Güncelleme Tarihi:
Böhmer, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, müdürlerin okullarda göçmen çocukların fazlalığından ve sosyal sorunlardan şikayetçi olduklarını belirterek, bunun entegrasyona zarar verdiğini düşündükleri için müdürleri kabul etme ihtiyacı hissettiğini söyledi.
Göçmen kökenli öğrencilerin fazla olduğu okullara bu öğrencilerin daha iyi eğitim alabilmeleri için daha fazla destek verilmesi konusunda görüştüklerini ifade eden Böhmer, Alman hükümetinin açıkladığı ikinci konjonktür paketinde eğitim alanında yapılması ön görülen 10 milyar avroluk yatırımlardan Berlin’deki okullar için 300 milyon avrodan fazla para ayrılacağını, bu yatırımların okulların yenilenmesine yardımcı olacağına inandığını ve Berlin’in bu konuda örnek teşkil etmesini dilediğini kaydetti.
Okullarda daha fazla eğitmenin görev alması ve ailelerin okul faaliyetlerine daha aktif şekilde dahil edilmeleri konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirten Böhmer, aileler ve göçmen kuruluşlarla eğitim alanındaki işbirliğinin de güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Eyaletlerin eğitim bakanlarının da 2012 yılına kadar göçmen kökenli öğrencilerin eğitim seviyelerinin Alman öğrencilerin düzeyine getirilmesi konusunda çaba harcayacakları vaadinde bulunduklarını ifade eden Böhmer, Berlin Eyaleti Eğitim Bakanı Jürgen Zöllner ile de bir görüşme yapacağını, diğer eyaletlerin eğitim bakanlarıyla da daha önce anlaştıkları gibi düzenli şekilde bir araya geldiklerinde sorunları ele alacaklarını kaydetti.
Göçmen çocukların durumlarının düzeltilmesi konusunun tartışılmasını da doğru bulduğunu belirten Böhmer, bunun göçmen gençlerin geleceği açısından önemli olduğunu, bu nedenle sorunları dile getirme cesaretini gösteren müdürlere de müteşekkir olduğunu söyledi.
Böhmer ayrıca, Berlin eyaletinin yabancılar sorumlusu Günter Piening’in, toplantıya davet edilmesine rağmen katılmak istememesini de eleştirerek, Piening’in olaya yanlış bir bakış açısı getirdiğini öne sürdü.
Böhmer, bu konuda daha önce yaptığı yazılı açıklamada da Piening’in bu tutumunu anlaşılmaz olarak nitelendirerek, okullardaki öğretmenlerin sorunlara hızlı bir çözüm beklediklerini ve Piening’in okulları yalnız bırakarak, gerçekleri görmediğini ifade etti.
Piening, okul müdürlerinin mektupta gündeme getirdikleri sorunların, çözüme katkı sağlamayacağı gerekçesiyle toplantıya katılmayı reddetmişti. Piening, Böhmer’in davetinin, kamuoyunda göçmen çocukların tüm bu sorunların sebebi olduğu şeklinde bir intiba yarattığını da kaydetmişti.
Berlin-Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcüsü Safter Çınar da Piening’e destek vererek, mektuptan sonra okul müdürlerini başbakanlığa davet eden Böhmer’in, göçmenlerin sorunlara sebep olanlar olarak gösterilmesine neden olduğunu belirtti.
Yabancı aileler ve çocuklar üzerinden reklam yapmak yerine hükümetin uyum politikasındaki başarısızlığıyla ilgilenilmesi gerektiğini ifade eden Çınar, yine de okul müdürlerinin görüşlerini paylaştıklarını ve Berlin Eyaleti Eğitim Bakanlığı’nın hızlı bir şekilde harekete geçmesini talep ettiklerini kaydetti.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin eyalet meclisi üyesi Ülker Radziwill de SPD Uyum Çalışma Grubu’nun böyle bir konuyla yabancıların ve göçmenlerin yeniden malzeme yapılmalarından utanç duyduğunu belirtti.
Mitte ilçesinde görev yapan 68 okulun müdürü ortaklaşa bir açık mektup yayımlayarak, okullardaki eğitim şartlarını eleştirmiş, eleştirilerin başında da bazı okullarda göçmen öğrencilerin sayısının aşırı derecede fazla olmasına ve çok sayıda sosyal sorunun yaşanmasına yer vermişlerdi.