Güncelleme Tarihi:
ALMANYA'da 473 bin Türk çocuğu 1141 Türkçe öğretmenine emanet. Neredeyse öğretmen başına 500 Türk çocuğunun düştüğü Almanya'da Türkiye'den gönderilen 512, Almanya'dan atanan 629 Türkçe öğretmeni görev yapıyor. Almanya'da önümüzdeki öğretim döneminden itibaren Türkçe'nin okullarda ikinci yabancı dil dersi olarak okutulacağı Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) Eyalet Eğitim Bakanlığı'na bağlı Türkçe yabancı dil dersi öğretmeninin sayısı ise 223. Bu eyalette ilk, orta ve liselerde okuyan 142 bin Türk çocuğu bulunuyor. Her öğretmene düşen öğrenci sayısı bu eyalette 636.
Türkiye'den gelen veremeyecek
"Konsolosluk öğretmeleri" olarak adlandırılan Türkiye'den görevlendirilmiş Türkçe öğretmenlerinin verdiği dersler "Sınıf geçmeye etkili" olmadığından genelde öğleden sonraları, isteğe bağlı olarak veriliyor. Almanya genelinde, NRW eyaleti dışındaki konsolosluk bölgelerinde görev yapan konsolosluk öğretmenlerinin bir çoğunun Almanya'da Türkçe'nin müfredata alınarak, ikinci seçmeli ders olarak okutulması durumunda bu dersi veremeyecekler. Anadil Türkçe dersi öğretmenlerinden uluslarası geçerliği bulunan C1 dil yeterlilik belgesi istenecek. Bu belge ise şu anda Almanya'da hiç bir kurum tarafından verilmiyor. Ancak Münster'de pilot bir proje kapsamında TÖMER'in desteğiyle C1 sınavları açılıyor. Gelecek yıldan itibaren bu sertifikaların dağıtılması mümkün olabilecek.
Türkçe öğretmeni yetiştirilmeli
Almanya'da Türkçe'nin NRW ve Bavyera gibi eyaletlerdeki okullarda müfredat dersi olarak okutulmaya başlanmasını memnuniyet verici bir gelişme olarak nitelendiren Berlin Eğitim Ataşesi Ali Can, "En büyük sorun Türkçe derslerini verecek öğretmenlerin yetiştirilmesinde. Almanya'da öğretmenler tek branşta yetişmiyor. İkinci dalları Türkçe olma imkanı verilirse, Türkçe öğretmenlerini sayıları da artar. Yoksa sadece Duisburg Essen Üniversitesi'nden yetişen Türkçe öğretmeni talebi karşılamaz" dedi.
Türk liseleri çözüm değil
Eğitim Danışma Kurulu Başkanı Mehmet Önel şöyle konuştu: "Türkçe eğitimi şu an olması gerektiği gibi değil. Almanya'da Türkçe'nin geleceğini garanti altına almamız gerekiyor. Bunun için de Türkçe'nin Alman eğitim sistemi içinde verilen müfredata dahil bir ders haline gelmesi lazım. Almanya'da Türk liselerinin kurulması Türkçe'nin geleceği açısından bağlayıcı değil. Öncelikle Türkçe'nin mevcut sistem içinde köklü bir hale gelmesi gerekiyor. Kurulacak 5-6 lise bir kesime hitap edecektir. Oysa 500 bin Türk çocuğu var. Bu çocukların gittikleri okullarda Türkçe dersi almaların sağlamalıyız. Ancak bu şekilde başarı elde edilir" diye konuştu.
Ataşe sorunu giderilemedi
Almanya'da Türkçe öğretmenleri konusunda yaşanan sıkıntı eğitim ataşeliklerinde de baş gösteriyor. Stuttgart, Nürnberg, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Essen ve Mainz'da eğitim ataşesi yok. Berlin Büyükelçiliği'nde Eğitim Müşaviri bulunmuyor. Müşavirliğe Berlin Eğitim Ataşesi Ali Can vekaleten bakıyor. Şu anda sadece Karlsruhe, Münih, Berlin, Hannover ve Frankfurt'ta eğitim ataşesi bulunuyor. Buna göre biri Müşavirlik, 13'ü Ataşelik makamından sekizi boş. Haziran'da Münster Eğitim Ataşesi Ali Çevik'in Türkiye'ye dönmesiyle 140 bin öğrencinin bulunduğu NRW eyaletinde hiç ataşe kalmayacak.
Konsolosluk bölgelerindeki Türkçe öğretmenleri
NRW: 223 öğretmen (Almanya'dan), 142 bin öğrenci
Berlin: 53 öğretmen, 30 bin öğrenci
Hamburg/Bremen: 53 öğretmen, 21 bin öğrenci
Aşağı Saksonya: 21 öğretmen, 37 bin öğrenci
Baden Württemberg: 261 öğretmen, 90 bin öğrenci
Rheinland Pfalz/Saarland: 40 öğretmen, 26 bin öğrenci
Bavyera (Münih ve Nürnberg): 62 öğretmen, 72 bin öğrenci
Hessen: 22 öğretmen, 55 bin öğrenci