Güncelleme Tarihi:
Türk kültürünün Duisburg ve Ruhr Havzası’nda tanıtımının yapılacağı ve 13 mayısa kadar sürecek festivalin Marcatorhalle adlı salonda düzenlenen açılışına Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti Aile, Uyum ve Kadın Bakanı Armin Laschet, Duisburg Belediye Başkanı Adolf Sauerland, Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı İstanbul İl Müdürü ve 2010 Avrupa Kültür Başkenti Yürütme Kurulu Üyesi Ahmet Emre Bilgili ve çok sayıda davetli katıldı.
Laschet burada yaptığı konuşmasında, iki toplum arasında bir kültür köprüsünün kurulmasında festivalin önemli rol oynadığını belirterek, ”Bir benzetme yapmak gerekirse boğazdaki akıntı gibi kültürler de bir birine akmakta. İstanbul’un canlı, dinamik ve zengin kültürü Duisburg ve Duisburglular için bir kazanım. Osmanlı’nın zengin kültürüne Avrupa’dan bakıldığında Boğaziçi Asya’nın kültür kapısı” dedi.
Almanya’nın talebi üzerine 1960’lı yıllarda Türklerin gelerek ülkesine kültürel zenginlik kazandırdıklarını ifade eden Laschet, ”Eyalet genelinde 800 bine yakın Türk hemşehrimiz yaşamakta. Onların çocukları bugün okullarımızda başarılı oldular. Alman vatandaşlarıma sesleniyorum: Türkiye tatilinizde zamanınızı otelin havuz başında ya da kumsalda güneşin altında geçirmeyin, Türkiye’nin iç bölgelerine de giderek Türk kültürünü biraz olsun tanımaya çalışın. Geleceği birlikte şekillendirebiliriz. Evet, bunu başarabiliriz” şeklinde konuştu.
Sanatçı Seval Sam’ın verdiği konserle başlayan programda Belediye Başkanı Sauerland da konuşmasında, ”Bu festivalin her iki kentin kültürel kutlamaları arasında köprü oluşturması bizleri mutlu ediyor. İstanbul değişik kültürleri içinde barındıran büyük bir metropol. Biz Duisburg’dan bu festival ile kültürler geçidi kapısını açmış olduk. İstanbul’un kültürünü, sanatını, edebiyatını her yönüyle tanıma fırsatı bulacağız. Aramızda yaşayan Türklere de kendi kültürlerini tanıma fırsatı sunarken Duisburg ile İstanbul arasında kültür köprüsü geliştirmiş oluyoruz” dedi.
Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Bilgili de konuşmasında, kentler arasında kurulan her türlü ilişkinin başında kültür ilişkisinin en önemli ve en etkilisi olduğunu belirtti.
Bilgili şunları söyledi:
”İstanbul’un kültürü konusunun bu yılki festivalinizde işlenmesi bizim için gurur vericidir. Bu artık şunu da gösteriyor; artık Almanya’da yaşayan Türkler sanat ve sanat ürünleriyle karşınıza çıkıyorlar. Bu kültürel etkileşim açısından önemli bir gelişme. Türkler doğdukları yeri de doydukları yeri de memleketleri kabul ederler. Dolayısıyla Türkler kendilerini bu ülkeye, bu şehre ait görürler, bunda bizim açımızdan hiçbir mahsur yok ve bundan gurur duyarız.
2010 yılı Avrupa kültür başkenti İstanbul ve Ruhr Havzası için kültürel ilişkilerimizi ne kadar artırabilirsek hem İstanbul, hem Türkiye için, hem de bu bölge için çok önemli bir kazanım elde etmiş oluruz.”
Açılış programı çerçevesinde sanatçılar Yeşim Özsoy Gülan ve Genco Gülan çifti tarafından ”Surname 09” adlı oyun sahnelendi. Festival programı çerçevesinde gelecek günlerde çok sayıda film gösterilecek, tiyatro oyunları sahnelenecek,konserler verilecek, okuma etkinlikleri düzenlenecek ve sergiler açılacak.