Güncelleme Tarihi:
İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Altıntaş, yaptığı açıklamada, FMF olarak bilinen hastalığa, anne ve babanın çeşitli nedenlerle genlerindeki bozulmanın yol açtığını söyledi.
Hastalığın, yüksek ateş, karın ve eklem ağrısı atakları, bacaklarda kızarma, göğüs ağrısı ve testis ağrısına neden olduğunu ifade eden Altıntaş, "Akdeniz anemisi, Doğu Akdeniz kökenli toplumlarda daha sık görülür. Dünyada Türkler, Yahudiler, Ermeniler ve Araplarda sık görülen hastalıklardan biridir. Türkiye'de tüm bölgelerde görülmektedir" diye konuştu.
Altıntaş, hastalığın böbreklerde biriken proteine bağlı olarak böbrek yetmezliğine de neden olduğunu vurguladı.
Gende meydana gelen bozulmaların sonuçlarına da değinen Altıntaş, şöyle devam etti:
"Gende meydana gelen farklı bozulmalar, farklı klinik sonuçlar doğurabilmektedir. Bu hastalığa şüphe ile yaklaşılmalıdır. Akdeniz anemisi ile ilişkili halen 70'in üzerinde genetik anormallik bildirilmiştir. Örneğin böbrek yetmezliğinin bazı genetik anormallikleri taşıyan hastalarda daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Buna karşın diğer mutasyonları taşıyan hastalarda da görülebilmektedir."
"Diğer hastalıklarla karıştırılabiliyor"
Altıntaş, çoğu olguda hastalığın ataklarını tetikleyen ve başlatan belirgin bir faktör olmadığını söyledi.
Ateş yüksekliğinin, çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha belirgin olduğunu, atak sürelerinin genellikle 24 - 72 saate kadar sürdüğünü vurgulayan Altıntaş, şunları anlattı:
"Karın ağrısı hastaların büyük çoğunluğunda ortaya çıkan bir belirtidir. Şiddetli olup, akut apandisitle karışabilir. Akut apandisit zannedilerek ameliyat edilen hastalar vardır. Hastalık, hafif ağrı belirtisi de gösterebiliyor. Bazı olgularda ise göğüs ağrısı belirgindir. Nefes almakla, öksürmekle ortaya çıkan keskin göğüs ağrıları, kalp zarının etrafında sıvı toplanması, eklemlerde şişmeler olabilir. Çoğu olguya 20 yaşından önce tanı konur. Buna karşın 40 yaşından sonra hastalık başlangıcı çok nadirde olsa söz konusudur."
Altıntaş, Akdeniz anemisinin her bin kişiden bir kişide görüldüğünü dile getirdi. Anne ve baba tamamen sağlıklı görünse de genetik olarak taşıyıcılık varsa çocukların da Akdeniz anemisi olabileceğini bildiren Altıntaş, hastalığın ömür boyu sürdüğünü, stres ve aşırı fiziksel yorgunluğun atakların sıklığını arttırabileceğini ifade etti.