Güncelleme Tarihi:
HANNOVER’de yapılan imza törenine göreve yeni başlamasından dolayı eyalet Başbakanı Stephan Weil’i ziyaret eden Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen de eyalet başbakanıyla birlikte katıldı. İş birliği protokol anlaşması, İstanbul Kültür Üniversitesi adına protokol temaslarını yöneten Prof. Dr. Hanife Akkartal Öztürk Akkartal ile DMAN Direktörü Alexander Wurst tarafından imzalandı. Berlin’de faaliyet gösteren avukatlar Dr. Hayriye Manzel-Yerlikaya ve aynı zamanda İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ders veren avukat Dr. Martin Manzel de girişimleriyle iş birliğine katkı sağladı. İmza töreninde Üniversite Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Bahar Akıngüç Günver de hazır bulundu.
‘TÜRK DOSTLARIMIZLA İYİ İLİŞKİLERE BÜYÜK İLGİ VAR’
Berlin Büyükelçisi Başar Şen imza töreni öncesinde, eyalet Başbakanı Stephan Weil ile bire bir bir görüşme gerçekleştirdi. Büyükelçi Ahmet Başar Şen ile görüşmesinin çok olumlu geçtiğini belirten eyalet Başbakanı Weil, “Keyifli ve ilginç olduğunu düşündüğüm, karşılıklı olarak zor noktaların da atlanmadığı bir sohbet gerçekleştirdik.
Farklılıklar bir ortaklık ortamında da tartışılabilir. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler için bu deneyimi her zaman diliyorum. Muhtemelen ortak bir sınırı olmadığı halde birbirine bu kadar bağlı çok az ülkelerden biriyiz. Bazıları Almanya’da dördüncü veya beşinci kuşakta yaşayan milyonlarca Türkiye kökenli insan nedeniyle, ülkelerimiz her zaman birbirine bağlantılı olacaktır. Aşağı Saksonya’nın Türk dostlarımızla iyi ilişkilere büyük ilgisi var“ dedi.
‘TÜRKİYE’NİN KALİTELİ İŞ GÜCÜ VAR’
Stephan Weil, imza töreni vesilesiyle yaptığı konuşmada Almanya’daki kalifiye iş gücü açığına da dikkat çekti. Türkiye’nin kaliteli iş gücü olduğunu belirten Weil, “Demografik eğilimler nedeniyle, Almanya’da gözle görülür bir kalifiye işçi açığımız var. Öte yandan, Türkiye’de mevcut ekonomik durum nedeniyle iş arayan motive olmuş çok sayıda genç var. Karşılıklı yarar sağlayarak her iki sorunu da aynı anda çözmek için bir araya gelmekten daha başka ne olabilir? Aşağı Saksonya Alman Yönetim Akademisi ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasındaki bu projeden çok mutluyum. Bu proje, ortaklığın nasıl başarılı olabileceğinin güzel bir örneğidir” dedi.
TWITTER HESABINDAN DUYURDU
Weil, anlaşmayı bir de Twitter hesabından paylaştı. Weil, paylaşımında, “Almanya ve Türkiye, yalnızca bir arada yaşayan milyonlarca Türkiye kökenli insandan dolayı bile birbirine çok yakın iki ülkedir. Ülkelerimizin tüm zorluklara rağmen iş birliği içinde birlikte çalışması daha da önemlidir. Bu nedenle, göreve yeni başlayan Büyükelçi Ahmet Başar Şen’in ziyareti sırasında, Alman Yönetim Akademisi ile İstanbul Kültür Üniversitesi arasında bir kariyer projesinin uygulanması için bir sözleşme imzalanmış olmasından memnuniyet duyuyorum“ dedi.
‘ULUSLARARASI BİR DENEYİM OLACAK’
Bahar Akıngüç Günver, iş birliğinin önemine “DMAN ile protokolümüz hem öğrencilerimiz hem de mezunlarımız için uluslararası bir deneyim olacak. Uluslararası iş piyasasına nitelikli iş gücü kazandırma konusunda detaylı bir eğitim programı protokolün en güçlü yönü” diye konuştu. Varılan anlaşma gereği, Türkiye’de meslek yüksekokul ve üniversite mezunlarına, Almanya’da kariyer yapabilmeleri için fırsat sunulacak.
İKİ DİLDE SEMİNER VERİLECEK
Almanya'da kariyer yapıp burada çalışmak isteyenlerin Alman iş piyasasına hazırlanmalarını hedefleyen proje kapsamında Türkiye’de ve Almanya’da iki dilde seminerler verilecek. Seminer katılımcılarının talep etmesi durumunda Berlin’de yerleşkesi olan proje partneri ‘Elemanya personel ve şirket danışmanlığı GmbH’ şirketinin portföyüne kaydedilerek Almanya’da iş bulma imkânları artırılabilecektir. Ayrıca, vize ve oturum süreçlerinde projeye dahil uzman bir hukuk ofisinden destek alınabilecektir.