Çalışma Ataşelikleri'nin yarısı boş

Güncelleme Tarihi:

Çalışma Ataşeliklerinin yarısı boş
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 2009 16:16

Almanya'da 13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşeliği'nden yedisinde ataşe yok. Ataşe ataması yapılamadığı için, birçok ataşelikte çalışma ve sosyal güvenlik konularıyla ilgili işlemler sosyal hizmet uzmanları tarafından yürütülüyor. Geçen yıl Almanya'ya sadece bir çalışma müşaviri ve dört ataşe atandı.

Haberin Devamı

ALMANYA'daki 13 Türk Başkonslosluğu'ndaki Eğitim Ataşelikleri'nde görülen kadro boşluğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşelikleri'nde de var. 800 bine yakını Alman vatandaşı olmak üzere 2.7 milyonun üzerinde Türk vatandaşının çalışma hayatında karşılaştığı sorunların çözümüyle görevli olan 13 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi'nden yedisinin koltuğu hala boş.


Yedisi boş altısı dolu
2007'de görev süresi dolan Berlin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Can Ünver'in yerine Ekim 2008'de atanan Ahmet Nazif Garibağaoğlu, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, çalışma ve sosyal güvenlik ataşeliklerinin boş olmaması ve vatandaş geldiğinde veya telefon açtığında derdini anlatabilecek bir muhatabın bulunmasının önemli olduğunu vurguladı. Geçen yıl Mainz, Köln, Essen ve Nürnberg çalışma ataşeliklerine atama yapıldığını anlatan müşavir, Berlin, Frankfurt, Münster, Münih, Hamburg, Hannover ve Karlsruhe'deki çalışma ataşeliklerinin atama beklediğini, Düsseldorf ve Stuttgart'taki çalışma ataşeliklerinin de önümüzdeki iki yıl içinde boşalacağını bildirdi.

Haberin Devamı

4 yıllığına atanıyor
Müşavir Garibağaoğlu, "Dört yıl görev yapan ataşelerimizle ilgili doğan boşluk üzücü. Bunun bir takım nedenleri var. Türkiye'de atamalar temmuz ayına endekslenmesi, bakanlıklardaki değişiklikler ve idari alandaki yeniden yapılanmalardan dolayı, açık yerleri dolduramadık. Ama önümüzdeki ekim ve kasım ayında atamaların yapılmasıyla boşlukların doldurulacağına inanıyorum. Şimdilik ise boş olan ataşeliklerimizde görev yapan sözleşmeli arkadaşlar, ellerinden geldiğince yardımcı oluyorlar. Hepsi de çok tecrübeli. Tabii Alman makamları ile sürekli diyalog içinde olduğumuzdan ve birçok proje yürüttüğümüzden, sözleşmeli arkadaşların da hareket alanı daralıyor." dedi.


Dil bilmek önemli
Yurtdışında görev yapacak ataşelerin yabancı dil bilmelerine büyük önem verildiğine işaret eden Çalışma Müşaviri Garibağaoğlu, şunları söyledi:


"Kamu alanında görev almak isteyenlerin girdikleri Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) çok ağır bir sınav ve en az 70 puan alınması gerekiyor. Bunun dışında bir de yabancı dil sınavı yapılıyor. Türkiye'de yetişenler, hukuk ve iktisat gibi konuların yer aldığı KPSS sınavını geçebilseler de, yabancı dil sınavına takılıyorlar. Yurtdışından giden gençlerimiz ise, yabancı dil sınavını geçerken, diğer Türkiye ile ilgili sınav konularında takılıyorlar. Dolaysıyla eleman bulmakta da zorluk çekiyoruz. Son iki yılda, KPSS sınavı ile Almanca konuşulan ülkelerde çalışma ataşeliğinde görev yapmak üzere dört kişi alındı. Bu arkadaşlarımız, üç yıl kurum için eğitimden geçtikten sonra, çalışma ataşe yardımcısı olarak yurtdışına atanabiliyorlar."

Haberin Devamı

Boş olan ataşelikler:


Berlin, Frankfurt, Münster, Münih, Hamburg, Hannover ve Karlsruhe


Geçen yıl atama yapılan ataşelikler:


Mainz, Köln, Essen ve Nürnberg



Diğer ülkelerdeki durum


HOLLANDA
Lahey Büyükelçiliği Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşaviri Güngör Başaran ile Rotterdam Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Haldun Ercan 2005 yılından, Deventer Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Şehabettin Akşahin ise 2006 yılından bu yana görev yapıyorlar.


FRANSA
Fransa'da bu yıl görev süresi dolacak olan bazı çalışma ve sosyal güvenlik ataşelerinin yerine ekim veya kasım ayında yenilerinin atanması bekleniyor.


DANİMARKA
Kopenhag Büyükelçiliği'ndeki Eğitim Müşavirliği'nin yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Müşavirliği de boş. En son görev yapan ve yaklaşık altı yıl önce Türkiye'ye dönen Çalışma Müşaviri Özkan Özmen'den sonra, yeni bir atama yapılmadı. Müşavirliğin görev alanına giren konularda işlem yaptırmak isteyen vatandaşlar, telefonla müşavirliğe müracaat ettiklerinde, karşılarına bir telesekreter çıkıyor ve Türkiye Çalışma Bakanlığı'nın numarası veriliyor.

Haberin Devamı

AVUSTURYA
Viyana Büyükelçiliği bünyesindeki Çalışma Müşvirliği'ne geçici görevle bir müşavir atanırken, Salzburg ve Bregenz'deki çalışma ataşeliklerine aylardır atama yapılmadı. İki ataşelik bölgesindeki Türkler'in işlemleri için Viyana Çalışma Müşavirliği'nden destek veriliyor.


BELÇİKA
Brüksel Büyükelçiliği'ndeki Çalışma Müşavirliği'nin tek kişilik kadrosunda sadece müşavir görev yapıyor. Eğitim Müşavirliği kadrosu ise boş. İki öğretmen, eğitim koordinatörü olarak görevli. Bir de sekreter var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!