Güncelleme Tarihi:
İKLİMİN korunmasına yönelik farklı oluşumlarda bir araya gelen iklim aktivistleri, yaptıkları eylemlerle dikkat çekerken, siyaset ve toplumun da tepkisi artıyor. Önceki gün Hamburg’daki ünlü Elb Filarmonisi’nin Beethoven konseri sırasında orkestra şefinin masasına kendisini yapıştıran ‘Letzte Generation’ (Son Nesil) aktivistleri, bu sefer de Berlin-Brandenburg Havalimanı’na (BER) girerek yaptıkları eylemin videosunu paylaştı. Bir grup aktivist, akşam saatlerinde havalimanının dışındaki telleri keserek pistlere kadar ilerlemeyi başardı. Piste giren aktivistler yüzünden hava trafiği aksadı, iki piste iniş ve kalkışlar durduruldu. BER Sözcüsü Jan-Peter Haack, uçuş operasyonlarının 90 dakika süreyle askıya alındığını ve bazıları Düsseldorf’a kadar uzanan 15 uçuşun yönlendirildiğini açıkladı. Orta Almanya Havalimanları Şirketi sözcüsü 5 uçağın Leipzig/Halle’ye ve 8 uçağın da Dresden’e indiğini doğruladı. BER Havalimanı’nın iki pisti ancak 1 buçuk saat sonra yeniden hava trafiğine açılabildi. Protestolar nedeniyle 5 uçuş gerçekleştirilemedi. BER Sözcüsü Haack, yaklaşık 3-4 bin yolcunun kısıtlamalardan etkilendiğini söyledi. Polis, iklim aktivistlerinden birkaç kişiyi gözaltına aldı. Ancak kesin rakam verilmedi. Brandenburg Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, iklim aktivistleri hakkında hava trafiğine tehlikeli müdahale, izinsiz giriş ve mülke zarar verme suçlamaların soruşturma başlatıldığı belirtildi.
KESİNLİKLE KABUL EDİLEMEZ
Aktivistlerin eylemi sert tepkilere neden oldu. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, başkentin havalimanının bloke edilmesini yeni bir gerginlik olarak değerlendirirken, “Kesinlikle kabul edilemez” olduğunu yazdı. Faeser, “Bu eylemler iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir toplumsal kabulü yok ediyor” ifadelerini kullandı. Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP) de gösteri hakkının temel bir hak olduğunu ancak ‘Son Nesil’ grubunun eylemlerinin ‘giderek daha da vicdansız’ hale geldiğini kaydetti. FDP’li bir sözcü ise şu açıklamayı yaptı: “Toplum bu tür davranışları kabul edemez. Anayasal devlet buna karşı kararlı adımlar atmalıdır”. FDP Genel Sekreteri Bijan Djir-Sarai de bu tür protesto eylemlerinin ‘tamamen gayrimeşru’ olduğunu söyledi.
İklim ve çevre partisi olarak kurulan Yeşiller Partisi’nin Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Konstantin von Notz ise eylemi ‘verimsiz, küstah ve potansiyel tehlike’ olarak değerlendirdi. Konstantin von Notz, BER Havalimanı’nın güvenlik konseptinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydederken, t-online’a verdiği demeçte, “Eylemcilerin BER pistine nasıl bu kadar kolay girebildiklerinin yakından incelenmesi gerekecek” dedi.
CDU/CSU Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Andrea Lindholz (CSU), BER’deki hava trafiğinin aksamasının, kırmızı çizginin aşıldığı anlamına geldiğini ifade etti. Lindholz, havaalanlarının ‘siyasi eylemlere sahne olamayacağını’ belirtirken, insan hayatının çok hızlı bir şekilde tehlikeye atılabileceğini söyledi.