Güncelleme Tarihi:
ALMANYA’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinde, daha bir yılı bile doldurmadan çatlak sesler yükselmeye başladı. Aynı zamanda Federal Meclis Başkan Yardımcısı olan FDP Genel Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki, SPD ile Yeşiller’in sistematik olarak yeni taleplerle üzerlerine geldiklerini belirterek, “Bu böyle devam etmez” derken, koalisyonu terk etme tehdidinde bulundu. Kubicki, Bild gazetesine verdiği demecinde, “SPD ile Yeşiller, görünebilir bir süre içinde tutumlarını değiştirmezlerse ciddi bir sorun yaşarız” dedi.
KOALİSYON SÖZLEŞMESİNE SAYGI
FDPli politikacı, SPD ile Yeşiller’i ‘koalisyon sözleşmesi’ne riayet etmemekle de suçladı. SPD Eş Başkanı Saskia Esken’in ikide bir yüksek gelirlilerden ‘varlık vergisi’ alınmasını gündeme getirerek kendilerini sıkıştırdığını ve aynı zamanda Federal Maliye Bakanı olan FDP Genel Başkanı Christian Lindner’i tutumunu değiştirmeye zorladığını belirten Kubicki, bu duruma daha fazla göz yummayacaklarını söyledi. Kubicki, aynı zamanda SPD ile Yeşiller’in otoyollarda hız sınırı uygulanması ve yeni yolların yapılmasına karşı çıkmasıyla ilgili politikalarını anlamakta zorlandıklarını da dile getirdi. FDP’nin sıcak bakmadığı halde koalisyondaki uyumun bozulmaması için ‘Harz IV’ olarak bilinen ‘İşsizlik Parası 2’ yerine ‘Vatandaşlık Parası’nın hayata geçirilmesine “Evet” dediğini hatırlatan Kubicki, “Bu uygulama işsiz kalanları yeni bir iş yerinde çalışmak istemekten uzaklaştıracaktır. Almanya’da ‘Nasıl olsa sosyal devlet çalışmaktan daha iyidir’ diye düşünenlerin sayısını artıracaktır” uyarısını yineledi.
‘BUNU YUTKUNMAK KOLAY OLMADI’
Aynı zamanda FDP’nin yaşanan enerji krizinin aşılması için ülkedeki son 3 nükleer santralda 2024 yılı ortalarına kadar üretime devam edilmesini istediği halde, Yeşiller’in ısrar etmesi üzerine SPD’nin de destek vermesi nedeniyle 15 Nisan 2023’te üretimin durdurulmasına onay vermek zorunda kaldığına işaret ederek, “Bunu yutkunmak bizim için kolay olmadı” dedi. Wolfgang Kubicki, ayrıca Akdeniz’de sığınmacıları kurtaran gemilerin finansmanına Almanya’nın da katkıda bulunduğunu belirtirken, “Birçok Güney Akdeniz ülkesinin olduğu gibi bu bizim çıkarlarımızla da çelişiyor” görüşünü de savundu.