Bu yasa değişmeli

Güncelleme Tarihi:

Bu yasa değişmeli
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 22:28

Aileleri bölen Göç Yasası nedeni ile Mustafa Çevik'in Alman eşi İna'nın yanına gelememesi tepkilere yol açtı. Almanya'da yaşayan Türk Vatandaşları Konseyi Başkanı (RTS) Dr. Yaşar Bilgin, "Bu yasa değişmek zorunda" dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA'da yaşayan Türk Vatandaşları Konseyi (RTS) Başkanı Dr. Yaşar Bilgin, İna Pustelnik ile Mustafa Çevik'in evlenmelerine rağmen Göç Yasası nedeniyle Mustafa'nın Almanya'ya gelememesini eleştirdi.

Bilgin "Bu olay tek değil. Göç Yasası ile ilgili fikirler söylendi. Bu siyasi bir karardı. Siyasi otarite böyle bir kanun çıkarmaya ihtiyaç duydu. Kendileri açısından haklı yönleri dile getirdiler. Güya yeni gelenlerin Almanca bilmediği için uyum sağlayamayacakları iddia edildi. Böyle şeyler olmuyor değil. Bunun örnekleri çok. Ancak sorun böyle iken, çözüm bu şekilde olmamalıydı. Radikal bir çözüme gittiler. Yasal olsa bile bu karar sosyal ve insan hakları açısından mağdurları rahatsız ediyor, üzüyor, zor duruma sokuyor.

Siyasi otaritenin kararlı olduğunu bu olayda açıkca görüyoruz. Aile Türkiye'den gelecek kişiye barınma ve kurs imkanını sağlayacağını vaat ettiği gibi, kızları ile anlaşabilmeleri için damadın Almanca öğrenmesinin gerekliliğini zaten biliyor. Aile, 'Damadımız dilimizi en iyi Almanya'da öğrenir' diyor" diye konuştu.

KANUN TOPLUMU BÖLDÜ

Kanunun tatbikatında şimdi bir de teknik zorlukların çıktığını belirten Dr. Yaşar Bilgin "Dil kursları Türkiye'nin her yerinde sağlanamıyor. Buda eşitliğe aykırı bir durum. Bana göre bu durum bizleri ve hukuku da meşgul edecek. Aile bu sorunun farkında olduğu için çözümü Almanya'da arıyor. Sorun büyük bir ihtimalle devletler arası bir sorun haline de gelecek, ama kesinlikle bu olayın insanları tatmin edecek bir çözümün bulunması gerekecek. Bu kanunun şu anki şekli ile yabancılar tarafından algılanması insanları Almanya'ya karşı bir mesafeye sokuyor. Bu kanun toplumu böldü" dedi.
Anayasa'nın bir yandan aile bütünlüğünü teminat altına aldığını söyleyen Bilgin, "Ancak "Göç Yasası ailelerin bir araya gelmesini engelliyor. Bu böyle devam edemez. Bu kanun insan tabiyatına aykırı. Bu kanunun hukuka aykırı olduğu gün ve gün ortaya çıkıyor. Kanun değişmeli" dedi.

BEN ÖÐRETİRİM

5. sömestrde okuyan ve 1.5 içinde okulunu bitirip eczacı olmak isteyen İna Çevik, "Gerekirse, üniversiteyi bir sömestr bile uzatmayı göze alıp Mustafa'nın yanına gider ve ona Almanca öğretirim" dedi. Kocasını yanına aldıracağını belirten İna, kocasını yanına getiremediği için, Hessen Eyalet Meclisi Dilekçe Komisyonu'na, İzmir Başkonsolosluğu'na ve Yeşiller Avrupa Parlamentosu Milletvekili Cem Özdemir'e birer mektup yazdığını söylemişti.Tek isteğinin, kocasının turist vizesiyle Almanya'ya gelmesine izin verilip burada Almanca öğrenmesine imkan tanınması olduğunu söyleyen İna Çevik, "Bizim yanımızda hızlı şekilde Almanca öğrenir. Almanya'ya uyumu da, dil kurslarına gönderilerek teşvik edilecek. Maddi olarak da ben ve eşim, ailem tarafından destek göreceğiz. Çünkü ailem de, işe başlamadan önce dilin iyi öğrenilmesi gerektiğine inanıyorlar" dedi.

KAVUŞAMADILAR

Almanya'nın Darmstadt kentinde yaşayan ve üç yıl önce Alanya'da tanıştığı Mustafa Çevik (21) ile geçtiğimiz eylül ayında evlenen İna (22) isimli Alman gelin, kocasını yanına getirememenin üzüntüsünü yaşıyor. Her ikisi de memur olan anne ve babasının verdiği teminat ile kocasını üç aylık turist vizesi ile Almanya'ya getirmek isteyen İna, İzmir'deki Alman Başkonsolosluğu'nun buna bile izin vermediğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!