Cami inşaatında iki bin hata!

Güncelleme Tarihi:

Cami inşaatında iki bin hata
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2011 15:56

Köln'deki Merkez Camii inşaatını yürüten Mimar Böhm ile yollarını ayıran DİTİB yönetimi, yaptığı basın toplantısında bilirkişinin cami inşaatında iki binin üzerinde hata tespit ettiğini açıkladı. Mimar Böhm ise iddiaları yalanladı.

Haberin Devamı

ALMANYA'nın Köln kentindeki Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Merkez Camii inşaatından sorumlu Mimar Paul Böhm'ün anlaşmasının fesih edilmesi sonrası basın toplantısı düzenlendi.

Basın toplantısında DİTİB Mimar Böhm'ün parasının ödenmediği yolundaki iddiaları yalanlandı. Toplantıda Böhm'ün anlaşmadaki kriterleri yerine getiremediği ileri sürüldü. DİTİB temsilcileri toplantıda Paul Böhm'ün çalıştırdığı taşeron şirketin caminin kubbesinde 23 santimetrelik asimetrik bir hata yaptığını ve bunun DİTİB'e bildirilmediğini açıkladılar.


352 BİN EURO'LUK ZARAR
DİTİB Yetkilileri toplantıda şu açıklamayı yaptılar:
“Kubbede meydana sadece bu hatadan ötürü 352 bin Euro'luk bir zarar ortaya çıktı. Öte yandan merdivenlerin montajında aynı şekilde benzeri konstrüksiyon hataları belirlendi. Kubbenin görüntüsünün tek renkte olmadığı tespit edildi. Kalıplardan ve kullanılan beton malzemesinden kaynaklanan bu hata yüzeyde farklı renkliliklere yolaçtı. Mimar Böhm, kaba inşaatta 80 hata bulmasına rağmen, Arndt Plus adlı bilirkişi şirketi iki binin üzerinde hata buldu. İnşaat genelinde 70 kez yapılan kalite kontrolüne rağmen Mimar Böhm bilirkişi şirketinin bu uyarılarına kulak asmadı. Bununla birlikte inşaat giderleri ikiye katlandı ve caminin bitirilme tarihi sürekli ileriye ertelendi. DİTİB geçtiğimiz ağustos ayında Mimar Böhm'e hatalarını kabul ederek projeyi bırakmasını teklif etti. Ancak Böhm hatalarını kabul etmediği gibi bunları düzeltmeye de yanaşmadığı gibi anlaşmanın fesih edilmesi karşılığında 250 bin Euro istedi. Ancak DİTİB yönetimi bunu kabul etmedi. Bunun yanı sıra avukatı kanalıyla yaptığı bildirimde fiyat artışlarından ötürü DİTİB'den bir milyon Euro ek ödenek talep etti. DİTİB'in görevlendirdiği mimar ve mühendislerle inşaat normal şekilde devam edecek. Aradaki anlaşmazlık ise hukuki yollardan çözülmeye çalışılacak.”

Öte yandan Mimar Paul Böhm ise Alman haber ajansı dpa'ya yaptığı açıklamada, hakkında ileri sürülen iddiaları yalanladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!