Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, en kaliteli sarı biraların fermante edilmesinde kullanılan maya cinsinin 15. yüzyılda Almanya’nın Bavyera bölgesinde ortaya çıktığını tespit ettiklerini açıkladı.
Yüzlerce yıl boyunca Saccharromyces cerevisiae adı verilen maya siyah bira (ale), şarap ve ekmek yapımında kullanılmış ancak “sarı bira” ancak 15. Yüzyılda Bavyeralılar’ın yeni bir mayalama yöntemi geliştirmesi ile tüketilmeye başlamıştı.
Bavyeralıların ürettiği içimi daha kolay ve hafif olan bu sarı bira kısa sürede tüm dünyaya yayılmış ve 18-19. Yüzyıllarda özellikle Amerika kıtasında ilk bira tercihi haline gelmişti.
Günümüzde “lager” cinsi biralar bira pazarının %94’ünü oluşturuyor ancak bu biranın yapımında kullanılan ve Saccharromyces cerevisiae ve Saccharromyces Eubayanus cinsi mayaların melezi olan sarı bira mayasının kökeni tam olarak bilinmiyordu.
Ancak araştırmacılar Patagonya’da Saccharomyces eubayanus mayasının doğal olarak ortaya çıkmış bir örneğini buldu ve bu sayede sarı bira yapımında kullanılan mayanın “ebeveyni” olarak tanımlanabilecek iki maya cinsinin genomlarını çıkartıp şu an bira üretiminde kullanılan mayalarla kıyaslama imkanını elde etti.
Bira mayası ile ilgili bu yeni bulgular Molecular Biology and Evolution isimli akademik dergide yayınlandı.