Güncelleme Tarihi:
FRANSA'DA su aldığı için limana çekilen bir kargo gemisinin 12 Türk mürettebatı, duyarsız armatör yüzünden perişan oldu. Çok eski olduğu için tamir edildikten sonra İngiltere’den İstanbul’a götürülmek üzere boş olarak seyrine izin verilen Aspet isimli kuru yük gemisi, su aldığı için batma tehlikesi geçirerek Fransa’nın Saint Nazaire Limanı'na demirlemek zorunda kaldı. Gürcistan bayraklı 112 Metrelik Aspet isimli kuru yük gemisinin armatörü, "Bugün geliyorum, yarın geleceğim" diyerek, 12 kişilik Türk mürettebatını bir aydan fazla süredir limanda kaderlerine terk etti.
KİMSE ACENTELİĞİNİ KABUL ETMİYOR
SAİNT Nazaire Limanı gemi mühendislerinin, "Bu gemi güvenli olarak seyredemez, kaburgasında çatlaklar var, çürümüş yerlerden su alıyor, tam bir çöplük olmuş, römork eşliğinde bile Türkiye’ye götürülmesi son derece zordur" raporu verdikleri, İstanbul’da faaliyet gösteren Baf Denizcilik şirketine ait Aspet gemisi personeli hayırsever vatandaşlarımız ile işçi derneklerinin yaptıkları yardımlarla ayakta kalmaya çalışıyor. Geminin geçmişi çok parlak olmadığı için kimse acenteliğini yapmayı kabul etmeyince limanda mahsur kalan personel kendi imkanlarıyla Türkiye’ye dönmek istiyor ancak acentasız vize verilmediği için Armatörün gelmesini bekliyor.
GEMİ SU ALIP SANCAĞA DOĞRU YATTI
GEMİNİN kaptanı Varol Çolak, gemiyi 18 Temmuz’da İngiltere’nin Hull limanından aldıktan sonra iki kez arıza yaptığı için limana demirlemek zorunda kaldıklarını tamirat yapıldıktan sonra herhangi bir batma durumunda gemiyi terk edebilme ve kurtarma nedeniyle sahile yakın güvenli rotalarda seyre başladıklarını belirterek şunları söyledi: “23 Temmuz akşamı ambarlardaki suyun iyice yükseldiğini fark ettim, ambarlardaki pompalar tıkalı olduğu için dışarı su basmıyordu. Yükselen su 1.5 metreyi geçtiği için gemi sancağa doğru yatmaya başladı. Hemen Saint Nazaire istikametine rotayı çevirdim. Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi-MRCC ile temasa geçerek limana demirledim. Helikopter ile pompa getirilerek suyun basılmasına çalışıldıktan sonra gemi havuza alınarak hem geminin hem de personelin güvenliği sağlandı. Şirkete haber verildi 3 gün kadar sonra şirket yetkilisi limana geldi ve sorunu çözüp para getirmek üzere 31 Temmuz'da Türkiye’ye döndü.”
ŞİRKET YETKİLİSİNDEN HABER YOK
Saint Nazaire Liman Başkanlığı ise böyle bir durumda personelin birkaç gün içinde Türkiye’ye gönderilmesini bekliyorduk ancak bu işlemlerin yapılabilmesi için geminin bir acentesi olması gerekiyor’ diyerek şu bilgileri verdi “İşlemlerin yapılabilmesi için Aspet gemisine bir Acenta gerekir ancak kimse bu geminin acenteliğini yapmayı kabul etmedi. Şirket yetkilisi gemi personelinin masraflarını halletmek ve Acente temini ile ilgili formaliteleri tamamlayacağını belirterek Türkiye’ye döndü bir daha haber alamadık. Geminin kaptanı mürettebatını tutmaya çalışıyor ama paraları gönderilmediği için çok zor günler geçiriyorlar.
Mürettebat maaşını alamadığını ve ailelerinin de zor durumda bırakıldığını söylüyor, geminin kumanyası bittiği için sıkıntı yaşamaya başladılar. Günlerce Acente bulunması, personel maaşlarının yatması ve kumanya alınması beklendi ancak şirketten hiçbir ses çıkmadı. Bölgedeki vatandaşlarla işçi dernekleri ve bir Türk yardım kuruluşu personelin zor durumda kaldığını öğrenince haftada bir erzak getirmeye başladı. Acente olmadığı için kendi imkanlarıyla Türkiye’ye dönmek isteyen personel vize alamıyor, rahatsız olan personel doktora gidemiyor. Personelin birkaç aylık maaşları hesaplarına yatırılmadığı için perişan halde olduklarını, ev kiraları, kredi kartı borçlarını ödeyemediklerini belirtiyorlar.”
DAHA AŞAĞILAYICI DURUMA DÜŞMEK İSTEMİYORUZ
Kaptan Varol Çolak Hürriyet’in sorularını cevaplarken çok üzüntülü olduğunu belirterek “Ben bir Türk vatandaşı olarak personelimle daha fazla aşağılayıcı bir duruma düşmek istemiyorum. İsteğimiz şirket sahibinin gelerek personelin maaşlarını verip Türkiye’ye ailelerinin yanına gitmelerini sağlamasıdır. Her ne kadar durumu idare etmeye çalışsak bile eksiklikler ve belirsizlikler nedeniyle stres ve sıkıntı had safhaya ulaşmış durumda, personel bu mübarek Ramazan’da ailelerine yardımcı olamadıkları içinde kahroluyor. Fransız basınından uzak durduğumuz halde bazen liman yetkililerinin açıklamalarıyla zor durumda kalıyoruz, bu onur kırıcı durum hepimizi fazlasıyla üzüyor” dedi.
Fransa’nın halen Saint Nazaire limanında mahsur kalan gemi mürettabatının isimleri şöyle
Kaptan Varol Çolak, Edip tatlımuhallebici, Olcay Demirtaş, Suat Akbaba, Hacı Yılmaz, Ercan Süner, Kaşif Bayraktar, Alaettin Mican, Mehmet Atay, Turgut Aydın, Ferit akıncı. Mürettebattan Mehmet Aliçom dayanamadığını ileri sürerek Polisten Deport yemeyi kabul ederek İstanbul’a gitti ancak deport yiyenler o ülkeye bir daha gelemiyor.