Bir harf yüzünden kapıdan döndü

Güncelleme Tarihi:

Bir harf yüzünden kapıdan döndü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 25, 2018 10:27

Latife Aydoğdu, 20 Ocak 1990’da Almanya’nın Bremen kentinde dünyaya geldi. Hastanede ‘Latifa Aydoğdu’ olarak doğum belgesi hazırlandı. Anne ve babası, Latife’yi Hannover Başkonsolosluğu’nda kayıt ettirmedi. Bunun yerine dedesi İskenderun’da nüfusa kaydını yaptırdı. Ancak ismi doğum belgesinde yazıldığı gibi Latifa değil de Latife olarak nüfus kayıtlarına geçti. Ancak bu durum, büyüyüp evlenen Latife’nin sekiz ay önce dünyaya gelen bebeğini ‘vatansız’ yaptı.

Haberin Devamı

LATİFE Aydoğdu, bebeğini de olumsuz etkileyen nüfustaki harf hatasını ve başından geçenleri Hürriyet’e şöyle anlattı:

“Ben de eşim de Türk vatandaşıyız. Sekiz ay önce bebeğimiz dünyaya geldi. Hannover Başkonsolosluğu’na doğum belgesiyle birlikte bebeğimizi kayıt ettirmek istedik. Ancak edilmedi. Benim doğum belgem istendi. Doğum belgemdeki bilgilerle pasaportumdakiler farklı. Dedem beni İskenderun’da nüfusa kayıt ettirirken adımı Latife, doğum tarihimi 6 Şubat 1992 ve doğum yerimi de İskenderun olarak beyan etmiş. Oysa ben Bremen’de 20 Ocak 1990’da doğdum. Konsolosluk görevlileri bizim Türkiye’de dava açıp yanlışlıkları ancak mahkeme kararıyla düzelteceğimizi söylediler.”

Bir harf yüzünden kapıdan döndü

Haberin Devamı

ADANA’DAN GERİ DÖNDÜLER
“Oğlumun kaydını yapabilmek için hem gerekli davayı açmak, hem de hasta kayınvalidemin torununu görme isteğini yerine getirmek için Türkiye’ye gitmeye karar verdik. Bremen yabanılar dairesi Taha Muhammed için seyahat belgesi hazırladı. Belgede Taha’nın Türk vatandaşı olduğu da yazıyor. Bize bu belgeyle seyahat edebileceğimizi söylediler. Biz de Türkiye’ye gittik. Adana Havaalanı’nda polis benim ve eşimin girişi yapabileceğini ancak bebeğimin yapamayacağını söyledi. Bebekten vize istedi. Bizim tüm ısrarlarımıza rağmen izin vermediler. Bebeğim ‘Kabul Edilemez Yolcu’ ilan edildi. Form tutuldu. Formda bebeğin uyruğunu ‘haymatlos’ olarak yazdılar. Oysa ben de eşim de Türk vatandaşıyız. Bizim çocuğumuz da Türk. Türkiye, Türk vatandaşından vize istedi. Bebeğimiz ile ikimiz Adana’ya gittiğimiz uçakla tekrar Bremen’e döndük. Eşim Ahmet, rahatsız olan annesinin yanına gitmek için Türkiye’ye giriş yaptı.”

Bir harf yüzünden kapıdan döndü
BAŞKONSOLOSLUK: UYARI DİKKATE ALINMAMIŞ
Hannover Başkonsolosluğu’ndan bir yetkili, bebek Taha Muhammed’in kaydının neden yapılmadığı sorunu şu yanıtı verdi:
“Yasalar gereği biz ilk kaydı yapılacak bebekler için anne veya babasının doğum belgesini istemeyiz. Bebeğin doğum belgesini isteriz. Bebeğin doğum belgesinde anne ve babayla ilgili yer alan bilgilerin nüfus kayıtlarındakilerle aynı olmasına bakarız. Söz konusu bebeğin kaydı için bize başvuruldu. Ancak bebeğin doğum belgesindeki annenin ismiyle nüfus kayıtlardaki isim birbirini tutmuyor. Birinde Latifa diğerinde Latife yazılı. Kayıtlarımızda Latife Aydoğdu’nun bilgilerinin düzeltilmesi için 2009 yılında uyarıldığı yer alıyor. Ancak bu uyarı aradan geçen dokuz yıla rağmen ilgili kişi tarafından dikkate alınmamış. Nüfus kayıtlarındaki yanlışlar ve hatalar altı ay içinde başvurulması durumunda idari kararla düzeltilir. Ancak altı ayı geçmesi durumunda yasalara göre hakim kararıyla düzeltme yapılabiliyor.

Haberin Devamı

VİZE ALMALIYDILAR
“Söz konusu uygulama yasal ve doğrudur. Ailenin bebekleri için vize talebinde bulunması gerekirdi. Alman makamlar seyahat belgesi düzenlerken hangi ülkenin bu belge için vize isteyip istemediğini bilemeyebilir. Bu belgeyi verirken ‘seyahat edebilirsiniz’ diyorlar. İnsanlar da bunu farklı yorumluyor. Başkonsolosluklara ait internet sayfasında ‘Seyahat belgesi hamili kişinin Türkiye’ye seyahati vizeye tabidir’ uyarısı yer alır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!