Bütün yükü Almanya mı taşıyacak

Güncelleme Tarihi:

Bütün yükü Almanya mı taşıyacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 21, 2016 10:53

Türkiye ile AB arasında imzalanan mülteci sözleşmesi, Almanya’daki siyasi partiler arasında farklı yorum ve tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

Uzun uğraş ve görüşmelerden sonra 28 AB üyesi

Bütün yükü Almanya mı taşıyacak
ülkenin Brüksel’de Türkiye ile
imzaladığı mülteci sözleşmesi, hükümetin küçük ortağı ve muhalefet partilerinin sert eleştirilerine hedef oldu.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, cuma günü imzalanan sözleşmeyi, “Başbakanın büyük başarısı ve mülteci krizinde dönüm noktası” olarak niteledi.

Hükümet ortakları CDU ve SPD, Türkiye ile mülteci sözleşmesini krizden çıkış olarak değerlendirdi.
Bütün yükü Almanya mı taşıyacak


ÇIKIŞ DEĞİL, ARA ADIM

Ancak hükümetin küçük ortağı CSU farklı görüşte. CSU Lideri Seehofer, sözleşme için “Çıkış değil, sadece ara adım” dedi. Seehofer, Türkiye’den alınacak Suriyeli mültecilerin ana yükünün Almanya'nın üstüne yıkılacağı tehlikesi bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin AB üyeliği ve tam bir vize muafiyetine karşı olduklarını, hükümette bulundukları sürece bunun mümkün olmayacağı belirten Seehofer, şöyle konuştu:
“Eğer Avrupa çapında ortak bir çözüm işlemiyorsa, o zaman Balkan güzargahındaki tüm ülkeler gibi ulusal tedbir almamız lazım. Avusturya ve Balkan ülkeleriyle ticaretten en çok yararlanan Almanya. Şimdi mülteci sayısının düşmüş olması, bize düşen görevi öteki ülkelerin yapması sayesinde.”

Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı Alman Hür Demokrat Partili (FDP) Alexander Graf Lambsdorff ise “Türkiye ile sözleşme, uzun yolda küçük bir adımdan öteye bir şey değil. Bu küçük adımı gerçekte herkesin birlikte atacağı sorusu da meçhul. Doğu Avrupalılar mülteci paylaşımına önceden olduğu gibi ortak olmak istemiyor” dedi. CSU'lu Avrupa Parlamentosu'nda Halk Partileri Grubu'nun (EVP) mülteci politikaları sözcüsü Monika Hohlmeier de Türkiye ile sözleşmeyi çok büyütmemek gerektiğini söyledi.

KOTAYA UYMAYACAKLAR

AB Komiseri Günther Öttinger ise 28 AB üyesi ülkeyi Türkiye'den alınacak Suriyeli mültecileri adil paylaşmaya çağırdı. “Ben bunun gönüllülük temelinde olacağına inanıyorum. Ancak 28 ülkenin önceden karara bağlanan kotaya uyacağını sanmıyorum” diyen Öttinger, Almanya mülteci paylaşımında ana yükü üstlense bile, bunun geçen yıl gelen 1.1 milyon mültecinin çok daha altında olacağına işaret etti. Yeşiller ile Sol Parti de sözleşmeye karşı çıktı. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, sözleşmenin, Avrupa değerlerini gözardı ettiğini eleştirirken, Sol Parti de Türkiye ile böyle bir sözleşme yapılmasını Uluslararası hukuka aykırı buluyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!