Güncelleme Tarihi:
‘Yaşanan çeşitlilik - gerçklikten normal yaşama’ konulu panele katılan uzmanlar ve konuşmacılar, göç ülkesi Almanya için kültürel çeşitliliğin bir zenginlik olduğuna vurgu yaptılar. Panelin açılışında konuşan BAMF Başkanı Dr. Manfred Schmidt, kültürel çeşitliliğin kabul ve takdir edilmesi, bunun da Alman kimliğinin bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirterek, “Bunu başarmak, toplumumuzun üstesinden gelmesi gereken en önemli görevlerin arasında bulunuyor” diye konuştu.
Panelde söz alan Federal Uyum ve Göç Bakanı Maria Böhmer, toplumsal çeşitliliğin önemli bir fırsat olduğuna işaret ederek, bu konuda siyaset dünyasında bir paradigma değişimine gidilmesinden büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Böhmer, konunun göç ve uyum sorunu eksenli tartışmalardan çıkarılıp, çeşitliliğin ve Almanya’da yaşayan göçmenlerin sahip oldukları potansiyelden ‘nasıl yararlanabiliriz’e geldiğini belirterek, “Bir kişinin iki dile hakim olması iyi. Günümüz globalleşmiş iş dünyasında, iki dilli olmak önemli bir artıdır” diye konuştu.
Hepimize görev düşüyor
Sayıları her geçen gün artan göçmenlerin topluma başarılı bir şekilde uyum sağlamaları için uyum çabalarının bağlayıcı hale getirilmesinin önemini vurgulayan Böhmer, “Hoş geldin kültürünü geliştirmek için toplumsal bilincin değişmesi gerekiyor. Göçmenlerin eksikliklerine bakmaktansa, topluma sunabilecekleri artılara odaklanmalıyız. Çeşitliliğin büyük bir fırsat olduğunu genelgelerle anlatılamaz. Bunu toplum içinde yaşamak gerekli. Bu konuda da her birimize, önemli görevler düşüyor” dedi.
Uyumun tek formülü yok
Avusturya Uyum Bakanlığı Müsteşarı Sebastian Kurz, ülkesinde yapılan uyum çalışmalarından bahsederken, göçmenlere nereden geldiklerini sormadıklarını, nasıl bir hizmette bulunabileceklerini ve ülkeyi daha ileriye götürmek için hangi katkıda bulunabileceklerini sorduklarını söyledi.
Kurz, “Göçmenlerden katkı talebinde bulunmalıyız. Bunun için zemini hazırlamak ve çabaları takdir etmek gerekiyor. Uyum için tek bir formül yok, hedefe götüren küçük küçük adımlargerekli. Almanya da bize bu konuda ilham kaynağı oldu” diye konuştu.
1 milyonuncu kursiyere sertifika
BAMF tarafından teşvik edilen uyum kurslarına katılan ve Berlin’de yaşayan bir milyonuncu kursiyer İtalyan sanatçı Maria Lucrezia Schiravelli’ye uyum sertifikası verildi. BAMF Başkanı Manfred Schmidt, ardından Kassel’de ikamet eden Tunuslu İsmail Ayoub Beskri’yi, Almanca testine başarıyla veren 500 bininci göçmen olarak tebrik etti ve kendisine uyum kurslarına katılma belgesi verdi.
Olumsuz gelişmeler başarıyı gölgeliyor
TÜRKİYE ve Uyum Araştırmaları Vakfı Bilimsel Direktörü Prof. Dr. Hacı Halil Uslucan, göçmenlerin sahip oldukları potansiyellerinin çoğu kez hiç veya çok geç fark edildiğini söyledi. Bu konuda yapılan araştırmalardan örnekler sunan Uslucan,
“Göçmenlerle ilgili olumsuzluklar, eğitimde elde edilen başarıları gölgeliyor. Hatta birçok göçmen, çoğul toplumun bakış açısını kanıksadıkları için, kendilerine olan özgüveni kaybettiler. Mevcut yetenek ve potansiyellerin heba edilmemesi için, göçmenlerle ilgili değer yargılarının pozitif örneklerle olumluya dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.