 kuruştan 1 liraya çıktı. Bu da 3 kat bir artışa karşılık geliyor” diye konuştu.
Bakan Eker, ÇAYKUR Genel Müdürlüğünden çıkarken gazetecilerin kaçak çayla ilgili sorusu üzerine, çay üreticisine zarar verecek herhangi bir uygulamayı doğru bulmadıklarını ifade ederek, konuyu ilgili bakan arkadaşlarına götüreceğini, engellenmesi için yapılması gerekenlere bakacaklarını söyledi.