Güncelleme Tarihi:
SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, yaptığı açıklamada, insanların gülleri dalından koparak birbirlerine hediye ettiklerini, ancak dalından kopan gülün ise ömrünün kısa olduğunu belirtti. Hediye edilen gülün ömrünü uzatmak ve gül ihracatında alternatifler sunmak amacıyla GÜLAR’da laboratuvar ortamında stabilize edilmiş tüpler içinde canlı güller yetiştirdiklerini söyleyen İbicioğlu, bu tüpleri de ”Cam tüplü canlı hediyelik gül” projesiyle hediyelik eşya şeklinde tasarladıklarını kaydetti.
GÜLAR Müdürü Prof. Dr. Fatih Ali Canlı tarafından hazırlanan proje kapsamında gülün topraktan alacağı besinleri cam tüplerin içine yerleştirilen başka bir besin maddesinden elde ettiğini anlatan İbicioğlu, cam içinde kalan gülün istenilen ölçüde büyüyebildiğini söyledi. İlk çalışma kapsamında gülün bir ay cam tüpün içinde kalabildiğini belirten İbicioğlu, bir aydan sonra da gülün saksıya ya da bahçeye aktarılabileceğini bildirdi.
İnsanların artık birbirlerine bir gün ya da bir kaç gün sonra solacak gül vermeyeceklerini dile getiren İbicioğlu, ”Cam tüplü canlı hediyelik gül projesiyle artık güller dalında kalacak ve sevdiğinize verdiğiniz gül ölümsüzleşecek. Sevgi sembolü olan güller kesilmeyecek, koparılmayacak, solmayacak, bir köşede yaşayacak” diye konuştu.
Cam içindeki canlı gülden 1.5 milyon lira gelir beklentisi-
Rektör İbicioğlu, cam tüplü canlı hediyelik gül için önümüzdeki yıl seri üretime başlayacaklarını söyledi. İlk etapta 100 bin adet üretim yapmayı planladıklarını belirten İbicioğlu, tanesini de 15 liradan satarak, döner sermayeye 1.5 milyon lira gelir getireceklerini bildirdi. Dünyanın gül yağı ihtiyacının yüzde 65’inin Isparta’dan karşıladığını hatırlatan İbicioğlu, Isparta’nın önümüzdeki yıl yurt dışı pazarına farklı bir ürünle gireceğini belirtti. İbicioğlu, ”Geleceğe yönelik bir yatırım yapıyoruz. Bu proje ile Isparta yurt dışına sadece gül yağı değil, cam tüplü canlı hediyelik gül de ihraç etmiş olacak” diye konuştu.
Proje sahibi
”Cam tüplü canlı hediyelik gül” projesini geliştiren GÜLAR Müdürü Prof. Dr. Fatih Ali Canlı da, yaptığı açıklamada, ”güller dalında güzel” anlayışıyla böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi. Tüp içinde hazırladıkları besin maddeleriyle gülü bir ay boyunca cam tüp içinde topraksız yetiştirebildiklerini kaydeden Canlı, bu çalışmayı hediyelik eşya olarak yansıtmak istediklerini ve bunu da başardıklarını dile getirdi. Cam tüp içindeki besin maddesi artırıldığında daha uzun ömürlü çalışmalar da yapılabileceğine işaret eden Canlı, cam tüplerin de boyutlarının istenilen ölçüde tutulabileceğini kaydetti.