Güncelleme Tarihi:
HİNT Okyanusu’nda 26 Aralık 2004’te meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki depremin yol açtığı tsunami felaketinde hayatını kaybeden yaklaşık 250 bin kişi için dün birçok Asya ülkesinde tören düzenlendi.
Aceh’te tören
167 bin kişinin öldüğü, 170 bin evin yerle bir olduğu Endonezya’nın Aceh Eyaleti’nde dini törenler düzenlendi. Yüzlerce öğrencinin katıldığı anma etkinliğinde Kuran’dan ayetler okundu. Binlerce kişi yaklaşık 14 bin kişinin gömülü olduğu toplu mezarı ziyaret etti. Lhoong şehrinde ise tatbikat düzenlenerek olası bir felakete karşı önlem alındı.
Büyük acı
Felakette 34 bin kişinin öldüğü Sri Lanka’da da 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı, radyo ve televizyonlar tsunaminin kıyıyı vurduğu yerel saatle 09.25’te yayınlarını durdurdu. Tayland’ın Phang Nga şehrinde 2 bin 500’ü aşkın kağıt fener gökyüzüne salındı. Hindistan’daki Marina sahilinde kurbanları anmak için denize süt döküldü. Sahillere kurbanları tasvir eden kumdan heykeller yapıldı.
10 metrelik dalga
5 yıl önce Sumatra adasının açıklarında meydana gelen 9.2 büyüklüğündeki deprem, milyarlarca ton suyun yer değiştirmesine ve Hint Okyanusu boyunca jet hızıyla ilerleyen 10 metre büyüklüğünde dev dalgaların oluşmasına yol açtı. Dev dalgalar, Aceh, Sri Lanka ve Hindistan’da bazı köyleri haritadan sildi, kasabalar yıkıldı. Asya ve Afrika’da yer alan 14 ülkeyi vuran tsunami felaketinde 230 bin insan hayatını kaybetti.
Tsunami felaketinde Puket, Phi Phi gibi tatil cennetlerinde konaklayan 2 binden fazla turist de öldü. Felaketten kurtulmayı başaran bazı turistler Puket’teki anma törenlerine katıldılar.
Hazırlık yetersiz
Dünya, 5’inci kez bu büyük felaketi anarken, tekrarının yaşanmaması için çalışmalar sürüyor. Uzmanlar, 2004’teki felaketi yaratan büyüklükteki bir depremin tekrar yaşanmasına kesin gözüyle bakıyorlar. Bölgedeki birçok ülkede tsunami için sesli uyarı sistemi kurulmuş durumda. Ancak bu uyarının kıyıdan uzakta yani kentlerin iç kesimlerinde yaşayanlara ve çocuklara iletilmesinde hâlâ ciddi sıkıntılar var. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Noelin Heyzer, erken uyarı sisteminin güçlendirilmesi için uluslararası ortakların da katıldığı çalışmaların devam ettiğini ancak sistemde önemli boşluklar bulunduğunu söyledi. Heyzer yaptığı açıklamada, “Felaket uyarı sistemleri, risk altında kişilere ulaştığında ve bu kişiler de buna göre hareket ettiklerinde ancak hayat kurtarabilir” dedi.
Denize süt döktüler
Hindistanlı kadınlar gelenekleri gereği, kurbanlar için denize teneke güğümlerle süt boşalttı.
Ölen 3 arkadaşı için
TAYLAND’daki Puket adasındaki Patong sahilinde İtalyan Giorgio Capriccioli dev dalgalarda kaybolan
3 arkadaşı için denize çiçek buketi bırakıp, dua etti.
Endonezya’da 6.7’lik deprem
TSUNAMİ felaketinden en çok etkilenen ülkelerden Endonezya dün 6.7 şiddetindeki depremle sarsıldı. Ülkenin doğusundaki Molük Adaları’nda dün sabah meydana gelen deprem yerin 67 kilometre altında gerçekleşti. Depremde ölen ya da yaralanan olmadı.