Güncelleme Tarihi:
Pazar günü yapılan seçimlerde SPD bir önceki seçime oranla yüzde 6 oy kaybına rağmen yüzde 32,8'lik oy oranı ile birinci çıktı. Bu sonuç SPD’nin kalesi olarak bilinen ve 70 yıldır yönettiği Bremen’de İkinci Dünya Savaşı'ndan beri alınan en kötü sonuç. SPD bu sonuca rağmen 2008 yılından beri koalisyon yaptığı Yeşiller ile ya da Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi ile koalisyon hükümeti kurabiliyor.
Seçim öncesi “dört yıl daha başbakan olarak görev yapmak istiyorum” diyen ve alınan sonuçlar üzerine geri adım atan 65 yaşındaki Böhrnsen, “Bu seçimde alınan başarısızlık bana ait. Partinin yeniden yapılanması ve bir sonraki seçime daha iyi hazırlanması için yolu açıyorum. Dolayısı ile yeni kurulacak hükümette görev almayacağım.” dedi.
Bremen parti teşkilatında yeni başbakan adayı çalışmaları sürüyor. Şu ana kadar SPD Bremen Meclis Grup Başkanı Björn Tschöpe, Ekonomi Bakanı Martin Günthner, Bremen Federal Milletvekili Carsten Sieling ve Eyalet Milletvekili Antje Grotheer ilk etapta öne çıkan isimler.
SPD Bremen Teşkilat Başkanı Dieter Reinken adaylarla tek tek görüşüldüğünü belirterek, anlaşılan ismin Pazartesi açıklanacağını, kararı ise delegelerin vereceğini söyledi.
MECLİSTEKİ TÜRKİYE KÖKENLİ SAYISI 10
Oy sayımının tamamlandığı Bremen’de resmi olmayan sonuçlara göre; aday olan 17 Türkiye kökenliden 10’u meclise girmeyi başardı. SPD Bremen’den Mehmet Ali Seyrek, Mustafa Güngör, Mehmet Sırrı Acar, Şükrü Şenkal, CDU’dan Dr. Oğuzhan Yazıcı, Yeşiller’den Mustafa Kemal Öztürk ve Sol Parti’den ise Cindi Tuncel, Bremerhaven’de ise SPD’den Patrick Cem Öztürk ile Yeşiller’den Sülmez Doğan ve Turhal Özdal meclise giren Türkiye kökenliler oldu. Sülmez Doğan ile Cindi Tuncel listeden diğer adaylar ise tercihli oylarla seçildi. En fazla Türkiye kökenli adayların yarıştığı SPD ile Yeşiller'in koalisyon hükümeti kurması halinde, bakanlardan boşalacak milletvekili koltuklarına gelecek vekillerle birlikte Türklerin de sayının artması bekleniyor.