Güncelleme Tarihi:
Pazar günü yapılacak seçim için eyalette tüm hazırlıklar tamamlandı. Meclise girmek isteyen adaylar ise çalışmalarını sürdürüyor. Yollar, caddeler, meydanlar, bakkal ve manavlar, parti ve milletvekili adaylarının posterleriyle donatıldı. 500 bin dolayında seçmenin bulunduğu eyalette 10 bini Alman vatandaşı olmak üzere 40 bin dolayında da Türk yaşıyor.
SEÇİM YAŞI 16
Bremen Eyaleti’nde seçim 4 yılda bir yapılıyor. 83 sandalyenin bulunduğu eyalette senatörlük sistemi uygulanıyor. Bremen eyalet başbakanı aynı zamanda Bremen belediye başkanı olarak da görev yapıyor. Her seçmenin 5 oy hakkının bulunduğu Bremen’de seçmen yaşı 16. Seçimlerde Alman ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olanlar oy kullanabiliyor. Seçmen 5 oyunu ister bir partiye, isterse 5 parti ve adaylara verebiliyor.
EN ÇOK TÜRK KÖKENLİ ADAY SPD’DEN
Bremen’de Pazar günü yapılacak seçimler için partiler 17 Türk kökenliyi aday gösterdi. SPD 10, Yeşiller 5, CDU ve Sol Parti ise birer Türk kökenli siyasetçiyi aday olarak gösterildi. SPD’den Mustafa Güngör, Şükrü Şenkal, Ruken Aytaş, Aydın Gürlevik, Gönül Bredehorst, Diana Altun, Eyfer Tunç, Mehmet Acar, Mehmet Ali Seyrek ve Patrick Öztürk aday olurken Yeşiller Partisinden Sülmez Doğan, Mustafa Kemal Öztürk, Kebire Yıldız, Şahhanım Görgü Philip ile Turhan Özdal aday oldu. CDU Dr. Oğuzhan Yazıcı’yı, Sol Parti ise Cendi Tuncel’i aday gösterdi.
OY KULLANIN
13 Türk kökenli milletvekilinin bulunduğu Bremen Meclisinde bu sayının artması bekleniyor. Partiler rekor sayıda Türk kökenliyi aday gösterdi. Türk kökenli milletvekilleri yaptıkları açıklamada Pazar günü oy kullanma hakkı bulunan herkesin sandığa gitmesi gerektiği çağrısı yaptılar. Seçmenlerden destek isteyen adaylar "Beş oyunuz var bu oylarınızı en iyi şekilde kullanın" dediler.
2011 SEÇİM SONUÇLARI
Bremen’de 2011 yılında yapılan seçimlerde partiler şu oranda oy almıştı: SPD yüzde 38.6, Yeşiller yüzde 22.5, CDU yüzde 20.4, Sol Parti 5.6, BIW 3.7. Bremen Eyaleti 2007 yılından beri SPD-Yeşiller koalisyonu tarafından yönetiliyor. Yüzde 5 barajını geçen her parti mecliste yer alıyor. SPD ile Yeşiller hükümeti kuracak çoğunluğu yakalamak isterken CDU ise 1969’da kaybettiği iktidarı tekrar yakalamak istiyor.