Güncelleme Tarihi:
AÜ Ziraat Fakültesi Su ÜrünleriMühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Atar, Mersin balığının geçmişinin çok eskilere dayandığını bu nedenle de "fosil" ya da "dinozor" balık olarak adlandırıldığını da söyledi.
250 milyon yıldır yaşadığı tahmin edilen Mersin balığının en önemli özelliğinin siyah havyar olduğunu belirten Atar, bunun da dişi Mersin balığından elde edildiğini bildirdi.
Atar, AÜ Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından, Eskişehir Çifteler’deki Araştırma ve Uygulama İstasyonu’nda bu balıklara ait türlerden çok sayıda yetiştirildiğini ifade etti.
Bir Mersin balığının 8-10 yaşında yumurta verecek olgunluğa eriştiğini ifade eden Atar, genellikle balık yumurtasına "havyar" denildiğini ancak bunların içinde Mersin balığından elde edilen "siyah havyar"ın en değerlisi olduğunu anlattı.
Atar, yumurtlama dönemlerinde canlı olarak yakalanan Mersin balıklarınnın, yumurtaları çıkarıldıktan sonra karınlarının tekrar dikilerek, suya yeniden bırakıldığını, bu sayede bir balıktan birçok kez siyah havyar alınabildiğini de dile getirdi.
30 TON BALIK SATILIYOR
İstasyonda Mersin balığı dışında aynalı alabalık, sazan, tilapia, koi ve ot sazanı türüne ait balıklar da yetiştirdiklerine dikkati çeken Atar, alabalık ve tilapianın da yazın çevredeki oteller ve mesire alanına gelen piknikçiler tarafından tüketildiğini, kışın ise şimdilik sadece Ankara’da fakülteye ait merkezlerde satıldığını söyledi.
Atar, bir yılda 30 ton balık ürettiklerini kaydederek, "Burada balıkların beslenmesi, temizliği, hastalıkları ve bakımı bilimsel düzeyde yüksek ziraat mühendisleri ve akademisyenler gözetiminde yapılıyor. Buradaki diğer balıkların üretimi kar elde etme amacı güderek değil de bilimsel amaçlarla ve öğrencilerin pratik çalışmalarının yürütülmesi için gerçekleştiriliyor" dedi.