Böyle eşitlik olmaz

Güncelleme Tarihi:

Böyle eşitlik olmaz
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 00:00

Almanya'nın başkenti Berlin'de şu günlerde en koç konuşulan ve tartışılan konu, okullarda şu anda olduğu gibi tüm çocukların birlikte “etik (ahlak) dersi” mi, yoksa bazı çevrelerin talep ettiği gibi “seçmeli zorunlu din dersi” mi okumasıdır.

Haberin Devamı

Berlin'deki okullarda 7. sınıftan itibaren farklı dinden, farklı ulustan çocuklar birlikte zorunlu “etik dersi” yapmaktadır.

Ailelerinin istemesi halinde de çocukları öğleden sonra “seçmeli” din derslerine katılabilmektedir. Başta kiliseler ve Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) olmak üzere “Pro Reli” adı altında biraraya gelen çevreler, “etik dersleri” yerine “seçmeli zorunlu din dersleri” verilmesini istemektedir.

İşte bu yüzden Berlin'de 26 Nisan pazar günü halkoylaması yapılacaktır.
Berlin Bilim ve Eğitim Senatörlüğü'nün verilerine göre, Berlin’de 445 Grudschule(ilkokul), 473 Hauptschule (orta okul), 80 Realschule (orta dereceli okul), 96 Sonderschule (okuma güçlüğü çekenler için okul) 117 Gymnasium (lise), 69 Gesamtschule (ilk ve orta dereceli karma okul sistemi), 23 Abendschule (Akşam okulu).

Bu okullarda yaklaşık 338 bin çocuk ve genç eğitim görmektedir.
İlkokullarda göçmen kökenli çocuk oranı yüzde 33'e, orta okullarda (Hauptschule-Realschule) yüzde 32'ye ulaşmaktadır.
***
Gelecek hafta pazar günü yapılacak “Pro Ethik mi”, “Pro Reli mi” halkoylaması için oy kullanma hakkına sahip 2.4 milyon Berlin'li sandık başına çağrılmıştır.
Sandık başı yapanlardan 610 bini “Pro Reli” için oy kullanırsa ve bu rakam “hayır” diyenlerden fazla olursa, Almanya'da “seçmeli-zorunlu din dersleri” verilmesi için gereken yasal düzenlemelerin yapılması yolu açılacaktır.

İnsanların kendilerini, ailelerini ve çocuklarını yakından ilgilendiren konulara insanların kendilerinin karar vermelerinden daha doğal bir şey olamaz.
Zaten demokratik hukuk devletinin en önemli erdemlerinden biri de budur.
Ancak burada “eşitlik” ilkesiyle bağdaşmayan bir olgu gözlenmektedir.

Almanya'da geçerli yasalara göre Berlin'deki halkoylamasına yalnız Alman vatandaşları katılabilecektir.
Yani, yıllardır Almanya'da yaşayan ve çocukları Berlin'de okula giden göçmenler, çocuklarının kaderini yakından ilgilendiren bir konuda “devre dışı” kalacaktır.

Onların çocuklarının kaderini etkileyecek bu konuda kararı belki de çocuğu olmayan Alman vatandaşları verecektir.

Başak bir deyişle; onların çocuklarının kaderini “başkaları” belirleyecek.
İşte böyle bir olgu demokratik hukuk devletine yakışmıyor.
Hem de hiç yakışmıyor.

Bu olgu gözönünde bulundurularak Almanya'da politik sorumluluk taºıyanların -en azından yerel düzeyde- seçim hakkını ciddi ve dürüst bir biçimde gözden geçirmeleri gerekmektedir.
Hem de zaman kaybetmeden...



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!