Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da okullarda Türkçe konuşulmasının engellenmesine yönelik yasaklamaların son örneği, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki (NRW) Warendorf’a bağlı Ahlen kentinde yaşandı.
Belediyeye bünyesindeki Städtische Gymnasium’da geçtiğimiz hafta okul yönetimi tarafından velilere gönderilen yazıda, okul sınırları içerisinde ders saatleri dışında da Almanca haricinde bir dilin konuşulmasının istenmediği duyuruldu.
Sınıf öğretmeni tarafından disiplini sağlamak adına okul yönetiminin de izni alınarak 6 d sınıfında okuyan öğrencilerin velilerine yazılan mektupta, karara uymayan öğrencilerin okuldan uzaklaştırmaya kadar cezalandırılabileceği belirtiliyor.
Öğrencilerden arkadaşlarını ispiyonlamaları isteniyor
Öğrencilerin genelde öğretmenlerin bulunmadığı ortamlarda Almanca dışındaki dillerde konuştukları hatırlatılan mektupta bu kurala uymayan öğrencileri arkadaşlarının sınıf öğretmeni ya da okul yönetimine bir notla gizlice bildirmeleri isteniyor.
Mektup gönderilen sınıfın yüzde 50’sinin Türk kökenli öğrencilerden oluştuğunu dile getiren Ahlen Türk Veli Derneği Başkanı Serhat Ulusoy, gönderilen mektupta açıkça Türkçe konuşulmasının yasak olduğu belirtilmese de, velilerin mektubu “Türkçe yasağı” şeklinde algıladığını söyledi.
Dolaylı da olsa kastın Türkçe olduğunun anlaşıldığını belirten Ulusoy, Türkçe’nin konuşulmasına yasak getirmenin yasal dayanağı olmadığını vurguladı. NRW Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun başka kentlerde benzer şekilde yasaklama girişimi üzerine durumu ilettiği NRW Eğitim Bakanlığı’nın, Mart ayında yaptığı açıklamada 'Almanca sadece ders dilidir, okul dili değil. Bu nedenle okulda başka bir dilin konuşulması yasaklanamaz' şeklinde yazılı cevap verdiğini hatırlatan Ulusoy, okul yönetiminin yasak yönündeki tavrını doğru bulmadıklarını dile getirdi.
Velilere gönderilen mektupta Türkçe yasağı kadar, öğrencilerden arkadaşlarını şikayet etmelerinin istendiğini belirten Ahlen Türk Veli Derneği Başkan Yardımcısı Semiha Kemerli ise, “Okul yönetimi ve öğretmen, öğrencilerden bir nevi ispiyonculuk yapmalarını istiyor. Bana göre bu kabul edilebilir bir tavır değil” diye konuştu.
Okul müdürü görüşmek istemedi
Konuya ilişkin görüş almak istediğimiz okul Müdürü Siegfried Knepper, birebir görüşmeye yanaşmazken, yaptığı yazılı açıklamada, gönderilen ilk mektuptaki açık ibarelere rağmen, amaçlarının anadili yasaklamak olmadığını ancak, ders dışında öğrencilerin birarada olduğu tüm ortamlarda uyumu sağlamak, Almanca öğrenilmesini teşvik etmek için okula ait tüm alanlarda Almanca konuşulmasını desteklediklerini dile getirdi.
Mini yorum (Tuncay YILDIRIM)
Almanya'da okul avlusunda Türkçe yasağı tatsız bir boyut kazanmaya başladı. Dile yönelik bir yasaklama, üstelik okulda ve Almanya gibi bir ülkede... Artık bunları aşmalıyız. Ama çelişkili açıklamalar kafaları hayli karıştırıyor.
Konuyu NRW Başbakanı Hannelore Kraft'la özel bir sohbette de konuşmuştuk. SPD'li Başbakan Kraft okul avlusunda bile olsa anadilde konuşmayı kimsenin yasaklayamayacağını belirtmiş, "Ama" diye de devam etmişti.
Kraft teneffüslerde anadilde konuşmaya yönelik engellemenin "Yasak" kelimesiyle tanımlanmasının doğru olmadığını savunmuştu. Bunun bir "Kural" olarak görülmesi gerektiğini düşünüyor ve
"Demek ki okul yönetimi pedagojik açıdan ya da disiplini sağlamak amacıyla böyle bir kurala gerek görmüş. Ben de bu kuralı bu şartlarda desteklerim" diye ilginç bir yaklaşım sergilemişti.
Kraft böyle düşünüyor ama koalisyon ortağı Yeşiller'in lideri ve Eyalet Eğitim Bakanı Sylvia Löhrmann'ın bu konudaki tavrı net. Löhrmann geçtiğimiz ay Düsseldorf ve Köln'de katıldığı öğretmenler günü kutlamalarında "Anadile yasak getirilemez" diyerek çok açık mesaj verdi. Üstelik yine Löhrmann'ın bakanlığından Ruhr Türk Veliler Derneği'ne gönderilen bir yazıya dikkati çekmek istiyorum.
Yazıda özetle, "Eğer okul avlusunda Türkçe'nin yasaklandığı bir okul duyarsanız lütfen bize bildirin. Gerekeni yapalım" deniliyor.
Warendorf'daki uygulamayı eyalet eğitim bakanlığına aktardık bile. Nasıl bir sonuç çıkacağını bekleyip göreceğiz.