Bu destek ‘şarj’ edecek

Güncelleme Tarihi:

Bu destek ‘şarj’ edecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2023 10:39

Almanya Ulaştırma Başkanlığı, elektrikli araçların satışlarını cazip hale getirmek için şarj istasyonlarının artırılmasına yönelik yeni teşvikler verecek.

Haberin Devamı

ALMANYA’da satışları son yıllarda artmaya başlasa da sürücüler hâlâ elektrikli otomobil satın alma konusunda çekingen davranıyor. Federal Motorlu Taşımacılık Kurumu’na göre geçen ay yeni tescil edilen yaklaşık 250 bin aracın sadece yüzde 17’si elektrikli. Bunlara hibrit araçlar dahil değil. Uzmanlara göre bunun nedeni, elektrikli otomobil fiyatlarının yüksek olması ve aynı zamanda şarj olanaklarının yetersizliği. Federal Ulaştırma Bakanlığı, elektrikli otomobil satışını cazip hale getirmek için bazı adımlar atacak. Düzenlenecek şarj altyapısı konferansı öncesinde Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, kapsamlı bir finansman programı açıklayacağını duyurdu. Wissing, “Kendi güç kaynağına sahip şarj istasyonlarının inşasında özel haneleri ve hızlı şarj altyapısının inşasında şirketleri desteklemek için yakında iki finansman teklifi daha başlatacağız” dedi. Toplam 500 milyon Euro’luk teşvik paketinde, özel konutların yer aldığı binalarda şarj altyapısı için üç önemli unsur desteklenecek; Şarj istasyonu, güneş enerji sistemi ve depolama. ARD-Hauptstadtstudio’nun özel haberine göre, programın aynı zamanda kişinin kendi kullanımı için elektrik tedarikini teşvik etmeyi amaçladığı belirtildi. Program, bul sonbaharda başlatılacak ve sadece şarj istasyonları, güneş enerji sistemleri ve depolama üniteleri için bir paket olarak geçerli olacak.

Bu destek ‘şarj’ edecek
YÜKSEK BAŞVURU BEKLENİYOR
Ulusal Şarj Altyapısı Kontrol Merkezi’nin tahminlerine göre, halihazırda tüm şarj işlemlerinin yaklaşık yüzde 60 ila 85’i evde veya işyerinde gerçekleşiyor. Ulaştırma Bakanlığı’nın finansman programı bu noktadan başlayarak mevcut olan ‘Şarj Altyapısı Ana Planı II’ çerçevesinde Almanya’da elektrikli otomobil kullanımını daha cazip hale getirmeyi amaçlıyor. Ulaştırma Bakanlığı, özel hanelerden yüksek sayıda başvuru bekliyor. Program, yaklaşık 35 milyar Euro’luk özel bir fon olan İklim ve Dönüşüm Fonu (KTF) aracılığıyla finanse edilecek. Önceki programlarda olduğu gibi başvurular Devlet Kalkınma Bankası (KfW) tarafından işleme konulacak.
Ulaştırma Bakanlığı’nın bir başka programı da hızlı şarj altyapısının geliştirilmesi olacak. Bunun yanı sıra ticari olarak kullanılan binek araçların şebeke bağlantısının desteklenmesi de hedefleniyor. Bu amaçla 400 milyon Euro daha kullanıma sunulacak. Çalışmaların yaz aylarında başlaması planlanıyor.

BAKMADAN GEÇME!