Caretta üretim merkezi Anamur

Güncelleme Tarihi:

Caretta üretim merkezi Anamur
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2008 20:37

Türkiye'nin en yoğun carretta caretta üreme alanı olan Mersin'in Anamur plajında, koruma altına alınan 808 kaplumbağa yuvasından, 55 bin yavru, 2008 üreme sezonunda denize ulaştı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en yoğun carretta caretta üreme alanı olan Mersin’in Anamur plajında, koruma altına alınan 808 kaplumbağa yuvasından, 55 bin yavru, 2008 üreme sezonunda denize ulaştı.

Anamur Çevre Doğa ve Turizm Derneği Başkanı Oğuz Han Alıçlı yaptığı açıklamada, Mersin’in Anamur İlçesi’nde 2008 Caretta Caretta Koruma Projesi’nin bu ay sona erdiğini bildirdi. 12,7 kilometrelik Anamur kumsalında, 2008 üreme sezonunda 808 kaplumbağa yuvası tespit edildiğini belirten Alıçlı, her yuva için ortalama 70 yavru ve toplamda 55 bin yavrunun denize ulaştığını belirtti. Bu sayı ile Anamur’un, Türkiye’nin en yoğun Caretta caretta plajının sahibi olduğunu söyleyen Alıçlı, şunları kaydetti:

'Bu sayıda yavrunun denize ulaşması bu türün popülasyonunun artmasında büyük rol oynadığı anlamına geliyor. Caretta caretta yavruları, yuvalarından çıktığı andan itibaren hayati tehlikelerle karşılaşıyor. Sahilde martılar, tilkiler, başıboş köpekler onları beklerken, denizin içinde değişik balık türü bu yavrularla besleniyor. Troller ve gırgırlar her yıl yüzlerce Caretta caretta’nın hayatını sona erdiriyor. Bu sebepten 20 sene sonra 55 bin yavrudan, en fazla 550 tanesi hayatta kalabiliyor ve hayatta kalanlar arasından dişi bireyler üremek için tekrar aynı sahile dönebiliyor."

Anamur’da geniş çaplı işbirliği ile böyle bir proje ilk defa '2008 Caretta caretta Koruma Projesi"nde gerçekleşti. Anamur Çevre Doğa ve Turizm Derneği (AÇED), İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Anamur Milli Parklar Mühendisliği ve Almanya’daki Nesli Tükenmekte olan Hayvanları Koruma Derneği (AGA, Aktionsgemeinschaft Artenschutz e. V.) 15 Mayıs-10 Ekim tarihleri arasında, projede koruma amaçlı ortak çalışma yürüttü.

AGA, Anamur 2008 Caretta caretta Koruma Projesi’ne 6 bin Euro’luk maddi olmakla birlikte, Ağustos ve Eylül aylarında kumsalda çalışan toplam 37 kişilik gönüllü grubu ile destek sağladı. 2009 Üreme Sezonu için bu gönüllü desteğinin Haziran ayının başından itibaren gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!