Güncelleme Tarihi:
Ankara'daki temaslarını sürdüren NATO Genel Sekreteri Rasmussen, milletvekilleriyle TBMM'de yaptığı toplantıda, ziyaretinin Türkiye'nin NATO'ya üyeliğinin 60'ıncı yıldönümü dolayısıyla gerçekleşmesinden büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
NATO'nun kuruluşundan beri önemli hedefler ve sorunlarla karşı karşıya kaldığını anlatan Rasmussen, kendi ortak çalışmalarıyla bu sorunların üstesinden gelmeyi başardıklarını kaydetti.
NATO'nun bu çalışmayı büyük bir başarıyla gerçekleştirdiğini vurgulayan Rasmussen, bu çerçevede gerçekleştireceği pek çok önemli hedef bulunduğunu belirterek, "NATO bu hedefleri gerçekleştirirken ortak bir yaklaşım çerçevesinde bunu sonuna kadar devam ettirecektir" dedi.
NATO'nun bir aile olduğunu ve bu aile içinde beraberce düşünen üyelerin bulunduğunu dile getiren Rasmussen, ortak sorunlara ortak yaklaşımla çözümler bulmaya çalıştıklarını belirtti.
Soğuk Savaş sonrasında NATO'nun Balkanlarda önemli girişimleri ve katkıları olduğunu ifade eden Rasmussen, bu çalışmalara Türkiye'nin de hayati katkılar sağladığını belirterek, bunu her zaman hatırlayacaklarını ve önemsediklerini söyledi.
NATO'nun son dönemde içinde Türkiye'nin de bulunduğu bir ittifakla Afganistan'da da çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Rasmussen, Afganistan'ın daha güvenli bir bölge olması ve teröristlerin rahatça hareket edebildikleri bir yer olmaması için bütün gayretin gösterildiğini kaydetti.
Rasmussen, "NATO'nun bir aile olduğunu, ailelerin birbiriyle yardımlaştığını ve bu yardımlaşmanın da sürekli devam edeceğini belirtmek isterim" diye konuştu.
"TARİHİN EN BAŞARILI SAVUNMA İTTİFAKI"
TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Büyükelçi Volkan Bozkır da NATO'nun tarihin en başarılı savunma ittifakı olduğuna işaret ederek, "Üye olduğumuz günden itibaren NATO, ülkemizin savunma ve güvenlik politikasının mihenk taşını oluşturmuştur." dedi.
NATO'nun Türkiye'nin yumuşak gücüne ve ihtilaflarla dolu bölgesindeki güvenlik ve istikrar sağlayıcı rolüne önemli katkılarda bulunduğuna dikkati çeken Bozkır, şunları söyledi:
"Aynı şekilde Türkiye de NATO'nun ikinci büyük kara ordusuna sahip olarak ittifakın Avrupa-Kuzey Atlantik bölgesi ve ötesindeki barış ve istikrarın korunması yönündeki rolüne, gerek Soğuk Savaşın en yoğun yaşandığı dönemde gerek Soğuk Savaş sonrasında yeniden şekillenen ve yeni risk ve tehditlerin ortaya çıktığı dünya düzeninde güçlü ve kapsamlı bir katkı sağlamıştır. Ülkemiz, İttifak'a üye olduğu 60 yıl boyunca olduğu gibi bundan sonra da güvenilir bir müttefik olmaya ve NATO'ya katkıda bulunmaya devam edecektir."
YANITLAR TATMİN ETMEDİ
ANKA'nın haberine göre, Rasmussen'in, milletvekillerinin sorularına tam yanıt vermemesi toplantı çıkışında esprilere neden oldu.
Rasmussen, komisyon salonundan çıkarken, “Umarım sorulara yanıtlar tatmin edici olmuştur” dedi. CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da esprili bir şekilde, “Hayır, cevaplar tatmin edici değildi. 31 yıllık politikacıyı NATO Genel Sekreteri yaparsanız yuvarlak yanıtlar verir, burada bir asker olsaydı çok daha net cevaplar alırdık. 31 yıllık politikacıdan beklenen budur” diyerek yanıt verdi.
"SURİYE'YE MÜDAHALE YOK"
ANKA'nın bildirdiğine göre, CHP’li Atıcı, “NATO, Suriye’ye askeri bir harekat düşünüyor mu” diye sordu. Rasmussen’in de, “Hayır düşünmüyoruz. Buradaki sorunun bölgesel olarak çözülmesini arzu ediyoruz” dediği belirtildi.
FÜZE KALKANI GÜVENCESİ
NATO Genel Sekreteri Rasmussen daha sonra ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Rasmussen ve Davutoğlu, görüşmenin ardından Dışişleri Bakanlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi.
Bir bölümü Türkiye'de de yer alan NATO füze savunma sisteminden sağlanacak istihbaratın İsrail'e verilip verilmeyeceği yönündeki soru üzerine NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye'nin tesislerden bir tanesine ev sahipliği yapmayı kabul etmesinden büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
“Füze savunma sistemi içerisindeki veriler, istihbarat üçüncü ülkelerle paylaşılmayacak. Kendi ittifakımız içerisinde müttefiklerimizle paylaşacağız" diyen Rasmussen, sistemin savunmaya yönelik bir sistem olduğunu ve NATO müttefiklerinin toplumlarını korumayı amaçladığını kaydetti.
"İSRAİL FÜZESİYLE TEST EDİLDİ" İDDİASINA YALANLAMA
Davutoğlu ise "NATO imkanları ve tesisleri sadece ve sadece NATO üyeleri arasında, NATO dayanışması çerçevesinde kullanılır" dedi.
İsrail basınında geçtiğimiz günlerde “sanki bir İsrail füzesiyle bu radar sisteminin testinin yapıldığı yönünde bir haber” çıktığını belirten Davutoğlu, bu haberlerin "son derece asılsız" olduğunu ve "hiçbir temelinin bulunmadığını" söyledi.
Davutoğlu, "Bunların hiçbir karşılığı yoktur. Biz hiçbir zaman herhangi bir NATO tesisinin herhangi bir üçüncü taraf tarafından kullanılmasına izin vermeyiz. Bunu çok açık bir şekilde ifade ediyorum. Hele bu İsrail olursa tutumumuz daha da net ve açıktır" dedi.
Rasmussen, Davutoğlu'yla görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi. Çankaya Köşkü'nde basına kapalı gerçekleşen yaklaşık 40 dakikalık görüşmede, Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve Rasmussen'in beraberindeki heyet üyeleri de yer aldı.
Rasmussen, Gül'le görüşmesinin ardından Türkiye'den ayrıldı.