Güncelleme Tarihi:
7 milletvekilinden oluşan heyet, Ankara, Gaziantep, Diyarbakır ve İstanbul'da temaslarda bulundu.
Hollanda heyetinin Ankara'daki temaslarında, Gezi Parkı'yla başlayan hükümet karşıtı gösterilere yönelik şiddet ön plana çıktı.
Hollandalı parlamenterler, protestoların şiddetle bastırılması konusunda "bağımsız ve kapsamlı araştırma" ısrarını vurguladı.
Protestocuların öldürülmesi ve yaralanmasında sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin cezalandırılmasını istediler.
AB Bakanı Egemen Bağış, konuk heyetin bu talebine tepki gösterdi.
Bağış, Gezi protestolarının ardında "dış güçlerin parmağı bulunduğunu" öne sürdü. Protestoların, "AKP hükümetine yönelik komplonun parçası" olduğunu savundu.
Hollanda heyetinde yer alan Hristiyan Demokrat Parti'li (CDA) üye Pieter Omtzigt, "Eğer protestoculara karşı şiddet kullanıyorsanız, plastik mermi ile insanlar ölüyorsa bunun bağımsız komisyonlarca araştırılması gerekir. Avrupa'da böyle yapılıyor" dedi.
Sorularımızı yanıtlayan Pieter Omtzigt, Hollanda Parlamentosu'nun "bağımsız araştırma" konusunda Türkiye'ye baskı yapılması kararı aldığını anımsattı. Omtzigt, "Bakan Egemen Bağış böyle bir araştırmanın yapılacağını söyledi. Sonucunu merakla bekliyoruz" diye konuştu.
CDA olarak, bu araştırma sonuçlanmadan Türkiye ile AB üyelik görüşmelerine başlanmaması gerektiğini savunduklarını söyleyen Omtzigt, "Bunun için meclis çoğunluğu sağlanamadı. Ama parlamentonun tamamı bağımsız bir araştırmadan yana" dedi.
Pieter Omtzigt, ziyaretin temelini oluşturan AB'ye üyelikle konusunda da, "Şu an için Türkiye kesinlikle buna hazır değil" görüşünü dile getirdi.
Hollandalı parlamenter, "demokrasi, adalet ve hukuk devleti" konularında Türkiye'nin ciddi eksiklikleri bulunduğuna inanıyor. Omtzigt'e göre, düşünce, inanç ve basın özgürlüğü ile ilgili sorunlar; hapisteki çok sayıda gazeteci de Türkiye açısından diğer olumsuz örnekler.
Pieter Omtzigt, Avrupa Konseyi'nin hala Türkiye'yi gözlem altında tuttuğuna ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) Rusya ile birlikte en çok ceza alan ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekiyor.
Alevilerin sorunları
Hollanda Parlamentosu heyeti, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile de biraraya geldi.
Omtzigt, görüşmede Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Ahmet Akgündüz'ün, Alevilere yönelik sözlerine ilişkin tepkilerin iletildiğini anlattı.
Akgündüz'e atfedilen "Alevilerle evlenilmez, kestiği yenmez" sözlerinden duyulan rahatsızlık anımsatıldı.
Bu kapsamda Alevilerin ve diğer inanç gruplarının sorunları da dile getirildi. Hollanda heyeti, imamların maaşlarının devlet bütçesinden karşılanmasının "laiklikle bağdaşıp bağdaşmadığını" da sordu.
Hollanda heyeti, Ankara temasları sırasında, Türrkiye'nin "kara listeye" aldığı gazeteci Bram Bermneulen'in durumunu da gündeme getirdi. Türk makamlarının, bir gazetecinin çalışmasına neden izin vermediğine açıklık getirmesi istendi.
Heyet, ziyaretin son gününde İstanbul'da Verrmeulen ile de bir araya geldi.