Bremen'de eğitim reformu

Güncelleme Tarihi:

Bremende eğitim reformu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2010 17:122dk okuma

Bremen Eyaletinde Türk kökenli milletvekili Mustafa Güngör'ün 2007 yılında verdiği "Eğitimde Eşitlik" önergesinin ardından yapılan çalışmalar sonunda eğitim reformu yapıldı.

Haberin Devamı

ALMANYA'NIN Bremen kentinde eğitim reformu yapıldı. 2009 yılının 7. ayında yürürlüğe giren reformlatüm okullar aynı çatı altında toplanıp Sonderschule'ler kademeli olarak kapatılacak.


Yeni okul kanunun yürürlüğe girdiğini, hedefin eğitimde eşitlik olduğunu belirten Bremen Eyalet Milletvekilleri Mustafa Güngör ile Şükrü Şenkal, "Yeni Okul Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle eğitimde eşitlik sağlanmıştır" dediler.


Hürriyet Gazetesi'ne özel açıklama yapan SPD'li milletvekilleri, bundan sonra hiç bir göçmenin çocuğunun sonderschuleye gönderilmeyeceğini söylediler. Eğitimdeki eşitliğin sağlanması için 2007 yılında bir önerge verdiğini kaydeden Mustafa Güngör, "Türk çocukları çok zekiler. Ancak ailelerden kaynaklanan nedenlerden dolayı çocuklar Almanca konusunda çok iyi değiller. Yani Alman öğrencilerin gerisinde kalıyorlardı. Bu nedenle sonderschulelerde çoğunlukla Türk ve göçmen çocuklar vardı. Yapılan sınavda başarılı olamayan göçmen çocukları ailelerinin iradesi dışında bu okullara gönderiliyor ve eğitim yaşamları daha başlamadan bitiyordu. Biz bunun ortadan kalkması için üç yıl süren başarılı bir çalışma yaptık. Eğitimde eşitliğin sağlanması için eğitim alanındaki herkesle görüştük. Sonuç olarak başarılı olduk ve meclisten yeni yasayı geçirdik. Bunu sadece biz başarmadık. Diğer partilerde destek verdi“ dedi.

Haberin Devamı

Okul öncesi dil desteği verilecek
Yeni eğitim yasasıyla Almancası zayıf olan 4-5 yaşlarındaki çocuklara uzman kişilerce dil dersleri verileceğini belirten Güngör, „Bundan sonra göçmen çocuklarda okula Almanlarla aynı dil seviyesinde başlayacak. Okul öncesi çocuklara iyi derecede Almanca dersleri verilecek. Bunun için yıllık 2.5 milyon Euro kaynak ayrıldı. Ayrıca Almancası iyi olmayan diğer okul çağındaki gençlere de istemeleri halinde ücretsiz olarak dil dersi verilecek“ diye bilgi verdi.


Hollanda eğitim modeli uygulanacak
Yeni Eğitim Yasası'nın göçmenler için en iyi yanının okullardaki sınıflandırmanın kalkması olduğunu vurgulayan Mustafa Güngör, „Bundan sonra sonderschule, hauptschule, realschule ve buna benzer okullar olmayacak. Bir öğrenci başladığı okulda Abiturunu yapıncaya kadar okuyacak. Bu eğitimde eşitlik getirecek. Bu sistemi uygulayan Hollanda ile Finlandiya gayet başarılı. Bizde de başarılı olacak. Yeni yasayla üniversiteyle giden, abitur yapan Türk öğrenci sayısı artacak“ dedi.

Haberin Devamı

Çocuklarla ilgilenelim
SPD'li Şükrü Şenkal ise bundan sonraki işin velilere düştüğünü söyledi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sonderschuleye gönderilen Türk çocuklar sayısında hızlı bir düşüş olduğunu anlatan Şenkal, „Aileler istemediği taktirde çocuklar sonderschuleye gönderilmeyecek. Bu okullar zamanla tamamen kapatılacak. Biz eğitimde eşitliğin sağlanması için elimizden geleni yaptık. Bundan sonra iş velilere düştü. Lütfen çocuklarımızla ilgilenip eğitimlerine destek verelim. Daha çok çocuğumuzu üniversiteye gönderelim. Bremen'de eğitimde eşitlik sağlandı. Yine sorun yaşayan olursa bize başvurabilirler“ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!