Güncelleme Tarihi:
Hessische/Niedersaechsische Allgemeine gazetesinin (HNA) haberine göre olay 3 Aralık Perşembe gününü 4 Aralık Cuma gününe bağlayan gece saat 02.00’de yaşandı. Gazeteye konuşan Mahmut Akyüz, polislerin baskın yapar gibi o saatte eve geldiklerini ve kendilerine terörist muamelesi yaptıklarını söyledi. Eşi ve beş çocuğuyla birlikte apar topar Frankfurt Havalimanı’ndan Türkiye’ye gönderildiklerini belirten Akyüz, “30 yılı aşkın süredir Almanya’da yaşıyoruz. Bana kelepçe vurdular, 18 yaşındaki oğlum Bilal’i polis aracında kabloyla bağladılar. Eşim Fatma uçağa bindirilirken ayağına pranga takıldı. Polis, havalimanında kontrol gerekçesiyle tüm aile fertlerini soyundurdu. Çocuklarımız Ferdi (19), Bilal (18), Mesut (17), Sarah (15), Muhammed (13) ile birlikte bizi İstanbul’a gönderdiler. Burada bir tanıdığımızın yanına yerleştik. Çocuklar Almanya’da okula gidiyordu. Türkçeye tam hâkim olmadıkları için şimdi her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalacaklar” dedi.
Ailenin 13 yaşındaki oğlu Muhammed, gece yarısı silahlı polisleri birden odada görünce çok korktuklarını söyledi ve “Polislerin elleri hep silahlarının üzerindeydi. Travma yaşadık” dedi.
VALİLİK: AİLEYE BİLGİ VERİLDİ
Werra Meissner polis sözcüsü Alexander Först ise baba Mahmut Akyüz’e ‘güvenlik nedeniyle’ kelepçe vurulduğunu doğruladı, ancak oğlu Bilal’in kabloyla bağlandığı iddiasını reddetti. Först ailenin evine gece yarısı yapılan baskına gerekçe ise uçak saatini gösterdi. Aile hakkında sınır dışı kararını ise Kassel Valiliği verdi. Kassel Valiliği sözcüsü, ailenin Almanya’yı en geç ne zaman terk etmesi gerektiği konusunda uzun süredir bilgi sahibi olduğunu, ancak terk etmeyince zorla sınır dışı edildiğini söyledi. Ailenin sınır dışı sebebi ise açıklanmadı. Mahmut Akyüz geçici oturma izni sürelerinin henüz sona ermediğini söyledi.
EYALET MECLİSİ GÖRÜŞECEK
Hürriyet gazetesi olarak sınır dışı kararını veren Kassel Valiliği ile ailenin evine baskın yapan Werra Meissner Emniyet Müdürlüğü’nü aradık. Kassel Vali Sözcüsü Katrin Wallmanns, ailenin neden sınır dışı edildiği konusunda kişiye özel bilgilerin korunması yasası gereği bilgi veremeyeceklerini söyledi. Ailenin geçici izinle Almanya’da kaldığını belirten Wallmanns, kendilerine Almanya’yı terk etmeleri için bir süre verildiğini, ancak ailenin bu süre içinde Almanya’yı gönüllü terk etmediğini, bu nedenle zorla sınır dışı kararının uygulandığını kaydetti. Basın sözcüsü, “30 yılı aşkın bir süredir Almanya’da yaşayan, çocukları burada doğup büyüyen ve okula giden bir aileyi sınır dışı etmek çok sert bir uygulama değil mi?” sorusuna, “Biz yasaları uygulamakla mükellefiz” diye cevap verdi. Wallmanns, sınır dışı olayını Hessen Eyalet Meclisi Dilekçe Komisyonu’nun görüşmek üzere gündemine aldığını söyledi.
KARAR O ESNADA İLETİLMİŞ
Werra Meissner Emniyet Müdürlüğü basın sözcüsü Alexander Först de Kassel Valiliği’nin kendilerinden yasanın uygulanması konusunda ‘resmi makam yardımı’ istediğini ve kendilerinin destek verdiklerini kaydetti. Först, ailenin gece sınır dışı konusunda bilgilendirildiğini ve gerekli eşyalarını toplamalarının istendiğini belirtti. İlçe sözcüsü Jörg Klinge ise yazılı kararın aileye sınır dışı esnasında verildiğini belirtti. Ailenin havaalanında federal polise teslim edildiği ve uçakta da polisin aileye eşlik ettiği kaydedildi.