Güncelleme Tarihi:
VALİDEN “OLAY” SAVUNMASI
Anma etkinlikleri öncesinde otele ilk ziyareti, Vali Zübeyir Kemelek, Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ile bazı protokol üyeleri gerçekleştirdi.
Vali ve beraberindekiler Eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi içinde olayda ölenlerin isimlerinin yer aldığı panoya karanfil bıraktı. Vali Kemelek, “Sivas halkı bu olaydan büyük üzüntü duymakta. Ben tekrar yakınlarını kaybedenlere başsağlığı diliyorum. Böyle bir acı Sivas bir daha görmesin istiyorum” dedi. Vali konuyla ilgili neden sürekli ‘olay’ kelimesi kullanıldığını, bunu neden ‘vahşet’ olarak nitelendirilmediği ve basitleştirildiği yönündeki soru üzerine, “Basitleşecek bir şey yok. 37 insan ölmüş. 20 yılda bunun üstüne katlanarak acıyı sürdürmenin de anlamı da yok” diye cevap verdi.
114 STK ADINA AÇIKLAMA
Daha sonra 114 Sivil Toplum Kuruluşu temsilcisi otel önüne yürüyerek geldi. Bina içerisine girerek karanfil bırakan STK’lar adına Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ortak açıklama yaptı. Ürgüp, “Sivas’ta meydana gelen olay Türkiye’de tüm kesimlerin üzerinde ittifak ettiği şekliyle karanlık bir takım odakların planlı provokasyonlarıyla meydana gelmiştir. Bu olayla ilgili yaşanan yargı süreci olayın gerçek faillerini ortaya çıkarmamıştır” dedi. Ürgüp, Cumhurbaşkanlığı’nın Devlet Denetleme Kurulu’nu olaylar için devreye sokmasını memnunlukla karşıladıklarını belirtti.
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Anma programları çerçevesinde kentte çevre illerden gelen destek çevik kuvvet ekipleriyle birlikte 2 bin 500 polis görev aldı. Eski otel binasının bulunduğu Eski Belediye Sokak girişi bu yıl da barikatlar ile kapatıldı. Ethembey Parkı önünde başlayan anmayla birlikte kente gelen 10 bin kişilik kalabalık yürüyüşe geçti. Mevlana Caddesi girişinde önce barikatlar ile polis yolu keserken, yapılan görüşmenin ardından yol yeniden açıldı. Yürüyüş yapan grubun ön bölümünde ise yangındoa öldürülenlerin aileleri yer aldı. Yürüyüş sırasında kıyafetleri, vücudu ve sazı metal rengine boyanmış ve sazına barış logosu asılı olan temsili Pir Sultan Abdal da dikkati çekti.
GEZİ PARKI TEPKİLERİ
Yürüyüş sırasında grup, Gezi olayları ile ilgili de tepkilerini sürdürerek Ankara’da öldürülen Ethem Sarısülük için sloganlar attı. Yaklaşık 1 saat boyunca yürüyen kalabalık grup, Mevlana Caddesi ve kent meydanı üzerinden hareket ederek Atatürk Caddesi üzerinden eski Madımak Oteli’nin bulunduğu Eski Belediye Sokak önüne kadar geldi. Saygı duruşunun ardından olayda ölenlerin isimleri tek tek okunurken, grup ‘Burada’ diye karşılık vererek yoklama yaptı.
AİLELER 2 GÖSTERİCİNİN İSMİNE TEPKİLİ
Otel önüne gelen gruplar polis barikatı nedeni bina önüne kadar giremedi. Ötelin önüne öldürülen aydınların aileleri ile milletvekilleri alındı. Otel önünde toplanan aileler adına konuşan ozan Hasret Gültekin’in eşi Hacer Gültekin, bina müze olana kadar içeriye girmeyeceklerini söyledi. Otelin içerisinde yapılan pano bölümünde olayda yakılan kişilerle birlikte göstericilerin isimlerinin de bulunduğunu belirten Gültekin, “Anı tabelalarında katillerin de isimleri yazılı. O isimler silinsin istiyoruz. Saldırganların isimleri silinmeyecekse bizim yakınlarımızın isimleri silinsin istiyoruz” diyerek tepki gösterdi. Binanın kamulaştırılmasından sonra oluşturulan anı bölümünde olayda yaşamını yitiren 37 kişi içerisinde 2 gösterici Ahmet Alan ve Hakan Türkgil’in isimleri de yer alıyor. Alfabetik sıralamaya göre yapılan düzenlemede Ahmet Alan’ın ismi de ilk sırada bulunuyor.
KONUŞMACILAR MÜZE İSTEDİ
Otel önündeki anma etkinliği kapsamında daha sonra konuşmalar yapıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, “Madımak müze olmadan Alevi açılımı olmaz” dedi. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel de “Üçüncü köprüye Yavuz Sultan Selim adı konulmuştu, bari buraya da Yavuz Sultan Selim adını koyun” diyererk tepkisini dile getirdi. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker ise, “Yıllarca buraya gelemedik ve şehitlerimizi anamadık. Ama ne zaman bir araya geldik binler olduk’’ diye konuştu. Türkiye Barolar Birliği Genel Başkanı Metin Feyzioğlu, “20 yılda adliyeler olayın faillerini aklamak için çalıştı. Size söz veriyorum. TBB olarak bundan sonra bu davanın zaman aşımına neden olanlara, kaçakları kaçıranlara karşı hep birlikte sizinle omuz omuza savaş açıyoruz” dedi. Aileler adına Avukat Şenel Sarıhan, Madımak’ın utanç müzesi yapmayan iktidara tepki göstererek, ailelerin çağrısına kulak vermesini istedi. Konuşmaların ardından gruplar, yine geldikleri güzergahı kullanarak alandan ayrıldı.
HANNOVER’DE 800 KİŞİ YÜRÜDÜ
AŞAĞI Saksonya'nın başkenti Hannover'de yaklaşık 800 kişinin katıldığı bir yürüyüşle Sivas katliamında öldürülenler anıldı. Saat 13.00'de kentin Steintor semtinde düzenlenen yürüyüşte göstericiler, üzerinde “Sıvas'ı unutmadık, unutmayacağız ki bir daha yaşanmasın” pankartları taşındılar. Ekrem SAĞIR / HANNOVER
SİVAS ŞEHİTLERİNİ ANMA MİTİNGİ
ALEVİ sivil toplum örgütleri dün (salı) sabah Hamburg Başkonsolosluğu önünde bir miting düzenleyerek 20 yıl önceki Sivas katliamında katledilenleri andılar. Yaklaşık 200 kadar kişinin mitingde aradan 20 yıl geçmesine rağmen halen olayın faillerinin bazılarının, isimleri ve yerleri bilinmesine rağmen serbestçe yaşadıkları belirtildi. Hayatını kaybedenlerin posterleri taşındığı mitingde dualar okunup, deyişler söylendi. Kemal DOĞAN / HAMBURG