‘Biz Londralıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Biz Londralıyız’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2014 10:10

İngiltere’ye Türk toplumunun katkısı ve toplum mirasının ele alındığı ‘London Turkish Heritage Day’ başlıklı etkinlik, Enfield Belediyesi Konferans Salonu’nda yapıldı.

Haberin Devamı

Semra Eren Nijhar yönetimindeki SUNCUT ve Ahmet Karahasan’ın başkanlık yaptığı Enfield Kıbrıslı Türkler Derneği’nin (ETCA) işbirliğiyle iki yıl önce başlayan çalışmalar, son altı ayda hızlanarak, Türklerin İngiltere’deki serüveni, sosyal, kültürel ve ekonomik katkılarını ele alan bir projeye dönüştü.

İpek Özerim’in üstlendiği geceye Londra’da dört bölgenin belediye başkanları, milletvekilleri, STK temsilcileriyle projede yer alan toplum üyeleri katıldı. Türk kökenli Londra Büyükşehir Belediye Başkanı Boris Johnson da geceye ‘destek’ mesajı gönderdi.

‘Biz Londralıyız’


MARŞ BESTELENMİŞTİ

Londra Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Orçun Başaran, 1583 yılında İstanbul’da İngiliz Büyükelçiliği’nin, 1793 yılında da Londra’da Türk Büyükelçiliği’nin açılmasından beri iki millet arasındaki kültürel etkileşimin güçlenerek devam ettiğini, ilk Türk büyükelçisi için Londra’da İngiliz sanatçılar tarafından iki marş bestelendiğini, 1950’li yıllardan itibaren Kıbrıslı Türklerin, 1960’lı yıllardan beri ise Anadolu Türkleri’nin Birleşik Krallığa göçleriyle kültürel etkileşimin hızlandığını, bugün Türklerin Birleşik Krallığa her alanda büyük katkılar sağladıklarını ve siyasi alandaki katılımını ve temsil düzeyini artırdığını söyledi.

300 FOTOĞRAF SERGİLENDİ

Londra’daki Türk toplumuna ait 1940 sonrası 300 adet siyah beyaz fotoğrafların sergilendiği gecenin sahne ve kıyafet tasarımı modacı Esengül Şaşı tarafından hazırlandı. Djanan Turan, Ünal Ünaydın, Hülya Alişoğlu, Salise Dourmush, İlayda Nijhar ve Denizali Üstündağ şiir okudu... Hoş Seda Türk Sanat Müziği Korosu da klasik Türk müziği konseri verdi.
‘Biz Londralıyız’
Projenin yürütücüsü sosyolog ve yazar Eren Nijhar, diğer Avrupa başkentlerinde olduğu gibi Londra’da “We are Londoners” (Biz Londralıyız) diyerek toplumun bir parçası olduklarını ve farklı renkleriyle tüm Avrupa mazaiğindeki yerlerini aldıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!