Bir izin mevsimi daha geldi çattı

Güncelleme Tarihi:

Bir izin mevsimi daha geldi çattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2010 15:14

AVRUPA'lı Türkler her yıl olduğu gibi bu yılda yaz tatillerini Türkiye'de geçirmek için daha ekonomik olduğu gerekçesiyle karayolunu tercih edecekler. Memleket, aile, eş, dost ve akraba ziyaretleri yapmak üzere yine binlerce vatandaşımız yaz boyunca yollara dökülecek.


BİR İZİN MEVSİMİ DAHA GELDİ ÇATTI


Haberin Devamı

İşte vatan hasretiyle yanıp tutuşan vatandaşlarımızın rahat ve sorunsuz bir yolculuk yapmaları Sıla Yolu üzerindeki ülkelerin yol, gümrük, trafik ve güvenlilik durumlarını ben Asım GÜRSOY, arkadaşım Bora ZERGER ile birlikte araştırdık. Almanya'nın Frankfurt kenti yakınlarındaki Walldorf'daki Hürriyet tesislerinden Autohaus Bayram'ın bizler için tahsis ettiği Seat Altea marka aracımızla yola çıkıp tüm ülkeleri tek tek gezdik. Yol boyunca yetkililerle görüşüp bilgi aldık.


Dinlenmeden yola çıkmayın
Dinlenmeden, uykusuz bir şekilde direksiyon başına geçerek, kendinizin, ailenizin ve diğer insanların hayatını tehlikeye sokmayın. Kazaların çoğunun uykusuzluk ve aşırı yorgunluktan kaynaklandığını sakın unutmayın. Her iki üç saatte bir araçtan inerek vücudunuzu, kol ve bacaklarınızı hareket ettirin. Geçtiğiniz ülkelerin trafik kurallarına otoyol ve şehir içindeki hız limitlerine mutlaka uyun. Hızlı araç kullanmaktan kaçının. Uyumamak için vücudunuzu enerji içecekleri ile depolamayın. Fazla miktarda alındığı taktirde bu içeceklerin bazı insanlarda kalp krizi etkisi yaptığını unutmayın. Bu yüzden sık sık dinlenip istirahat edin. Çok uzun konvoylar oluşturmayın. Tatilinizin yola çıkmakla birlikte keyfini çıkarın. Her nereden hareket ediyorsanız, hepinize şimdiden sağlıklı, kazasız belasız, rahat ve güzel bir yolculuk dileriz.


YOLCULUK ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR


- Kendinizin ve sizinle birlikte yolculuk edecek aile bireylerinin pasaport ve oturma izinlerinin geçerlilik sürelerini mutlaka kontrol edin.


- Pasaport ve oturma izni süreleri en az 6 ay geçerli olması gerekiyor. Ayrıca oturma ve çalışma müsadelerini gösteren belgeri de yanınıza alın.


- Beraberlerinizdeki çocuklarınızı refakathane bölümüne kaydettirin veya onlara pasaport çıkartın. - Anne veya babanın refakathanesinde kayıtlı 5 yaşından büyük çocuklar için fotoğraf gerekli olduğunu unutmayın.


- Türkiye'den alınan yeni pasaportlar için kendiniz ve refakathanede kayıtlı çocuklara oturum yaptığınız ülke konsolosluğunda tekrar vize alın.


- AB ülkesi vatandaşı Avrupalı Türklerin çoğu kimlik kartlarıyla yola çıkıyorlar. Karayolu güzergahı üzerindeki Sırbistan, Makedonya, Bulgaristan, Hırvatistan kimlik kartlarıyla sınırdan içeri kimseyi bırakmıyor. Bu yüzden pasaportlarınızı yanınıza alın.


- Türk pasaportlular için Türkiye'de araç kaydı için T.C. Kimlik Numarası'nı önceden çıkartın.


- Otomobilin ruhsatı (Fotokopisi kabul edilmiyor)


- Uluslararası Yeşil Sigorta Kartı (Grüne Karte). Sigorta kartında Sırbistan için SRB, Türkiye için TR bölümü işaretli olmasına dikkat edin.


- Başkasına ait araçla yola çıkıyorsanız ADAC veya konsolosluktan tastikli vekalet belgesi alın.


- Araçlarını 1 yıl Türkiye'de tutmak isteyen emekliler için konsolosluktan tasdikli emekli belgesi.


- Ehliyet


- ADAC veya diğer ülkelerdeki otomobil kurumlarından yurtdışı hastalık sigortası.


- İşsizlik parası alanların izin öncesi mutlaka bağlı bulundukları iş ajanslarına bildirimde bulunmaları gerekiyor.


- Her ülkenin gümrük yasası değişik. Geliş ve gidişlerde yanınıza fazla miktarda döviz veya altın almayın. Fazla miktarda döviz götürecekseniz bunu mutlaka banka havalesi yoluyla yapın.


- Yanınıza reflektörlü ikaz yeleği, çekme halatı ve yedek oto ampulü bulundurmayı ihmal etmeyin. Aracınızın bakımını mutlaka yaptırın.


- Avusturya'dan başlayarak Sıla Yolu üzerindeki tüm ülkelerde gündüz far yakma zorunluluğu olduğunu unutmayın.


Yeşil Pasaportlular dikkat
Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi karayolundan yeşil pasaportla seyahat yapmak isteyenlerin özellikle Bulgaristan ve Yunanistan için vize almaları gerekiyor. Vizesi olmayanlar bu ülkelere kesinlikle giriş yapamıyor.

Haberin Devamı

İki paket sigara uygulamasına dikkat
Geçtiğimiz yıl Macaristan'ın uyguladığı 18 yaş ve üstü için kişi başına iki tek paket uygulamasına bu yıl Bulgaristan'da başladı. Özellikle Türkiye çıkışlarında birkaç karton sigara alanların çok dikkat etmesi gerekiyor. Bu arada Sıla Yolu üzerinde en pahalı yakıt fiyatlarının da Türkiye'de olduğunu sakın unutmayın.


---
İŞTE TAVSİYE EDİLEN EN İDEAL GÜZERGAH
Sıla Yolu ekibi olarak bu yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden otomobille Türkiye'ye gideceklerin gidiş ve dönüşte rahat bir şekilde kullanabilecekleri, özellikle de dönüşlerde Macaristan ve Bulgaristan'daki iki paket sigara uygulaması konusunda fazla sorun yaşamak istemeyenler için yol güzergahını şöyle belirledik:

Haberin Devamı

Gidişler için
: Avusturya - Macaristan - Sırbistan - Makedonya - Yunanistan veya Bulgaristan - Türkiye Dönüşler için: Yunanistan - Makedonya - Sırbistan - Hırvatistan - Slovenya - Avusturya.


---

ÇOCUKLARIN GÜVENLİĞİNE DİKKAT!
HER yıl olduğu gibi "Sıla Yolu"na çıkacaklar nedense yaşadıkları Avrupa ülkedeki trafik kaidelerini bir anda unutup, kısa mesafe yolculuk yapacakmış gibi davranırlar. Özellikle çocuklar sıkılmasın diye arka koltuklar yatak haline getirilip öyle yola çıkılır. Çocukların büyük bir bölümü emniyet açısından güvensiz bir şekilde araç içinde yolculuk yaparlar. Otomobil ile yolculuğun kısası veya uzunu olmaz. Araca binen herkesin emniyet kemerleri bağlama zorunluluğu vardır. Tüm yolcuların emniyet kemerlerini doğru bir şekilde takmaları, çocuk ve bebeklerin emniyetli bir şekilde, onlar için hazırlanmış özel koltuklara oturtulmalarından sürücü sorumludur. Birçok araçta sadece ön koltukta oturanlar emniyet kemerleri kullanırken, arkada oturanlar bu kurallara nedense hiç uymazlar. Ancak emniyet kemerinin kaza sırasında yaşam kurtarmakta ve yaralanma vakalarının azalttığı kesinlikle gözardı edilmemelidir. Emniyet kemeri kaza sırasında sürücü ve araç icerisinde bulunan yolcuların araçtan dışarı fırlamalarını ve yolcuların diğer yolculara çarparak daha fazla yaralanmalarını da önler. Kaza sırasında emniyet kemeri takılması durumunda yaşamını yitirme ya da ağır yaralanma olasılığı daha azdır. Sıla Yolu'na çıkacakların araç içerisindeki çocukların güvenliği konusuna çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle küçük çocuklar için bebek ve çocuk koltuklarının kullanılmaması, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yol güzergahı üzerindeki diğer ülkelerde de sürücülerin para cezasına çarptırılmalarına yol açar.

ÇOCUK KOLTUĞU TÜRKİYE'DE ZORUNLU OLDU
Karayolları Trafik Yönetmeliği'ne göre çocukların Türkiye'de 1 Haziran'dan itibaren otomobillerde çocuk koltuğuyla yolculuk etmeleri zorunlu oldu. AB yasalarına uyum çerçevesinde geçerli olan yeni Trafik Yönetmeliği'ne göre, emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan araçlarda 1.35 metreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklar için de, ağırlıklarına ve ECE R44/04 standartlarına uygun oto güvenlik koltukları kullanılmasının zorunlu olduğu açıklandı.

YELEK UYGULAMASINA DİKKAT EDİN
OTOMOBİL Kulübü Kraftfahrer-Schutz (KS) Almanya dışına çıkacak olan araç sahiplerinin diğer Avrupa ülkelerinde uygulanan fosforlu ikaz yeleği konusuna dikkat etmeleri uyarısında bulundu. 13 Avrupa ülkesi için geçerli olan uygulamada, 5 ülkede sadece şoförlerin kaza veya araçlarının yolda kalması durumunda söz konusu yelekleri giymesi yasal olarak zorunlu kılınırken, diğer 8 ülkede ise aracın içindeki tüm yolculara yelek giyme şartı koşuluyor. Fosforlu ikaz yeleği mecburiyeti olan Avrupa ülkeleri şöyle: Belçika, Bulgaristan, Finlandiya, Fransa, İtalya, Lüksemburg, Avusturya, Portekiz, Romanya, İspanya, Slovakya ve Macaristan.


---


Cep telefonu İtalya'da cep yakıyor


MÜNİH


ALMAN Otomobil Kulübü ADAC tarafından yapılan araştırmada, direksiyon başında cep telefonuyla konuşurken yakalanan şöförlere en yüksek cezanın İtalya'da kesildiği ortaya çıktı. İtalya'da seyir halinde cep telefonuyla konuşurken yakalanan bir şoföre 155 Euro para cezası kesildiğine dikkat çeken ADAC yetkilileri, bu konuda sürücülere uyarıda bulundular. Öte yandan İsveç'te ise direksiyon başında cep telefonuyla konuşmanın serbest olduğu açıklandı. İşte Sıla Yolu'nda cep telefonuyla


Ülke ülke konuşma cezaları:
ALMANYA :
40 Euro + 1 Puan
BELÇİKA : 100 Euro
HOLLANDA : 100 Euro
FRANSA : 35 Euro'dan başlıyor
İTALYA : 155 Euro
AVUSTURYA : 50 Euro
SLOVENYA : 100 Euro
ÇEK CUMHURİYETİ: 40 Euro
HIRVATİSTAN : 70 Euro'dan başlıyor
MACARİSTAN : 100 Euro
SLOVAKYA : 135 Euro
SIRBİSTAN : 50 Euro
MAKEDONYA : 45 Euro
BULGARİSTAN : 25 Euro
TÜRKİYE : 30 Euro'dan başlıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!