Bulgaristan'dan 'ayak bastı' uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Bulgaristandan ayak bastı uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2011 13:37

Bulgaristan “dezenfekte parası” adı altında ülkeye giriş yapan araçlardan ücret almaya başlandı.

Haberin Devamı

Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Kaptan Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Ocak Cumartesi günü başlatılan uygulamada, Türkiye'den Bulgaristan'a giriş yapan araçlardan “dezenfekte parası” adıyla ücret alınmaya başlanıldığını söyledi.

Dün Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki Protokol Binası'nda gerçekleştirilen toplantıda Gümrük Müsteşarı Ziya Altunyaldız ile Türk ve Bulgar gümrük yetkililerinin konuyu ele aldığını bildiren Kılıç, Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü olarak ilgili bakanlıklara da bilgi verilmesi için çalışma başlatıldığını kaydetti.
Kılıç, araç sahiplerinin uygulama karşısında şaşırdıklarını ifade ederek, “Daha önceki yıllarda Bulgaristan bu şekilde ülkesine giriş yapan araçlardan para alıyordu. Bu uygulama 1-2 yıldır yapılmıyordu. Zaten dezenfekte olarak söylenen uygulamada araçlar, bildiğimiz çeşme suyunun içinden geçiyordu. Sebepsiz yere verdiğimiz bu ücretin kaldırılması bizleri sevindirmişti” diye konuştu.

Bulgaristan'ın, Türkiye'de “Şap” hastalığı olduğu iddiasıyla böyle bir uygulama başlattığını ifade eden Kılıç, “defenfekte parası” adıyla otobüs ve tırlardan 10 avro, otomobillerden ise 3 avro ücret aldığını vurguladı.Bu arada Bulgaristan'a giriş yapan Türk sürücülerin uygulamayı “ayak bastı parası” olarak yorumladıkları ve Bulgar hükümetine tepki gösterdikleri öğrenildi.

TRAKYA ŞAP HASTALIĞINDAN ARINDIRILMIŞ BÖLGE KONUMUNDA

Bulgaristan'ın uygulaması karşısında şaşkınlık yaşayan yetkililer, Trakya bölgesinin şap hastalığı karşısında arındırılmış bir bölge olduğunu bildirdi.
Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) tarafından Trakya bölgesine, Mayıs 2010'da “Aşılı Arilik” statüsünün verildiğini ve bunun belgelendirildiğini vurgulayan yetkililer, “Avrupa Birliği'nce de kabul gören bu belge ile Trakya'da son 2 yıldır şap hastalığına rastlanılmadığı tüm dünyaya duyurulmuştur. Bulgarlar, Türkiye'nin Trakya dışındaki bölgelerinde şap hastalığı olduğunu ve Anadolu'dan Trakya'ya hayvan girişinin yasak olmasına rağmen, şap bulunan bölgelerden gelen araçların hastalığı taşıyabileceği ihtimali üzerine böyle bir uygulama başlatıyor” diye konuştu.

Bir süre önce Bulgaristan'daki domuzlarda şap hastalığına rastlandığına dikkati çeken yetkililer, “Bulgar yetkililer hastalığın Türkiye'den bulaştığını savunuyorlar. Ancak domuzlar sınırı kolaylıkla geçip Türkiye'ye de gelebiliyor. Bulgaristan'da görülen hastalığı Türkiye'ye taşıma riskleri bulunuyor. Bizim de bu konuda tedbirli olmamız gerekiyor” uyarısında bulundu.

Yetkililer, Bulgaristan'da domuzlarda görülen şap hastalığının Türkiye'yi etkilememesi için bu ülke ile bağlantının sağlandığı kara hudut kapılarında da dezenfekte uygulaması başlatılması gerektiğini savundu.Türkiye'nin sınır kapısındaki fiziki şartlar doğrultusunda ancak seyyar dezenfekte sistemi ile uygulama başlatabileceğini kaydeden yetkililer, “Ancak uygulamanın sağlıklı olması için dezenfekte bölümlerinin oluşturulması gerekecek. Biz şimdi sadece hayvansal ve bitkisel yük taşıyan araçlarda seyyar imkanlarla dezenfekte yapabiliyoruz” bilgisini verdi.

Dezenfekte uygulamasının Kapıkule Sınır Kapısı'nda da geçmiş yıllarda bir süre uygulandığını kaydeden yetkililer, Başbakanlık talimatıyla bu uygulamanın sona erdirildiğini sözlerine ekledi.

2010'DA TÜRKİYE'DEN 869 BİN 689 ARAÇ GİRİŞ YAPTI

Türkiye ile Bulgaristan'a kara yolundan bağlantının sağlandığı Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy sınır kapılarından 2010 yılında toplam 869 bin 689 aracın giriş yaptığı öğrenildi.Geçtiğimiz yıl Kapıkule Sınır Kapısı'ndan 402 bin 278 otomobil, 19 bin 485 otobüs ve 233 bin 556 tırın Bulgaristan'a geçiş yaptığı bildirilirken, Dereköy Sınır Kapısı'ndan 53 bin 562 otomobil, 6 bin 267 otobüs, Hamzabeyli Sınır Kapısı'ndan da 58 bin 207 otomobil, bin 401 otobüs ve 94 bin 933 tırın bu ülkeye giriş yaptığı kaydedildi.

Bulgaristan'a giriş yapan araçlardan özellikle tır ve otobüslerin Avrupa Birliği ülkelerine gittikleri ifade edildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!