Bremen’de SPD kazandı

Güncelleme Tarihi:

Bremen’de SPD kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2023 10:39

Almanya’nın en küçük eyaleti Bremen’de dün yapılan seçimlerin galibi SPD oldu. Eyalet tarihinde ilk kez 2019 yılındaki seçimlerde ilk sırayı CDU’ya kaptıran SPD, bu seçimlerden yine ‘en güçlü parti’ olarak çıktı.

Haberin Devamı

SAĞ popülist Almanya için Alternatif (AfD) aday listesinde yapılan bir hata nedeniyle seçimlere katılamazken, benzer görüşü savunan Öfkeli Yurttaşlar (BIW) oy oranını büyük ölçüde artırdı. Yeşiller ise önemli ölçüde oy kaybına uğradı. Eyalet Seçim Kurulu’nun verilerine göre SPD yüzde 29.8, CDU yüzde 25.7, Yeşiller yüzde 11.9, Sol Parti yüzde 11.1, BIW yüzde 9.5 ve FDP yüzde 5.2 oy aldı. 2019 yılındaki seçimlere göre SPD oy oranını yüzde 4.9 artırırken, Yeşiller yüzde 5.5, CDU yüzde 1, FDP yüzde 0.7, Sol Parti yüzde 0.2 oy kaybına uğradı. Sağ popülist BIW ise oy oranını yüzde 7.1 artırdı. 87 sandalyeli eyalet parlamentosuna SPD 28, CDU 24, Yeşiller 11, Sol Parti 10, BIW 9 ve FDP 5 milletvekili gönderdi.

YENİDEN BİRİNCİYİZ
SPD’nin başbakan adayı Andreas Bovenschulte, partisine gösterilen güven ve verilen destek için seçmenlere teşekkür ederken, “Yeniden ilk sıraya yerleştik. Yeniden birinciyiz” dedi. 2019 yılında Yeşiller ve Sol Parti ile oluşturdukları koalisyonun sürdürülüp sürdürülmeyeceği konusunda ise somut yanıt vermekten kaçındı. Seçim kampanyası boyunca koalisyon kapısını açık bıraktıklarını hatırlatan Bovenschulte, önümüzdeki günler ve haftalarda sürdürecekleri görüşmelerde bu konunun açıklık kazanacağını söyledi. Bovenschulte, “Hedef Bremen’e en iyi şekilde hizmet vermek. Bu hedefe ulaşabileceğimiz partilerle görüşmeye hazırız” açıklamasında bulundu. Sandalye sayısındaki dağılıma göre SPD’nin Yeşiller ve Sol Parti ile koalisyonu sürdürmesi veya CDU ile ‘büyük koalisyon hükümeti’ oluşturması mümkün.

Bremen’de SPD kazandı

Haberin Devamı

YEŞİLLER’DE İLK İSTİFA SİNYALİ
Yeşiller’in Bremen’de büyük ölçüde oy kaybetmesi üzerine aynı zamanda Bremen Ulaştırma Senatörü olan partinin lider adayı Maike Schaefer, görevi bırakacağını açıkladı. Schaefer, Yeşiller Eyalet Teşkilatı Eş Başkanı Florian Pfeffer’in kendileri için seçim sonuçlarının ‘dramatik’ olduğunu belirterek, “Bunun bir sonucu olacağından eminim” açıklamasından kısa bir süre sonra, “Yeni yasama döneminde Ulaştırma Senatörü olarak görev almayacağım” dedi. Seçim akşamı yenilginin suçunu müsteşar Patrick Graichen’in kardeşlerine, akrabalarına ve yakınlarına iş verdiğinin ortaya çıkmasına rağmen hâlâ görevde tutan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’e yüklemeye çalışan Senatör Schaefer’in görevi bırakma kararı, parti içinde de şaşkınlık yarattı. Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang ise Bremen’de alınan sonuçların kendileri için ‘alarm verici’ olduğunu söyledi. Parti politikalarında bazı değişikliklerin kaçınılmaz olduğunu belirten Lang, “Özellikle iklim ve sosyal güvenlik konularını birlikte değerlendirmeye özen göstermeliyiz” dedi.

BAKMADAN GEÇME!