"Birinci Balkanlar Kongresi" başladı

Güncelleme Tarihi:

Birinci Balkanlar Kongresi başladı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2012 16:10

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde (İUS) organize edilen ve "1990 yılından sonra Balkanlardaki değişim" konusunun ele alındığı "Birinci Balkanlar Kongresi" başladı.

Haberin Devamı

Kongre, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nin (İUS) Yatırımcı Kulübü, İUS Öğrenci Parlamentosu, Türkiye Uluslararası İlişkiler Araştırma Kurumu ve Sivil Toplumu Araştırma Kuruluşu (CIVITAS) tarafından organize edildi. Kongrenin açılışında konuşma yapan İUS’un öğretim görevlisi Prof. Dr. Metin Boşnak, demokrasi ve seçimlerin "en iyi adayların herzaman istenilen pozisyona geleceğini garanti etmediği"ni ifade etti.

Prof. Dr. Metin Boşnak, kongrenin "Demokrasi hayal ettiğimiz gibi midir" konulu açılış konuşmasında, "Demokrasi ve seçimler en iyi adayların gereken pozisyonlara gelmesini garanti etmiyor, hem demokrasi hem de seçimler iki tane karar mekanizmasıdır" dedi.

Prof. Dr. Boşnak, demokrasinin teoride söylendiği gibi, pratikte o kadar pozitif olmadığını vurgulayarak, "Bazen demokrasi, totaliterliğin bir başka formudur. Çünkü öyle sistemde, bir takım insanlar, ’demokratik bir şekilde’ seçilmelere rağmen bütün toplumu yönetebilmektedir" diye konuştu.

Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özer Çınar, kongrenin üniversite öğrencileri ve Bosna-Hersek ile Türkiye toplumlarını daha da yakınlaştırdığı, iki toplum arasındaki işbirliğini daha da artırdığını vurguladı. Çınar, "Kongrede Balkanları etkileyen siyasi, ekonomik ve sosyal konuları, Türkiye’nin bu konulara bakış açısı hakkında konuşuluyor. Kongre öğrenciler ve bütün topluma büyük katkı sağlamaktadır" ifadelerini kullandı.

İUS Yatırımcı Kulübü temsilcisi Kemal Balihociç, yaptığı açıklamada, kongrenin amaçlarının arasında Türkiye’nin Balkanlardaki rolünün bilimsel açıdan değerlendirilmesi olduğunu vurguladı. Balihociç, "Balkanlardaki ’Neo-Osmancılık’ düşüncelerine yanıt olarak, böyle düşüncelerin hiçbir bilimsel temeli olmadığına işaret etmek istiyoruz. Türkiye’nin Balkanlardaki etkisinin pozitif olduğunu göstermek istiyoruz" diye konuştu.

2004’te Saraybosna’da Türk girişimcilerince açılan IUS’ta düzenlenen kongreye, Bosna Bank International (BBI) Müdürü Amer Bukviç, Bosna Hersek ile Türkiye arasındaki ekonomik ve kültürel işbirliğin genişletmesini için kurulan BIGMEV’in temsilcisi Almir Mukaça, çok sayıdaki Bosna Hersekli bilim adamı ve araştırmacı da katılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!