Güncelleme Tarihi:
İslam Kültür Merkezleri Birliği (VİKZ) Diyalog Sorumlusu Erol Pürlü, Hamburg’da imzalancak ‘devlet anlaşması’ ile Müslümanların cemaat olarak kabul edileceklerini söyledi. Pürlü, “Hamburg’daki statü çok farklı. Hamburg Eyaleti, Müslümanları dini cemaat olarak kabul edip onlarla bir anlaşmaya vardı.
Bu anlaşma eyalet hükümetiyle Müslümanlar arasında bağlayıcı özelliği olan bir anlaşma. Bu anlaşma ile Müslümanların dini bayramları kabul edilmiş oluyor. Bu özel günlerde Müslümanlar işyerlerinden izin alabilecek ve çocuklar okullardan muaf tutulabilecek. NRW Eyaleti’nde ise bu daha gerçekleşmedi. Müslüman çalışanlar her ne kadar izin alsalar da, statü olarak Hamburg ile aynı konumda değil. Eyaletteki görüşmeler devam ediyor” dedi.
Hamburg öncü değil
NRW Hükümet Sözcüsü Thomas Breustedt ise Hamburg Eyaleti’nin bu konuda NRW Eyaleti için öncü olmadığını iddia etti. Hamburg’un bu konuda attığı adımı diğer eyaletlere ilham verecek derecede olumlu olarak değerlendiren Breustedt, şunları söyledi: “Hamburg’da yapılan anlaşmada var olan hakları NRW zaten tanındı. NRW, İslam Din Dersini eğitim müfredatına ekleyen ilk eyalet oldu. Alevi din dersi uzun zamandır veriliyor. Eyalet hükümeti bu yasama döneminde, yıllardır tartışılan İslami dini kuruluşların tüzel kişiliğinin tanınarak cemaat statüsü verilmesine ilişkin bir yasanın çıkarılmasını hedefliyor.
Hamburg anlaşmasında da yer alan İslami ve Alevi dini bayramların tanınması zaten NRW Eyaleti’nde yapılan İslam konferansında alınan bir karardı. Müslümanların dini bayramları Hıristiyan ve Musevi dini bayramlarla eş değerde tutulup, Müslüman öğrenci ve çalışanlar bu günlerde prensip olarak izin alabiliyorlar.”
Sıcak bakıyoruz ama aynısı bizde olmaz
HAMBURG Eyaleti’nde İslam Toplumu ile yapılan anlaşmaya, Baden Württemberg Eyaleti’nin Yeşiller Partili Başbakanı Winfried Kretschmann ile Rheinland Pfalz Eyaleti’nin SPD’li Başbakanı Kurt Beck olumlu baktıklarını, ancak bunu bire bir olarak uygulamaya koymayacaklarını bildirdi. Baden Württemberg Eyaleti’nde bu konuda çok sayıda dernek bulunduğunu belirten Kretschmann, şu anda böyle bir anlaşmayı yapabilecekleri tüm dernekleri temsil eden merkezi bir kurumun bulunmadığını söyledi.
Tüm dinlerin bu anlaşmayla aynı göz hizasına getirildiğini belirten Kurt Beck de, konuyu etraflıca inceleyip kendi eyaletleri için de bir çözüm arayacaklarına dikkat çekti. Beck, ancak Hamburg’da yapılan anlaşmanın içeriğinin Rheinland-Pfalz Eyaleti’nde aynen uygulanamayacağını vurguladı.
Berlin’de başvuru
BERLİN’de İslam Toplumu Milli Görüş ve Alevi toplumu kendileriyle devlet anlaşması yapılması için başvurdu. Her iki dini cemaatin talebini şimdiye kadar Berlin eyalet hükümeti reddetmezken olumlu cevap da vermedi. Öte yandan Alevi öğretisi ve İslam din dersi Berlin okullarında 10 yıla yakın süredir ders olarak işleniyor. Alevilik öğretisini Berlin Alevi Toplumu, İslam Din Dersini ise İslam Federasyonu veriyor.