Burns: ABD-Alman ilişkileri iyi

Güncelleme Tarihi:

Burns: ABD-Alman ilişkileri iyi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2006 00:00

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, dolaylı bir şekilde CIA tarafından Halid El Masri isimli Alman vatandaşının Afganistan’a kaçırılması nedeniyle Merkel’in ziyareti sırasında Bush’un özür dilemeyeceğini ima etti.

Haberin Devamı

Burns, İran’la yaşanan sorunun barışçı yönetmelerle çözümlenmesinden yana olduklarını da yineledi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicolas Burns, Berlin ile Washington arasındaki ilişkilerin bazı sorunlara rağmen son dönemlerde rayına oturduğunu söyledi.

Almanya’nın yeni Başbakanı Angela Merkel’in bu hafta cuma ve cumartesi günleri ABD’ye yapacağı resmi ziyaret öncesi Berlin’de yayınlanan Der Tagesspiegel Gazetesi´ne bir demeç veren Burns, CIA’nin Avrupa’daki gizli cezaevleri, tutuklu nakliyatı ve Halid El Masri isimli Lübnan kökenli Alman vatandaşının CIA tarafından Afganistan’a kaçırılması gibi konularda iki ülke arasında sorunlar yaşandığını gizlemedi.

Ancak bazı alanlarda yaşanan sıkıntılara rağmen Almanya ile ABD arasındaki ilişkilere \"Çok iyi. İşbirliğimiz şahane\" değerlendirmesinde bulundu. Nicolas Burns, \"Başkan Bush, Merkel’in ziyareti sırasında El Masri’nin kaçırılmasından dolayı özür dileyecek mi?\" sorusuna \"Başbakan Angela Merkel ile ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, CIA uçuşlarından El Marsi’nin kaçırılmasına kadar her konuyu detaylı bir şekilde, iki tarafı da memnun edici bir şekilde görüştü. Bu görüşmelerin devam ettirilmesi normaldir\" yanıtını verdi. Burns bu sözleriyle Başkan Bush’un özür dilemeyeceğini ima etti.

Barışçı yöntem

Nicolas Burns, İran’la yaşanan sorunun barışçı yöntemlerle çözümlenmesinden yana olduklarını da dile getirdi. Burns, \"Türkiye ve Almanya’daki medya ABD’nin İran’a karşı hava saldırısıyla ilgili olarak somut planı bulunduğunu ve Condoleezza Rice’ın Türkiye ziyareti sırasında Türkiye’deki ABD üslerinin kullanılmasına izin verilmesini istediğini yayınladılar.

Bu doğru mu?\" sorusunu şöyle yanıtladı: Biz kesinlikle barışçı bir çözümden yanayız. Bunu hem Başkan Bush hem de Dışişleri Bakanı Rice garanti ettiler. Bunun için her türlü imkanı kullanacağız. Doğal olarak Başkan Bush hür türlü opsiyonu da açık tutmakta.

BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!