"Bunadı" diye bakımevine kapatmayın

Güncelleme Tarihi:

Bunadı diye bakımevine kapatmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 03, 2012 12:53

Frankfurt Halkevi’nde düzenlenen ‘demans’ hastalığıbilgilendirme konferansına katılan Frankfurt ÜniversitesiKliniği Psiyatri Bölümü Başkan YardımcısıProf. Dr. Johannes Pental, “Hastaları toplumdanuzaklaştırmayın. Toplum içinde kalmak, sosyal ilişkilericanlı tutmak, beyni canlı tutar” dedi.

Haberin Devamı

FRANKFURT Halkevi’nde ‘demans’ hastalığı ile ilgili bilgilendirme konferansı düzenlendi. Konferansa katılan Frankfurt Üniversitesi Kliniği Psiyatri Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Johannes Pental, ‘demans’ın ruhsal bir hastalık olmadığının altını çizerek, bir beyin hastalığı olduğunu s öyledi.

Hastanın kendi başına hayatını sürdürmesinin imkansız hale geldiğini belirten Prof. Dr. Pental, şöyle konuştu:

“Aile hastanın ruhsal bunalım geçirdiğine inanıp başkalarına söylemiyor. Doktorların farklı yöntemlerle teşhis koyması mümkün. Almanya’da demans hastaları için öngörülen Türkçe testleri de var. Alzheimeri tamamen iyileştirmek mümkün değil. Anti dementiva ilaçlarıyla hastalığın hızlı ilerlemesini önleyip etkilerini hafifletmek mümkün. Doktorlar çok pahalı olan bu ilaçların etkisinin olmadığı gerekçesiyle yazmak istemiyordu. Ancak m artık ucuzlayacak. Demans hastalarının da iyi bir yaşam için hareketlilik ve düzenli, sağlıklı beslenmeleri şart. Hastaları toplumdan uzaklaştırmayın. Toplum içinde kalmak, sosyal ilişkileri canlı tutmak, beyni canlı tutar.”

Ana dilde bakım şart
Frankfurt Meclis Üyesi Turgut Yüksel’in yönettiği konferansta konuşan Kızıl Haç Hiwa yönetcisi Dr. Hüseyin Akpınar da Türkçe’de bunama sözcüğünün çok negatif yüklü olduğunu söyledi. Dr. Akpınar, şunları söyledi:

“Aileler, demansı olağan bir hastalık olarak kabul etmeyip bu durumdan utanç duyuyor. Demans hastasına dayanamayıp yaşlılar yurduna kapatmak istiyorlar. Bu tip hastaların bakımı çok zordur. Biz, ailelere hastalıkla ilgili verip nerelerden yardım alacaklarını söylüyoruz. Demans hastası sonradan öğrendiği bütün dilleri unutuyor. Onlara ana dillerinde bakım şart.”

Her unutkanlık "demans" değildir
KİŞİNİN entelektüel ve sosyal yeteneklerinin, günlük fonksiyonlarını etkileyecek şekilde ilerleyici bir kaybıdır. Hastalık doğası gereği ilerleyici özelliktedir. Demans hastasında, hafıza, düşünme, mantık yürütme, yer ve zaman tayini, okuduğunu anlama, konuşma, günlük basit işleri yapma gibi işlevlerde bozukluklar görülür.

Yaşlıların çoğu hafızalarının eskisi kadar iyi olmadığından yakınmaktadır. Örneğin isimleri ve yapacakları işleri hatırlamakta güçlük çekerler. Bu demans anlamına gelmez. Her unutkanlık bir demans belirtisi değildir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!