Burs miktarları belirlendi

Güncelleme Tarihi:

Burs miktarları belirlendi
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2010 16:01

Yurt dışına resmi burslu statüde öğrenime gönderilen öğrncilere ödenecek aylık burs ve ödenek miktarları belirlendi.

Haberin Devamı

Milli Eğitim Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan 1416 sayılı Kanun ve Buna Bağlı Yönetmelik Uyarınca Yurt Dışında Lisans ve Lisansüstü Öğrenim Yapan Öğrencilere Yapılacak Ödemelere İlişkin Esaslar Hakkında Tebliğ, 1 Ocak 2010’dan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete’de yayımlandı. Tebliğ, üniversitelerin öğretim elemanı ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş personel ihtiyacını karşılamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen sınavla yurt dışına resmi burslu statüde öğrenime gönderilen öğrencilere ödenecek aylık burs, ödenek ve diğer zorunlu giderlere ilişkin esas ve usulleri düzenliyor.

Buna göre, Milli Eğitim Bakanlığı, diğer bakanlıklar ve kurumlar hesabına resmi burslu statüde yurt dışına öğrenime gönderilen öğrencilerin yurt dışına gidiş ve öğrenim sonrası Türkiye’ye dönüş uçak bileti ücretleri, ilgili kurumlarca karşılanacak. Alınan uçak bileti ekonomi sınıfından olacak.

Hangi nedenlerle olursa olsun öğrencilikle ilişiği kesilen veya öğrenimlerini tamamlamadan yurda kesin dönüş yapacak resmi burslu öğrencilere Türkiye’ye dönebilmeleri için istemeleri halinde uçak bileti ücreti, müşavirlik/ataşelik tarafından ödenecek. Müşavirlik/ataşelik tarafından ödeme olanağı bulunmadığı takdirde yurt içinde ilgili kurumlarca ödenecek. Bu miktar öğrencinin borcuna eklenecek. Resmi burslu öğrencilerden lisans öğrencileri için 200 lira, lisansüstü öğrencileri için 400 lira yurt içi aylık burs ödenecek. Bu miktardan damga vergisi dışında hiçbir kesinti yapılmayacak. Yurt içi aylık burs miktarları, her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılacak. Yurt dışında burslu statüde lisans öğrenimi yapmaya hak kazanmış öğrencilerden, yurt dışına gönderilinceye kadar, kazanmış oldukları üniversitelere (hazırlık sınıfları dahil) devam edenlere, bir öğretim yılını aşmamak kaydıyla, lisans seviyesinde yurt içi bursu ödenecek.

Haberin Devamı

Öğrenimlerini veya stajlarını bitirip yasal süre olan 2 ay içerisinde yurda dönerek zorunlu hizmet karşılığı bir göreve atanmalarını isteyen resmi burslu öğrencilere, 1416 sayılı Kanun uyarınca, dilekçelerinin ilgili kurumlarına ulaştığı tarih ile göreve atama kararnamelerinin onay tarihine kadar olan süre içinde, 3 ayı geçmemek üzere, lisansüstü öğrencilerine ödenen yurt içi bursu ödenecek. Ancak haklarında tazminat kovuşturmasına geçilmiş olanlara görev isteseler de yurt içi bursu ödenmeyecek.

Yurt dışına yeni gönderilen resmi burslu öğrencilerin ilk iki aylık bursu peşin olarak ödenecek. Bu iki aylık burs, öğrencilerin öğrenime başladıkları tarihi izleyen aybaşından itibaren iki aylık bursunu karşılamak üzere verilecek. Ayrıca, öğrenime başladıkları tarih ile ilk aybaşı arasındaki süre için de kısıtlı burs ödenecek. Ancak yurt dışına ilk defa çıkan öğrencilerden eğitim gördüğü kurumca zorunlu oryantasyon programına tabi tutulanların burs başlama tarihi oryantasyon eğitimine başladığı tarihi olarak esas alınacak.

Yurt dışında lisans öğrenimi yapan resmi burslu öğrencilere tebliğ ekindeki miktarlara göre aylık burs ödemesi yapılacak. Bir takvim yılının tamamında öğrenim görecek resmi burslu öğrencilere kitap, defter, kırtasiye ve benzeri giderlerini karşılamak üzere her yıl bir aylık burs tutarı kadar ek ödenek Mart ve Eylül aylarında iki eşit taksit halinde ödenecek.

Haberin Devamı

Resmi burslu öğrencilere döviz kuru değişikliğinden dolayı eksik ödeme yapılmış ise aradaki fark ilgili kurumlarca karşılanacak. Öğrencilere bedelli askerlik hizmetlerini yaptıkları süre zarfında burs ödenmeyecek. Müşavirlikten/ataşelikten izin almadan yurda dönen resmi; burslu öğrencilerin bursları kesilecek.

Resmi burslu öğrenim hakkı kazananlardan yabancı dil öğrenimlerini yurt içinde yapması uygun görülenlerin yurt içi bursları, dil kursu, sağlık ve diğer öğrenim giderleri, bakanlık bütçesinin Yurt Dışı Burslar tertibinden ödenecek kurum öğrencilerininki ise ilgili kurumlar tarafından karşılanacak.


Resmi burslu öğrencilerin sağlık sigortası yaptırması zorunlu olacak. Sigorta ücretleri ile sağlık sigortasının veya mahalli ödeme imkanlarının kapsamı dışında kalan sağlık giderleri öğrencilerin bağlı bulundukları kurumca ödenecek. Yaptırılacak sigorta standart nitelikte olacak ve zorunlu sağlık sigorta bedeli her dönem için yurt dışı bursunun 1,5 katını aşmayacak. Bakanlıklar ve kurumlar adına öğrenimde bulunan resmi burslu öğrencilerin hastalık sebebiyle yurt dışında veya yurt içinde tedavi edilmeleri halinde, muayene ve tedavi masrafları, ölümleri halinde cenazelerinin Türkiye’de defnedileceği yere kadarki nakil masrafları ile gerekli görüldüğü hallerde cenazeyi getirmekle görevlendirilecek kişinin yol giderleri, bağlı bulundukları kurumca ödenecek.

Haberin Devamı

Yurt dışına öğrenime gönderilen resmi burslu öğrencilerin, gidecekleri ülkeden vize alabilmeleri için o ülkenin Türkiye’deki temsilciliklerine ödemeleri zorunlu olan vize harçları ile ABD tarafından vize alınması sırasında zorunlu tutulan SEVIS ücreti her takvim yılında bir kereye mahsus olarak Bakanlık veya adına öğrenim yaptığı kurumca karşılanacak. Yurt dışında öğrenimde bulunan öğrencilerin bulundukları ülkelerde kalabilmeleri için zorunlu olarak ödemeleri gereken oturum izni, polis kayıt ücreti gibi ödemeleri Bakanlık veya adına öğrenim yaptığı kurumlarca ödenecek. Yurt dışında öğrenim görenlere yapılacak ödeme miktarları şöyle:



Ülkeler Lisan Öğrenimi Yapanlara Lisansüstü ve Sonrası Öğrenim

Haberin Devamı

Ödenecek Aylık Ödenek Yapanlara Ödenecek Aylık Ödenek


---------- ------------------------


Almanya 925 Euro 1.035 Euro
ABD 1.125 Dolar 1.235 Dolar
Avusturya 865 Euro 960 Euro
Avustralya 1.265 A. Doları 1.375 A. Doları
Belçika 695 Euro 820 Euro
Danimarka 4.800 DK 6.000 DK
Fransa 960 Euro 1.105 Euro
Finlandiya 760 Euro 810 Euro
Hollanda 820 Euro 955 Euroi
İngiltere 750 £ 835 £
İrlanda 1150 Euro 1250 Euro
İspanya 820 Euro 955 Euro
İsveç 5.200 KS 5.800 KS
İsviçre 2.000 FS 2.300 FS
İtalya 570 Euro 675 Euro
Japonya 130.000 Japon Yeni 160.000 Japon Yeni
Kanada 1.200 C. Doları 1.300 C. Doları
Norveç 5.100 KN 5.650 KN
Ürdün 880 Dolar 935 Dolar
Yeni Zelanda 880 Dolar 935 Dolar
Kazakistan 400 Dolar 450 Dolar
Kırgızistan 400 Dolar 450 Dolar
Türkmenistan 400 Dolar 450 Dolar
Tacikistan 400 Dolar 450 Dolar
Özbekistan 400 Dolar 450 Dolar
Moğolistan 400 Dolar 450 Dolar
Rusya Federasyonu 400 Dolar 450 Dolar
Diğer Ülkeler 800 Dolar 850 Dolar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!