BMW gençlere yatırım yapıyor

Güncelleme Tarihi:

BMW gençlere yatırım yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 11, 2007 22:39

BMW otomobil fabrikası gençlerin girmek için can attığı çıraklık eğitimi üzerine Hürriyet'e kapılarını açtı. Meslek eğitimi yapmak isteyen gençlerin nasıl seçildiği, hangi testten geçtiği sorularını yetkililer ve çırak gençler Hürriyet'e anlattı.

Haberin Devamı

MESLEK eğitimi yapmak isteyen gençler BMW otomobil fabrikasında çıraklık eğitimi yapmak için can atıyor. Otomobil branşında meslek eğitimi yapmak isteyen Türk gençlerinin en büyük rüyası BMW’de çıraklık yeri bulmak. Sadece Münih’teki BMW fabrikasına her yıl meslek eğitimi için 4 bin genç başvuruyor. Ancak 4 bin gencin arasından 235 genç seçiliyor. Münih’teki BMW fabrikasında 3 bin 500 Türk çalışıyor. Babası veya yakını BMW’de çalışan gençlere meslek eğitim yeri için bazı kolaylıklar sağlanıyor. Ancak BMW geleceğin uzman işçilerini yetiştirmek için meslek eğitimi vereceği gençleri büyük bir titizlikle seçiyor.

BMW’ye çırak olarak girebilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor, hangi şartlar aranıyor ve testte hangi sorular geliyor? Meslek eğitimine hazırlanan gençlerin çok yakından merak ettiği bu soruları BMW’de yetkililere ve çırak olarak çalışanlara sorduk.

ÖN SEÇİM

Münih BMW fabrikasının yöneticisi Manfred Erlacher, en başta başvurunun çok önemli olduğunu vurguladı ve konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

'Gençler fabrikamızın geleceği. Biz burada gelecekteki uzman elemanlarımızı yetiştiriyoruz ve bu nedenle en yetenekli gençleri seçiyoruz. Online başvurular tercihimiz oluyor. Bu başvurularda elbetti okul notlarına ve bir gencin niçin BMW’de meslek eğitimi yapmak istediğine dair bir not düşüp düşmediğine bakıyoruz. Babası burada çalışanların çocuklarına meslek eğitiminde bazı şanslar tanıyoruz. Bu yıl 4 bin genç başvurdu. Bunlar arasından 235 genci çırak olarak aldık.'

BMW Meslek Eğitim Timi Başkanı Helmut Kroneder ve çırakların ustabaşı Tekin Şahin ise testle ilgili şu bilgileri verdiler:

'Test 3 bölümden oluşuyor ve yaklaşık 2 saat sürüyor. Birinci test PC testi oluyor ve bu teste üç genci birlikte alıyoruz. PC testi 45 dakika sürüyor ve bu testte en önemli kriterimiz BMW üzerine geniş bilgi sahibi olmak. BMW’nin tarihçesini soruyoruz. İlk otomobili kim üretti? İlk otomobilin BMW olduğunu biliyor mu, buna bakıyoruz. BMW fabrikası kaç yerde var. Yani burada çıraklık yapmak isteyen kişinin BMW’yle kendini özdeşleştirmesi gerekiyor. BMW hakkında internetteki BMW sayfasında tarihçesinden bugüne kadar geniş bilgi var. Bunun yanında İngilizce bilgisine bakıyoruz. Çünkü bizim yabancı ülkelerde de fabrikalarımız var. Yetiştireceğimiz gençlerin yabancı ülkelerdeki fabrikalarımızda da çalışmaya hazır olmaları gerekiyor.'

TİM ÇALIŞMASI

Kroneder ve Şahin testin 2. ve 3. bölümüyle ilgili ise şu bilgileri verdi:

"2. test ise tim çalışması. Burada beş çırağı yarım saat bir arada çalıştırıyoruz. İki kişi ise onların çalışmalarını gözetliyor. Bu testteki amaç, kişinin grup içinde çalışmaya uygun olup olmadığını görmek. Bizim tercihimiz elbette tim çalışmasına en yatkın olanlar. Son test ise tanışma testi. Bu test de yarım saat sürüyor. Burada kişisel özelliklerini tanımaya çalışıyoruz ve karakter olarak bu mesleğe uygun olup olmadığına bakıyoruz. Bu üç testten başarıyla çıkanları son olarak sağlık kontrolünden geçiriyoruz. Örneğin renk körlüğü var mı? Ağır işitiyor mu? Bunlara bakılıyor. Sağlık testi de olumlu sonuçlanan gençler çıraklık eğitimine başlıyor. Biz burada yetenekli gençleri yüksek okula gitmeleri için de hazırlıyoruz.'

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!