Güncelleme Tarihi:
Meclisteki tüm partilerden temsilciler içeren bir komisyon konuyla ilgili hazırladığı raporda deneyin yanı sıra “Müslümanları hayvanı öldürmediği konusunda tatmin edecek yeni bir sersemletme yönteminin geliştirilmesi için de girişimlerde bulunulmasını” önerdi.
İngiltere’de helal et üreten kesimhanelerin önemli bir kısmında hayvanlar öldürülmeden önce sersemletiliyor. Ancak İngiliz Müslümanlar’ın bir kısmı hayvanların sersemletme işlemi sırasında “ölebileceğini” düşündüğü için bu etleri yemeyi reddediyor. Bu nedenle de İngiltere’de her hafta yüzbinlerce hayvan sersemletilmeden boğazı kesilerek öldürülüyor.
Bir çok hayvan hakları derneği parlamentonun deney önerisini “yüzbinlerce hayvanın çok daha insancıl koşullarda kesilmesine sebep olabileceği için” mutlulukla karşıladıysa da bazı hayvan hakları dernekleri böyle bir deneyin hayvanların “gereksiz yere acı çekmesine” neden olacağını söyleyerek öneriye karşı çıktı.
ÇOĞUNLUĞUN İYİLİĞİ İÇİN
İngiliz Dana ve koyun Endüstrisi Kuruluşu Eblex deney önerisine destek verdiklerini belirtti ve böyle bir deneyin uzun vadede acı çekerek ölen hayvanların sayısının azalmasına neden olacağına inandıklarını söyledi.
İngiliz Times gazetesine konuşan Eblex sözcüsü Phil Hadley “Biz halka sersemletilen hayvanların ölmediğini göstermeliyiz. Ancak bu deneyin sersemletilip daha sonra hayata geri döndürülecek 100 kadar hayvanın gereksiz yere acı çekmesine neden olacak. Milyonlarca hayvanın acı çekmemesi için 100 hayvanın riske atılması etik midir? Ben bunun coğunluğun iyiliği için yapılmış bir fedakarlık olacağına inanıyorum. Ama elbette bu etik açıdan zorlu bir ikilem” dedi.
Deneyin ne zaman gerçekleştirileceği ile ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.