Güncelleme Tarihi:
Dernek Başkanı Cumali Naz, oturma izinleri iptal olan emeklilerin sayısında son zamanlarda artış kaydettiklerine dikkat çekti. ‘Altı aydan fazla Türkiye’de kalmak ve yaşanan sorunlar’ konulu bilgilendirme toplantısında konuşan avukat Dr. Temel Nal, Almanya dışında altı aydan uzun kalacaklara bağlı bulunduğu yabancılar dairesinden izin belgesi almasını tavsiye etti.
Bir şey olmaz demeyin
Toplantıda konuşan Dr. Nal toplantıda özetle şu bilgileri verdi:
“Altı ayda bir giriş çıkış yaparsam, bu sorunu yaşamam diye düşünenler var. Bu büyük bir yanılgı. Altı aydan kastedilen bir yıl içinde toplam altı ay. Diğer altı ayın mutlaka Almanya’da geçirilmesi gerekiyor. Almanya’da 1 Ocak 2005’de yürürlüğe giren yeni Yabancılar Yasası’nın 51’inci maddesi ikinci şıkkına göre bir yabancı süresiz oturma iznine sahipse, 15 yıldır resmi olarak Almanya’da yaşıyor ve geçimini kendi karşılıyorsa, yurtdışında altı aydan fazla kalmış olsa bile oturma izni iptal edilemez. Ancak kendi geçimini karşılamak, herhangi bir yerden yardım almamakla sınırlı değil. Aylık kazanç miktarına bağlı. Bu miktar kişi başına 380 Euro civarında. Kazancı bu sınırın altında olanlar, hiçbir yerden yardım almıyor olsa bile, bir gün devlete yük olacağı riski göz önünde tutularak, kendi geçimini sağlıyor sayılmıyor. Bu durumda altı aydan uzun süre Almanya dışında kalacakların mutlaka Yabancılar Dairesinden izin belgesi alması şart. Geçimini kendisi karşılayamayanlar için bu belgeyi vermiyorlar. Ancak bu durumda çocuklar ‘anne babamız yardıma muhtaç düşerse, biz bakarız’ diye yazılı güvence verirse, izin belgesi alınabiliyor.”
Çocuklar Türkiye’de okuyabilir
Son zamanlarda en çok çocuğunu Türkiye’de okutmak isteyen Türk ailelerin bu konuda bilgi almak istediğine işaret eden Dr. Temel Nal, çocukların Türkiye’de eğitim yapabileceğini, ancak okul tatillerinde çocukların tekrar Almanya’da olmalarının ve ailelerinin yanında kendilerine özgü bir odasının olmasının gerektiğini söyledi.