Güncelleme Tarihi:
Merkel, esprili açıklamasından sonra vize konusuyla ilgili tekrar görüşmek gerektiğini belirterek, “Almanya bu vize konusunda ileri adım atmak zorunda” dedi.
Türkiye'nin partner ülke statüsünde katıldığı Almanya'nın Hannover kentindeki dünyanın en büyük bilişim fuarı CeBIT'in açılışına Başbakan Erdoğan ile Alman mevkidaşı Merkel'in birbirlerini iğneleyen sözlerini damgasını vurdu.
Hannover Kongre Merkezi'nde yüzlerce seçkin davetli önünde yapılan açılışta önce IBM CEO'su Samuel J. Palmisano konuştu.
IBM'İ TÜRKİYE'YE YATIRIMA DAVET ETTİ
Ardından Başbakan Erdoğan konuştu. Erdoğan,“Dünyanın en büyük 17. ekonomisi konumundaki ülkemizde her alanda olduğu gibi bilişim alanında da uluslararası yatırımcıları beklediğini vurgulamakta fayda görüyorum. Özellikle IBM'i Türkiye'deki çok farklı şekilde görmek istiyoruz” dedi. Konuşmasında Türkiye Almanya ilişkilerine ve vize konusuna da değinen Erdoğan, “Türkiye -Almanya ilişkileri sadece Almanya'daki Türk vatandaşlarından ibaret değil. AB içinde Türkleri, Türkiye'ye en iyi tanıyan ülke Almanya olduğu bir gerçektir. Türkiye gelen Alman turistler ve ülkemize yerleşmiş Alman vatandaşlarını bunun bir kanıtıdır. Türkiye'nin AB'ye üyeliğine en büyük desteği verecek olan ülkede kuşkusuz Almanya'dır. Şu anda Kuzey Afrika'da yaşanan olaylar Türkiye'nin önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir. Türkiye Doğu, Batı, Kuzey ve Güney ile aynı anda iletişim kurabilen bir ülkedir. Nitekim son hadislerde Türkiye'deki demokrasi tecrübesinin öne çıkması Avrupalı dostlarımızın dikkatinden kaçmamıştır. Türkiye'nin AB üyeliği yolunda kaydedeceği ilerlemeden ve birliğe kazanımından en çok yarar sağlayan ülke Almanya olacaktır. Bu gerçek zamanla Alman kamuoyu tarafından da anlanacaktır. Almanya'daki dostlarımızın da bu noktada desteklerini sürdüreceklerine inanıyoruz” dedi.
VİZE YÜZÜNDEN PASAPORTLAR KALIN KİTAP HALİNE DÖNÜŞTÜ
Erdoğan açılışta vize konusu bir kez daha gündeme getirerek, “Almanya fuarlar ülkesi. Sadece Şubat ayı içinde Almanya genelinde 70'den fazla fuar gerçekleşti. Fuar her yatırımcıyı cezbeder. Onu takip listesine almasını sağlar. Ama ciddi bir zorluk sözkonusu. Bırakın vatandaşları, işadamlarımızın, yatırımcılarımızın, girişimcilerimizin dahi vize almakta büyük zorluk yaşadıkları duyuyoruz. Bunu Alman dostlarımızda biliyor. AB ile hiçbir ilişkisi olmayan, müzakereci sıfatı olmayan, coğrafi olarak hiçbir yakınlığı olmayan Brezilya, Paraguay, Bolivya, Uruguay vize muafiyetinden istifade ederken, Türkiye gümrük birliği üyesi olmasına rağmen, müzakereci bir üye olmasına rağmen böyle bir vizeyle karşı karşıya olması doğrusu bizleri üzmektedir. Türkiye'de işadamlarıyla yaptığımız toplantılarda bana sık sık pasaportlar gösteriliyor. İnanın işadamlarımızın bir haftalık verilen vizeler nedeniyle ardı ardına zımbalanan adeta kalın bir kitaba dönüştürülen pasaportlara sahip olduklarını görüyoruz” dedi.
BİZ SİZİ SEVİYORUZ
Erdoğan konuşmasında Merkel'in tam üyeliğe karşı çıkmasını ima ederek, “Vize konusunda yeni bir anlayışın hakim kılınması zamanı gelmiştir. Biz sizi seviyoruz. Bizim Almanlarla bağımız farklı. Türkiye'nin eski Türkiye'nin olmadığı, AB ile müzakereler yürüten bir ülke olduğunu, vize uygulamasının çağın artık oldukça dışında kaldığını hatırlatmak istiyorum. Vize muafiyeti Türkiye'nin olduğu kadar Almanya'nın da yararınadır. Bu sorunun Almanya'nın öncülüğünde giderilmesini bekliyoruz” dedi.
SAYIN ERDOĞAN IBM'İ TÜRKİYE'YE ÇEKMEDEN
Alman Başbakan Angela Merkel yaptığı konuşmada, Erdoğan'in vize şikayetine “iğneli” cevap verdi.
Merkel konuşmasında özetle şunları söyledi: “IBM Almanya'da Berlin'de yedi kişiyle başladı. Bugün 40 farklı kentimizde 21 bin elemanı var. Sayın Başbakan Erdoğan, tüm Almanya IBM'i Türkiye'ye çekmeden, ben de IBM yönetimine Almanya'nın da çok iyi yatırım imkanları sunan bir ülke olduğunu hatırlatayım. Türkiye inanılmaz güçlü ve dinamik ekonomisiyle CeBIT için bulunmaz bir partner ülke. Türkler Ericson araştırmasına göre dünya telefonlaşma şampiyonu. Ericson'un rakamlarına göre her Türk günde ortalama 76 dakika telefonlaşıyor. 23 milyon facebook üyesiyle dünyada 4. sırada. Beş yıl önce Türkiye'de bilgisayar kullanma oranı yüzde 10'dayken, bugün 30'a ulaşmış durumda. Türkiye bu alanda müthiş bir atılımda. Şimdi daha fazla Türkiye reklamı yapmaktan kaçınmam lazım ki, rekabet ortamı korunsun. Sevgili Erdoğan bey vize sorunu hakkında gerçekten tekrar bir konuşmamız lazım” dedi.
VİZE HERKES İÇİN GEÇERLİ OLUR, AMA HERKES İŞADAMI DEĞİL
Merkel, Erdoğan'ın vize şikayetine esprili yanıt verirken, vizenin kalkması durumunda AB'de var olan Türklerin Avrupa'ya akın edeceği korkularını ima ederek, “Pasaportlardaki vize damgaları yüzünden pasaportlar kitap haline dönüşüyorsa, bu küçük bir sorun artık pasaportlar çipli, damga sorunu yok. Şaka bir yana özellikle işadamları için bu konuyu tekrar konuşmamız lazım. Vize kalkarsa bu herkes için geçerli olur ve Türkiye'de herkes işadamı değil. Almanya'da değil. Ama Almanya bu vize konusunda ileri adım atmak zorunda. Çünkü sadece Türkiye değil diğer bir çok ülkeden de bu konuda eleştiri alıyoruz. Almanya'da bir çok Türk kökenli işletme var. 80 bin civarında Türk kökenlinin işyerinde, 400 bin kişi çalışıyor. Bu önemli bir ekonomik faktör. İşçi göçünün 50. yılında iş arayan olarak gelen Türkler artık çok kez işveren oldu. Uyum konusunda da konuşmamız lazım. Bunun için Almanca iyi bilmek çok önemli. Ancak toplum dilini bildiğiniz zaman topluma katılabilirsiniz. Biz Türk kökenli vatandaşlarımızın topluma katılmalarını istiyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Merkel ve Erdoğan IBM'in yeni geliştirdiği adını polisiye roman kahramanı Sherlock Holmes'un asistanı Dr. Watson'dan alan “akıllı robot” Watson'ın tanıtımını izlediler.
Resmi program sonrası kongre merkezinde davetlilere Türkiye'den özel getirilen mutfak şeflerinin hazırladığı yemekler ikram edildi.