Güncelleme Tarihi:
İftara, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Başbakanı Hannelore Kraft, Federal Mülteciler, Göç ve Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ile Köln Büyükşehir Belediye Başkanı Henriette Reker de katıldı. Meclis’te, 1915 olaylarının ‘soykırım’ olarak tanınmasına “Evet” oyu veren Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik tehditlerden ötürü iftarda sıkı güvenlik önlemleri alındı. DİTİB Merkez Camisi etrafında çok sayıda polis beklerken içeride de sivil polisler görev yaptı.
ELLERİNİ OVUŞTURUYORLAR
Bakan Özoğuz konuşmasında camideki bir iftara güvenlik önlemleri altında gelebilmesini eleştirdi: “İftara güvenlik önlemleri altında geliyorum. Bu, esasen anlaşılmaz bir durum. En kısa zamanda normal duruma gelebilmemizi ümit ediyorum. Prof. Dr. Aşıkoğlu bunun için en doğru cümleyi buldu. Bölünmemeli ve birbirimize yakın olmalıyız.”
Türkiye kökenli milletvekillerine yönelik nefret söylemleri ve tehditlerin korku verici düzeyde olduğunu belirten Özoğuz, bu durumun Almanya’da sağ popülistlerin işine yaradığını söyledi. Bakan Özoğuz, şöyle konuştu: “Sağ popülistler keyifle ellerini ovuşturarak her yerde, ‘Bakın bunlar fikir özgürlüğünü benimsemiyorlar, Almanya’ya uygun değiller’ diyecekler. Biz daha dün tanışmadık. Müslümanların bu toplumda hak ettikleri yeri bulabilmeleri için yıllardır birlikte ve el ele mücadele ettik.”
Özoğuz DİTİB Merkez Camisi’nin inşası sırasında cami karşıtı aşırı sağcı Pro-Köln grubuna karşı verdikleri mücadeleyi anlattı.
KOMŞU, DOST, ARKADAŞ OLDUK
KRV Başbakanı Hannelore Kraft ise DİTİB’in ‘Gelin gönüller yapalım! Bu ramazan ve her zaman’ sloganını anlamlı bulduğunu belirterek, birlikte yaşam, barış ve özgürlüklerin önemine değindi. Başbakan Kraft, “Bizim Müslüman vatandaşlarımız çoktan komşumuz, arkadaşımız, dostumuz oldu. Hepiniz Kuzey Ren Vestfalyalı olduğunuz için mutluluk duyuyorum. Almanya’da 4 milyon Müslüman yaşıyor, bunun ise 1.4 milyonu bizim eyaletimizde. Hepsinin inançlarını yaşama özgürlükleri temel yasanın garantisi altındadır” dedi.
Milletvekillerine yönelik tehditlere de değinen Kraft, “Seviyeli eleştiriler demokrasinin bir parçasıdır. Ancak tehdit ve düşmanlıklar sadece ona muhatap olan milletvekillerini değil, bizim demokrasimizi hedef almaktadır” diye konuştu.
TEHDİT VE ŞİDDETE KARŞIYIZ
DİTİB Genel Başkanı Prof. Dr. Nevzat Yaşar Aşıkoğlu da, ramazan aylarında insanlar arasındaki yardım ve empati duygularının arttığını ve küslerin barıştığını anlattı. Prof. Aşıkoğlu, tehdit, şiddet ve düşmanlıklara karşı olduklarını da vurguladı.