Bir yanımızdan vazgeçmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Bir yanımızdan vazgeçmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2011 21:09

Almanya'da 2000 yılından itibaren doğan Türk gençlerine sağlanan 23 yaşına kadar çifte vatandaşlık hakkı (Opsiyon Modeli) uygulamasının mimarlarından olan Hessen Eyaleti Adalet ve Uyum Bakanı Jörg Uwe Hahn ile yasadan etkilenen gençler konuyu tartıştı.

Haberin Devamı

Frankfurt'ta düzenlenen sempozyumda, Almanya'da 2000 yılından itibaren doğan Türk çocuklarına sağlanan çifte vatandaşlık yasası masaya yatırıldı. Yasanın mimarları arasında bulunan Hessen Eyaleti Adalet ve Uyum Bakanı Jörg Uwe Hahn, yasadan etkilenen Türk gençleri ile karşı karşıya kaldı. Sempozyumda konuşan 20 yaşındaki hukuk öğrencisi Sevcan Işın, kendisini hem Türk hem de Alman olarak gördüğünü belirterek, "Bunlardan birinden birini seçmek zorunda bırakılmayı anlamıyorum. Bu kabul edilemez bir durum' dedi. Derya Subaşı da, Almanya'da doğdunu, Türkiye'de akrabaları bulunduğunu hatırlatark "Her iki ülke benim için çok önemli. Her iki ülkenin de vatandaşlığını bırakmak istemiyorum. 23 yaşına kadar ikisinden birini tercih etme zorunluluğunda bırakılmamız büyük haksızlık. Henüz hangi ülkenin vatandaşı olarak kalacağımın kararını veremedim. Yasanın değiştirilmesini istiyorum" talebinde bulundu.

Taşkın Kılıçat ise Türkçe'de vatanın 'anayurt', Almanca'da ise 'babayurt' olarak tanımlandığına dikkat çekerek "Biz burada doğduk, çocukluğumuz burada geçti. Burada okula gittik, ancak Türkiye'ye de bizim için bir vatan. Bizden anamız ile babamız arasında tercih yapmamız isteniyor. Benim İtalyan genci ile ne farkımız var. Onlardan bu istenmiyor. Bizden yapamayacağımız bir tercih isteniyor. Haksızlığı düzeltin" dedi.

BİR YANIMI BIRAKAMAM
Avukat Viktor Paff da Avrupa Birliği'nde çifte vatandaşlık yönünde eğilim olduğunu, Almanya'nın insan hakları konusunda Avrupa'nın gerisinde kaldığını söyledi.

Bakan Hahn ise yasanın Türklere karşı konulmadığına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Türkiye Avrupa Birliği üyesi değil. Konuyu kişisel olarak algılamak bizi yanlışlara götürür. Her trajedi aynı zamanda yeni bir şanstır. Ben anne ve baba arasında tercih yapmak durumunda olmanızı anlamıyorum. Siz burada doğdunuz. 1999 yılında gençler için çifte vatandaşlık uzlaşmasını sağlarken, 'Hoş geldin kültürünü' oluşturmak ve gençleri siyasi karar makenizmasına çekmek istenmiştik. Bir ülkenin vatandaşlığı seçebilecek olmanız sizin için artı bir durum".

Hukuk öğrencisi Sevcan Işın bu sözler üzerine "Türk gençleri bu ülkenin vatandaşı değil mi. Onların diğer ulus insanlarından ne farkları var. Benden bir yanımı bırakmamı istiyorsunuz. Bunun neresi artı bir durum. Bu yasa çok geri kaldı. Yasayı düzeltin" diye tepki gösterdi.

Hessen Uyum Bakanı Uwe Hahn da" da Hıristiyan Demokratlar, Anayasa'yı değiştirecek gücü koruduğu sürece daha ilerisini düşünemiyorum" sözleriyle konuşmasını tamamladı. Panelde söz alan Almanya Türk Toplumu eski Genel Başkan Yardımcısı Şener Sargut, bakana yasayı, 'geçmiş yüzyılda çürük bir uzlaşma yapıldı. Partiniz isteseydi daha iyi bir sonuç elde edilebilirdi' sözleri ile eleştirdi. Bakan bunun üzerine, "Bu uzlaşma ile onur duyuyorum. Bunu yapmasaydık şu an elimizde hiçbirşey olmayacaktı. Türkler ve Türkiye hakkında olumsuz bir cümle kullanmadım. Böyle anlaşıldıysa özür dilerim" diye cevap verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!